Σε πλήρη αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο είναι τα όσα ισχυρίζεται το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Λίγη ώρα μετά την… πρόταση της Τουρκίας για μορατόριουμ γεωτρήσεων μέχρι να λυθεί το Κυπριακό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κ. Κούσιος ξεκαθάρισε πως οι αιτιάσεις της Άγκυρας είναι αβάσιμες και αποτελούν προσχήματα τα οποία έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο.

Συγκεκριμένα:

  • Με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών (UNCLOS 1982).
  • Με τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στη διάρκεια των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, μεταξύ Χριστόφια-Ταλάτ, και οι οποίες επαναβεβαιώθηκαν στη διάρκεια των συνομιλιών Αναστασιάδη-Ακιντζί, αναφορικά με την ιδιοκτησία, τη διαχείριση και το διαμοιρασμό τυχόν εσόδων από την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Με την υιοθέτηση από την Κυπριακή Δημοκρατία της νομοθεσίας για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, στο οποίο θα κατατίθενται οι οποιεσδήποτε εισροές από την εκμετάλλευση του Φυσικού Πλούτου.

Πέραν των πιο πάνω, με γραπτή πρόταση του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς τον Τουρκοκύπριο Ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις 9 Αυγούστου 2019, πρότεινε προς περαιτέρω διασφάλιση των Τουρκοκυπρίων, όπως δημιουργηθεί ξεχωριστός καταπιστευτικός λογαριασμός προς όφελος της Τουρκοκυπριακής κοινότητας με δυνατότητα χρήσης των καταθέσεων από τους Τουρκοκυπρίους, υπό την προϋπόθεση αναγνώρισης από μέρους της Τουρκίας της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση ουδέποτε σφετερίστηκε ή αποπειράθηκε ή έχει πρόθεση να σφετεριστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, σε αντίθεση με τα όσα πράττει η Τουρκία σε βάρος κατά κύριο λόγο των Ελληνοκυπρίων, αλλά και των  Τουρκοκυπρίων.

Για ακόμη μια φορά, η Κυπριακή Κυβέρνηση καλεί την Τουρκία να εμπλακεί σε ένα δημιουργικό διάλογο και να επιτρέψει την επανέναρξη των συνομιλιών, στη βάση του ανακοινωθέντος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, μετά την  τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου 2019.

Την ίδια ώρα, η Κυπριακή Κυβέρνηση καλεί εκ νέου την Τουρκία να προσέλθει σε διάλογο για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας.

Στυγνός εκβιασμός

Υπενθυμίζεται πως με αφορμή το χθεσινό κοινό ανακοινωθέν Κύπρου-Ιταλίας, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας πρότεινε να σταματήσουν όλες οι ερευνητικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ έως ότου λυθεί μέχρι τη λύση του Κυπριακού.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε επανέλαβε ότι «οι Τουρκοκύπριοι, ως συνιδιοκτήτης του νησιού, έχουν ίσα δικαιώματα στο φυσικό αέριο και τους πετρελαϊκούς πόρους του νησιού».

«Η εγγύηση αυτών των δικαιωμάτων επιτυγχάνεται είτε με τον τερματισμό από κοινού όλων των »υπεράκτιων» δραστηριοτήτων στα νότια του νησιού μέχρι τη λύση του Κυπριακού, είτε στο πλαίσιο της πρότασης της 13ης Ιουλίου 2019, ότι δηλαδή οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να συνεργαστούν με τους Τουρκοκύπριους είναι δυνατόν».

«Διαφορετικά η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα των Τ/Κ. Γι αυτό το λόγο για μια φορά ακόμη, καλούμε όλα τα μέλη της Ευρώπης και ιδιαίτερα την Ιταλία να εγκαταλείψουν την στάση τους που αγνοεί τους Τ/Κ», ανέφερε.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτει ακόμη: «Όπως έχουμε πει πολλές φορές προηγουμένως, η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα δυτικά της Κύπρου θα μπορούσε να γίνει μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού. Η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις οριοθέτησης με μια οντότητα που δεν εκπροσωπεί τους Τ/Κ και που έχει σφετεριστεί τα δικαιώματά τους από το 1963 με τον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό οι συνομιλητές των Ε/Κ είναι οι Τ/Κ».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι απορρίπτουν εντελώς τις επικρίσεις για την συμφωνία οριοθέτησης της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης. «Σε σχέση με αυτό η σιωπή τόσο της Ιταλίας όσον και των άλλων χωρών της ΕΕ για την συμφωνία οριοθέτησης της ‘’Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου’ με την Αίγυπτο το 2003 δείχνει πόσο αντιφατική και ασυνεπής είναι η παρούσα πολιτική που ακολουθούν αυτές οι χώρες. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και των Τ/Κ στην ανατολική Μεσόγειο», κατέληξε.