Τον περασμένο Αύγουστο, μερικές εβδομάδες αφότου είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και όταν το διεθνές σκηνικό έμοιαζε ήρεμο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε το Παρίσι ως πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας.
Η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία. Ο πρωθυπουργός είχε δει στο πρόσωπο του Εμανουέλ Μακρόν έναν σταθερό και αξιόπιστο σύμμαχο.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση στα Ηλύσια Πεδία, η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε. Oι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν συνιστούν μέχρι στιγμής το πιο εμφατικό και ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης προς τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Ο Γάλλος πρόεδρος καταδίκασε απερίφραστα την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ, διεμήνυσε ότι στέκεται στο πλευρό της χώρας μας στο προσφυγικό – μεταναστευτικό και εμφανίστηκε πρόθυμος να συνδράμει προς την κατεύθυνση χαλάρωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Είπε ακόμη ότι θα επισκεφθεί την Ελλάδα ανταποκρινόμενος στο «ιστορικό ραντεβού» και πως οι δύο χώρες μοιράζονται κοινό όραμα.
Πέρα από τη φραστική στήριξη, όμως, έγιναν σημαντικά βήματα με στόχο την εμβάθυνση της ελληνογαλλικής οικονομικής και αμυντικής σχέσης.
Γιατί, καλά τα λόγια αβροφροσύνης και οι αναφορές στους ιστορικούς δεσμούς, όμως οι ουσιαστικές συμμαχίες χτίζονται στη βάση του ρεαλισμού, του αμοιβαίου συμφέροντος και των χρήσιμων αλληλεξαρτήσεων.
Μόνο έτσι αποκτά νόημα η «αποτρεπτική διπλωματία». Για να είναι επιτυχής πρέπει να βασίζεται σε συμμαχίες στρατηγικές και στέρεες, όχι συγκυριακές.