Σε συμφωνία για «μη πόλεμο» φαίνεται ότι καταλήγουν Κίνημα Αλλαγής και ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας να ανοίξουν, έστω δειλά, ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση τους, η οποία τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίστηκε από τους υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης. Τη νέα περίοδο τις σχέσεις των δύο κομμάτων σηματοδοτεί, όπως όλα δείχνουν, η συνάντηση που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο Κώστας Γείτονας και ο Αλέκος Φλαμπουράρης.
Οι στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά και τα υψηλόβαθμα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη αποφεύγουν οποιοδήποτε σχόλιο για τη συνάντηση αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές μεταδίδουν στο «Βήμα της Κυριακής» μια διαφορετική εικόνα.
Η συνάντηση, αναφέρουν, ήταν σε γνώση τόσο της Φώφης Γεννηματά όσο και του Αλέξη Τσίπρα. Ιδιαίτερα, για τον Κώστα Γείτονα, που συμπεριλαμβάνεται στον στενό κύκλο των έμπιστων προσώπων της κυρίας Γεννηματά, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «δεν θα αναλάμβανε καμία πρωτοβουλία εν αγνοία της προέδρου του ΠαΣοΚ και χωρίς να έχει το πράσινο φως από την ίδια».
Πώς άλλαξε το σκηνικό
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να προσεγγίσει το Κίνημα Αλλαγής. Τον Δεκέμβριο, όπως είχε αποκαλύψει «Το Βήμα της Κυριακής», ο Νίκος Μπίστης, κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Τσίπρα, επικοινώνησε με τον στενό συνεργάτη της Φώφης Γεννηματά Χρήστο Πρωτόπαπα προκειμένου να διερευνήσει αν υπήρχε η δυνατότητα οι δύο πολιτικοί αρχηγοί να θέσουν από κοινού στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. «Εφαγε πόρτα». Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και μεσολάβησαν γεγονότα όπως αυτά της ψήφισης του νέου εκλογικού νόμου που φαίνεται ότι άλλαξαν το σκηνικό.
Το Κίνημα Αλλαγής, που δεν είδε «νεύμα συναίνεσης» από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη, είχε ήδη αποφασίσει να ανεβάσει τους τόνους της αντιπολιτευτικής του ρητορικής εστιάζοντας στην «κοινωνική ατζέντα». «Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να έχει αντιληφθεί ότι η στρατηγική διεμβολισμού του κεντροαριστερού χώρου, που ακολούθησε το προηγούμενο διάστημα, εξάντλησε τα όριά της.
Το Κίνημα Αλλαγής παρά τη χαμηλή δημοσκοπική του πτήση εξακολουθεί να έχει έναν υπολογίσιμο αδιάσπαστο πυρήνα. Αυτό ήταν και το μήνυμα που έστειλε στην Κουμουνδούρου η αποτυχημένη προσπάθεια, με αιχμή του δόρατος τον Χρήστο Σπίρτζη, να υπερκεράσει τις δυνάμεις που διαθέτει η Χαριλάου Τρικούπη στους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς.
Τα παραπάνω δεδομένα τέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της συζήτησης που είχαν οι Κώστας Γείτονας και Αλέκος Φλαμπουράρης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές καταγράφηκε και από τις δύο πλευρές μια διάθεση για «εκεχειρία». «Δεν θα γίνουμε ξαφνικά φίλοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, παραμένουμε αντίπαλοι. Αυτά που μας χωρίζουν είναι πολλά, ωστόσο δεν μπορούμε να σκοτωνόμαστε καθημερινά μέχρι θανάτου ακόμα και για την πιο ασήμαντη αφορμή» αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής.
Ανοιξε ένας δίαυλος επικοινωνίας
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η συνάντηση των δύο έμπιστων συνεργατών της Φώφης Γεννηματά και του Αλέξη Τσίπρα είναι ένα πρώτο δειλό βήμα για να ξεπεράσουν τα δύο κόμματα την πολεμική ατμόσφαιρα που υπάρχει στις σχέσεις τους. Με τη συνάντηση αυτή άνοιξε, όπως λέγεται, ένας δίαυλος επικοινωνίας.
Ωστόσο απαιτείται να γίνουν και άλλα βήματα. Μπορεί η Φώφη Γεννηματά και ο Αλέξης Τσίπρας να ταυτίστηκαν, με αφορμή την ψήφιση του εκλογικού νόμου, στο μήνυμα που έστειλαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι οι εκλογές που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής ενδεχομένως να κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τη ΝΔ. Και πιθανότατα, τα δύο κόμματα, να διατυπώσουν παραπλήσιες θέσεις, στο πλαίσιο της αντιπολίτευσης που θα ασκήσουν στην κυβέρνηση φέρνοντας τη Χαριλάου Τρικούπη και την Κουμουνδούρου πιο κοντά.
Ομως η σχέση των δύο πολιτικών αρχηγών εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από την κακή της χημεία και την αμοιβαία καχυποψία. Η Φώφη Γεννηματά, όπως λέγεται, δεν εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα και θεωρεί, όπως δήλωσε και στη συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής», ότι το τελευταίο που πραγματικά τον ενδιαφέρει είναι η σύγκλιση και η προγραμματική συμφωνία των προοδευτικών δυνάμεων. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια «επιχείρηση εκεχειρίας» μεταξύ Κινήματος Αλλαγής και ΣΥΡΙΖΑ. Μένει να αποδειχθεί αν μπορεί να επιτευχθεί, να αντέξει στον χρόνο ή αν θα είναι εύθραυστη.