Με το κιάλι πρέπει να αναζητήσει κανείς τις γυναίκες μάνατζερ (και) στην εφετινή κατάταξη με τους εκατό κορυφαίους σε προσωπικότητα εργοδότες παγκοσμίως, που ανακοίνωσε στο περιθώριο του Φόρουμ του Νταβός η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Brand Finance. Πρώτη στη λίστα, ωστόσο, βρίσκεται μία εκ των μόλις τεσσάρων γυναικών της κατάταξης. Πρόκειται για τη διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας οπλικών συστημάτων Lockheed Martin Μάριλιν Χιούζον, η οποία εκθρόνισε τον περυσινό κορυφαίο μάνατζερ Τζεφ Μπέζος. Η ειρωνεία είναι ότι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon κατρακύλησε στην 54η θέση της κατάταξης εξαιτίας των περιπετειών που είχε πέρυσι με τις γυναίκες – εγκατέλειψε την επί 26 συναπτά έτη σύζυγό του για μια πιλότο ελικοπτέρου και πρώην τηλεπερσόνα.
Θύμα του διαζυγίου
«Θύμα του περυσινού διαζυγίου του» χαρακτηρίζει τον Μπέζος η Brand Finance, αν και είναι αμφίβολο αν ο (προ διαζυγίου) πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου θα έδινε ένα σεντ τσακιστό για τα αποτελέσματα της έρευνας. Εδώ δεν φαίνεται να ιδρώνει το αφτί του για την πληθώρα των καταγγελιών για τις εργασιακές συνθήκες που υπομένουν οι υπάλληλοί του στις περίφημες αποθήκες της Amazon, ακόμα και στη Γερμανία.
Πηγή έμπνευσης
Κριτήριο για την έρευνα της Brand Finance δεν είναι η ποιότητα των συνθηκών απασχόλησης σε μια επιχείρηση, αλλά η προσωπική ακτινοβολία του μάνατζερ. Η δυνατότητα να εμπνεύσει, κατά κάποιον τρόπο, και να ενώσει στον κοινό σκοπό τους εργαζομένους στην επιχείρηση. «Οι μεγάλες επωνυμίες έχουν ανάγκη τους μεγάλους μάνατζερ. Πέρα από τις δεξιότητές τους, οι διευθύνοντες σύμβουλοι πρέπει να εμπνέουν τους συνεργάτες τους» εξήγησε στη γαλλική «Le Figaro» ο γενικός διευθυντής της Brand Finance France Μπερτράν Σοβέ. Και φαίνεται ότι η Μάριλιν Χιούζον πληροί τα κριτήρια για να εκτιναχθεί στην κορυφή της εφετινής λίστας (για τις επιδόσεις της το 2019). Σ’ αυτό βοήθησαν αναμφίβολα και η ανάδειξή της από το περιοδικό «Fortune» ως της πλέον ισχυρής γυναίκας στον κόσμο το 2018, η ένατη θέση που κατέλαβε στην αντίστοιχη λίστα του «Forbes», όπως και η βράβευσή της με το Edison Achievement Award «για τα επιτεύγματά της στη Lockheed Martin και για τη συμβολή της στον κόσμο της νεωτερικότητας».Αναφερόμενη στην πολύ μικρή, αριθμητικά, παρουσία των γυναικών στη λίστα, η ίδια η Brand Finance εξηγεί ότι και στην περυσινή λίστα του «Fortune» με τις 500 μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση επιχειρήσεις του κόσμου βρίσκει κανείς μόνο 24 γυναίκες διευθύνουσες συμβούλους, έναντι 32 την αμέσως προηγούμενη χρονιά.
Η συνεισφορά
Με πολύ υψηλή επίδοση (72,1 έναντι 72,2 της Χιούζον) κατατάσσεται στη δεύτερη θέση ο πληθωρικός γάλλος επιχειρηματίας Μπερνάρ Αρνό, επικεφαλής του οίκου ειδών πολυτελείας LVMH. Η έρευνα σημειώνει τη σημαντική χρηματική συνεισφορά του για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Απριλίου. Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της αμερικανικής Dell, Μάικλ Ντελ.
Αίσθηση στην παγκόσμια κατάταξη της Brand Finance προκαλεί και το γεγονός ότι από τους 100 κορυφαίους μάνατζερ οι 46 είναι Αμερικανοί. Πολύ περισσότεροι από τους Κινέζους (μόλις 10), τους Γάλλους (8) και τους Γερμανούς και Βρετανούς (6).
Τα μπόνους απογοήτευσαν τα golden boys της Wall Street
Οταν η Wall Street καλπάζει και οι τράπεζες «γράφουν» υπερκέρδη, επόμενο είναι τα μεταλοστελέχη των τραπεζών και οι traders να τρέφουν μεγάλες προσδοκίες σε ό,τι αφορά την επιβράβευση της καλής δουλειάς τους. Τα μπόνους, ωστόσο, που ανακοίνωσαν το τελευταίο δεκαήμερο οι μεγάλες τράπεζες της Wall Street έσπειραν την απογοήτευση στα στελέχη τους, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Reuters επικαλούμενο τραπεζικές πηγές και ειδικούς σε ζητήματα αμοιβών των εργαζομένων στον χρηματοοικονομικό τομέα. «Πολλοί dealmakers, traders, ακόμα και ένας διευθύνων σύμβουλος μεγάλης τράπεζας θα πάρουν μπόνους και συνολικές αμοιβές για τις επιδόσεις τους το 2019 ανάλογες ή και χαμηλότερες από τις επιδόσεις τους το 2018, παρά το ότι την περυσινή χρονιά τα συνολικά κέρδη των εταιρειών τους αυξήθηκαν αισθητά» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι πηγές του Reuters.
Μείωση δαπανών
H Morgan Stanley, για παράδειγμα, μείωσε τη λεγόμενη «αποζημίωση κινήτρων» που χορηγεί στο προσωπικό της και επίσης περιόρισε τις συνολικές αποδοχές του διευθύνοντος συμβούλου Τζέιμς Γκόρμαν για το 2019 κατά 7% συγκριτικά με το 2018 (27 αντί για 29 εκατ. δολάρια). Στα μέσα Ιανουαρίου και την περασμένη εβδομάδα «οι μάνατζερ της Goldman Sachs, της Bank of America, της Citigroup και της JPMorgan Chase έγιναν αποδέκτες ανάλογων ειδήσεων» αναφέρουν οι πηγές του Reuters.
Αιτία των απογοητευτικών μπόνους που θα ενθυλακώσουν τα golden boys φαίνεται πως είναι η αισθητή κάμψη του ρυθμού των εξαγορών και συγχωνεύσεων την περυσινή χρονιά. Διότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street κατέρριπταν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και επίσης οι συναλλαγές στην αγορά ομολόγων ήταν ικανοποιητικές. Οι δραστηριότητες αυτές, όμως, δεν αποφέρουν πολλά στους traders. «Οι αγορές ανεβαίνουν, τα κέρδη ανεβαίνουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ανεβαίνουν και οι αμοιβές» δήλωσε ο Αλαν Τζόνσον, σύμβουλος αμοιβών σε επιχειρήσεις.
Η στροφή εξάλλου σε νέες τεχνολογίες και σε κλάδους που δεν απαιτούν πολύ κεφάλαιο, έχουν καταστήσει αβέβαιες τις θέσεις εργασίας τραπεζιτών που απασχολούνται στην πρώτη γραμμή της αγοράς (συναλλαγές, επιχειρηματικές συμφωνίες και αναδοχές). Η Morgan Stanley, για παράδειγμα, απέλυσε 1.500 εργαζομένους στους τομείς αυτούς το 2019. «Ουδείς περιμένει μποναμάδες εφέτος» δήλωσε στο Reuters στέλεχος μεγάλης τράπεζας.