Η σύλληψή τους έγινε μετά από στενή παρακολούθηση που είχε ξεκινήσει περίπου από τα τέλη Δεκεμβρίου ύστερα από συμβάν στην Θεσσαλονίκη με εμπλοκή αστυνομικού κι όπου είχε διαπιστωθεί η χρήση κλεμμένου οχήματος από την Αθήνα. Ακολούθησε έρευνα για περιπτώσεις κλοπών ΙΧ που οδήγησε στα ίχνη των συλληφθέντων.
Ακόμη η ΕΛ.ΑΣ δεν φέρεται να είχε σαφή στοιχεία για άλλους στόχους των ενόπλων, όμως εκτιμάται ότι μετά τις ληστείες τραπεζών για την δημιουργία του «επαναστατικού ταμείου» θα προχωρούσαν σε συγκροτημένη ένοπλη δράση ως μία νέα οργάνωση.
Με βασικό ζητούμενο να εντοπισθούν κι οι δύο συνεργοί του «Τοξοβόλου» στη ληστεία στην Ερυμάνθεια. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ κι υπηρεσιακοί παράγοντες αναφέρουν ότι πρόκειται για μια ομάδα ενόπλων που αποτελεί συνέχεια εν μέρει της δράσης ορισμένων από τους «ληστές του Βελβεντού» που είχαν συλληφθεί το 2013 και στους οποίους είχε αποδοθεί ότι ήταν τμήμα της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» που έδρασε τη περίοδο 2008-2017 με περισσότερες από 200 επιθέσεις. Ομως αυτό δεν αναδείχθηκε δικαστικώς. Παράλληλα στελέχη της ΕΛΑΣ ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την «ευνοϊκή» μεταχείριση ορισμένων από τους συλληφθέντες στην Αγία Παρασκευή.
Ο 32χρονος «Τοξοβόλος» είχε καταδικαστεί το 2015 σε κάθειρξη 13 ετών για συμμετοχή σε ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη και για τη διπλή ληστεία σε τράπεζες στο Βελβεντό Κοζάνης και απέδρασε με χαρακτηριστική ευκολία από τις αγροτικές φυλακές της Τίρυνθας όπου είχε μεταφερθεί.
Μάλιστα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρεται να προωθεί νομοσχέδιο για τον περιορισμό των μεταγωγών κρατουμένων σε αγροτικές φυλακές. Η άλλη εκ των συλληφθέντων στην τωρινή επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής είναι η συνεργάτιδα της Πόλας Ρούπα που είχε φυλακιστεί το 2016 κατηγορούμενη για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» και μετά τη λήξη του 18μήνου είχε αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους τους οποίους και παραβίασε καθώς έπαψε να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της. Ο πατέρας της είχε δηλώσει την εξαφάνισή της στις 20 Ιουνίου του 2019.