Τώρα θα μου πείτε τυχαίο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) επέλεξε τη 14η Φεβρουαρίου (την ημέρα των ερωτευμένων και του Αγίου Βαλεντίνου) να διοργανώσει στην Αθήνα μεγάλη κεντρική πολιτική εκδήλωση, δίνοντας έτσι το έναυσμα της αντιπολιτευτικής αντεπίθεσης εν όψει του Συνεδρίου του κόμματος;

Καθόλου τυχαίο, αφού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συντάχθηκε πλήρως με την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματός του για την εκδήλωση αυτή ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου. Αμέσως μετά την κεντρική αυτή εκδήλωση θα διεξαχθεί στις 6-8 Μαρτίου το Συνέδριο τη Νεολαίας του κόμματος, αλλά και ένα… διεθνές συνέδριο (3-4 Απριλίου) για την αποτίμηση της κυβερνητικής θητείας.

Αμέσως μετά (5-6 Απριλίου) πάμε για «δημοψήφισμα». Αλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εμπειρία από δημοψηφίσματα, πλην όμως δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποιο θα είναι το περιεχόμενο του (εσωτερικού αυτή τη φορά) δημοψηφίσματος. Δηλαδή, με δυο λόγια, αποφασίστηκε να γίνει «δημοψήφισμα», αλλά ουδείς ακόμα γνωρίζει για ποιο θέμα. Θα αποφασιστεί, όπως ανακοινώθηκε, στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

***

Αλλά, θα μου πείτε, αυτά είναι λεπτομέρειες. Μου λένε ότι ο κ. Τσίπρας ξαναβρήκε το κέφι του (και τα… αστειάκια του) αν και οι δημοσκοπήσεις τον τοποθετούν σε μεγάλη απόσταση από το κυβερνών κόμμα. Εν πάση περιπτώσει, εμφανίζεται ικανοποιημένος για την περιοδεία του στην Ηλεία (και την ανταπόκριση που βρήκε εκεί) και θέλει να συνεχίσει τις περιοδείες αυτές ανά την Ελλάδα. Το μόνο που τον προβληματίζει είναι εάν θα γίνουν ή όχι πρόωρες εκλογές ώστε να «καεί» λίαν συντόμως το θέμα της απλής αναλογικής. Κάτι που δεν επιθυμεί.

***

Οταν προσκαλείς υπουργούς στο σπίτι για φαγητό

Τι μπορεί να συμβεί σε μια νοικοκυρά όταν ξαφνικά εμφανίζονται στο σπίτι της τρεις υπουργοί για φαγητό προσκεκλημένοι του συζύγου της, βουλευτή; Αυτό συνέβη στη Φωφώ Κέλλα (ψυχολόγο), σύζυγο του βουλευτή Λάρισας Χρήστου Κέλλα όταν προσκάλεσε τον Μάκη Βορίδη, τη Σοφία Ζαχαράκη και τον Β. Κοντοζαμάνη που βρίσκονταν σε κάποιο φόρουμ στη Λάρισα να έρθουν στο σπίτι του για φαγητό. Τι να κάνει η κυρία Κέλλα, μαγείρεψε. Το θέμα είναι τι μαγειρεύεις σε υπουργούς. Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι τους πρόσφερε ντολμαδάκια με μπεσαμέλ, λαγό στιφάδο, αρνάκι γάλακτος στη γάστρα, άφθονα τοπικά τυριά, σαλάτες, κρασιά της περιοχής και στο τέλος τούς έφερε και ένα μπολ προφιτερόλ. Εις εκ των προσκεκλημένων (καλύτερα να μην πω ποιος ήταν για ευνόητους λόγους) αναδείχθηκε πρωταθλητής στο προφιτερόλ, αφού κατανάλωσε μόνος του ολόκληρο το μπολ.

***

Παρά το γεγονός ότι το φαγητό ήταν νόστιμο, ωστόσο, οι υπουργοί βρήκαν την ευκαιρία να συζητήσουν και θέματα που τους αφορούν. Για παράδειγμα, η κυρία Ζαχαράκη για τους διορισμούς που πρόκειται να γίνουν στα σχολεία, ο κ. Βορίδης για τις αποζημιώσεις αγροτών, ενώ ο κ. Κοντοζαμάνης τους έκανε μία ενημέρωση για τις ιώσεις και τα μέτρα που λαμβάνονται.

***

Το επικό φλουρί της ΚΟ της ΝΔ

Ομολογουμένως τέτοια εκδήλωση στη ΝΔ δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Ο Γραμματέας της ΚΟ Σταύρος Καλαφάτης προγραμματίζει να κόψει πίτα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, με την πρώτη συνεδρίαση που θα υπάρξει. Το κάνει επειδή θέλει να επαναφέρει το κλίμα ομόνοιας και αλληλεγγύης που έχει διαταραχθεί με το ποδόσφαιρο. Και τι νομίζετε ότι θα βάλει ως… έπαθλο σε όποιον ή όποια κερδίσει το φλουρί; Να είναι εισηγητής ή εισηγήτρια στο επόμενο νομοσχέδιο. Ο κ. Καλαφάτης καμαρώνει λέγοντας συχνά πως κατάφερε στα 32 νομοσχέδια που ήρθαν προς ψήφιση στη Βουλή, στα 16 να ήταν εισηγητές νεοεκλεγέντες βουλευτές και στα υπόλοιπα 16 βουλευτές που είχαν εκλεγεί και άλλες φορές.

***

Οταν ο Σαμαράς εμφανίστηκε στη Βουλή

Από πολύ νωρίς το πρωί της Πέμπτης έφθασε στη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ώστε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι υπάρχει θέμα με την κυβέρνηση. Εως ότου μεταβεί στο γραφείο του (στο ισόγειο της Βουλής, δίπλα από το γραφείο των κοινοβουλευτικών συντακτών) χαιρέτησε, αγκάλιασε και ασπάστηκε πολλούς βουλευτές. Εις εξ αυτών μάλιστα, Γραμματέας της ΚΟ, βγήκε να τον υποδεχθεί. Ηταν ο κ. Καλαφάτης, στον οποίο τηλεφώνησε ο κ. Σαμαράς για να τον ενημερώσει πως δεν προσήλθε στην ψηφοφορία για το ποδόσφαιρο για «προσωπικούς λόγους». Μόλις τον είδε ο κ. Καλαφάτης στον διάδρομο της Βουλής τον αγκάλιασε, με τον κ. Σαμαρά να του λέει: «Πήγαν να πουν ότι εμείς οι δύο δεν μιλιόμαστε». Και κάτι ακόμα. Ολημερίς την Πέμπτη (ημέρα ψηφοφορίας για την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ) πλήθος βουλευτών μπαινόβγαινε στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού.

***

Νέα τάση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ας επιστρέψω στον ΣΥΡΙΖΑ και να σας πληροφορήσω ότι νέα τάση ετοιμάζεται να κάνει την εμφάνισή της στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τον τίτλο «Προοδευτικό Δημοκρατικό Κέντρο». Η τάση, για την οποία πρωτοστάτησε ο βουλευτής Λάρισας και πρώην υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης και τη στηρίζουν μεταξύ άλλων η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο Γιάννης Μοίρας, ο Δημήτρης Καραγκούνης (πρώην διευθυντής του πολιτικού γραφείου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη όταν ήταν υπουργός) αλλά και μικρομεσαία στελέχη των ΑΝΕΛ και περιφερειακά του ΠαΣοΚ, θα κάνει την εμφάνισή της στα μέσα της επόμενης εβδομάδας με εκδήλωση στη Λάρισα.

***

Ο απολογισμός της κυβερνητικής θητείας

Ολοκληρώνεται η έκθεση για τον απολογισμό της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια για τα αίτια της ήττας της 7ης Ιουλίου, από τους Αριστείδη Μπαλτά, Γιάννη Δραγασάκη και Θοδωρή Δρίτσα. Η έκθεση αναμένεται να δοθεί εντός των επόμενων ημερών στον Αλέξη Τσίπρα και θα αποτελέσει ένα από τα θέματα συζήτησης στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει το διήμερο 8-9 Φεβρουαρίου.