Μια μέρα σαν όλες τις άλλες στη Βρετανία. Χαμηλοί τόνοι και μια ατμόσφαιρα αδιαφορίας των πολιτών, είναι τα χαρακτηριστικά της 31ης Ιανουαρίου, ημέρας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πέραν του μηνύματος του ρωθυπουργού Μπόρις Τζόσον, το οποίο θα είναι διαλλακτικό και ενωτικό και της απουσίας της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα κυβερνητικά κτίρια, η σημερινή ημέρα δεν διαφέρει από τις άλλες. Η κυβέρνηση διεμήνυσε σε όλες τις πρεσβείες να αποφύγουν τελετές και ιαχές και το ίδιο ισχύει και για τις δημόσιες Υπηρεσίες απανταχού της χώρας.
Ο μόνος συμβολισμός είναι η μετακίνηση του Υπουργικού Συμβουλίου, για 24 ώρες στο Σάντερλαντ, την βιομηχανική ζώνη της Ανατολικής Αγγλίας, την πρώτη μεγάλη πόλη που ανακοίνωσε το αποτέλεσμα υπέρ του Brexit, στο Δημοψήφισμα του 2016.
Τα δύσκολα έπονται…
Μια σελίδα κλείνει και μια νέα, η πιο δύσκολη ανοίγει. Έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, η Βρετανία θα έχει όλες τις υποχρεώσεις της χώρας-μέλους, χωρίς να συμμετέχει στην λήψη αποφάσεων. Καταργείται το υπουργείο Brexit και την ευθύνη για την σύναψη εμπορικής συμφωνίας αναλαμβάνει ομάδα τεχνοκρατών υπό την επίβλεψη της Ντάουνινγκ Στριτ.
Κατά τα άλλα, για τους επόμενους 11 μήνες, τα πάντα θα συνεχιστούν ως έχουν: Η ελεύθερη μετανάστευση, διακίνηση και εγκατάσταση ευρωπαίων πολιτών, το ελεύθερο εμπόριο, η ισχύς του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και η χρηματοδότηση του κοινοτικού προϋπολογισμού. Ένδεκα μήνες για ολοκλήρωση και εφαρμογή εμπορικής συμφωνίας που να καλύπτει όλους τους τομείς, είναι εκ των πραγμάτων χαμένο στοίχημα και η παράταση της μεταβατικής περιόδου θα πρέπει να θεωρείται βεβαία. Τελείωσαν τα παιχνίδια, οι τρικλοποδιές και απειλές ένθεν κακείθεν. Η ουσιαστική διαπραγμάτευση τώρα ξεκινά.
Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο