Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννενα. Αρχισε τη μουσική στην ηλικία των 12 ετών παίζοντας στο μπουζούκι ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια. Φοίτησε στο Εκκλησιαστικό Λύκειο της Βελλάς όπου διδάχτηκε τη βυζαντινή μουσική.
Στα 21 του ξεκίνησε να τραγουδάει στα φοιτητικά στέκια των Ιωαννίνων έως τα 25 που μετακόμισε στην Αθηνά. Εκεί για δυόμιση χρόνια περίπου παρακολούθησε μαθήματα κλασικού τραγουδιού, και μαθήματα ούτι με τον Haik Jadjijian. Σήμερα παίζει πάνω από δέκα όργανα, έγχορδα και πνευστά, όπως καβάλ, τσουκομαντούρα, διάφορες φλογέρες, ούτι, μαντολίνο, κιθάρα , τσουμπούς, λαούτο, κιθάρες, κ.α.
Τα τελευταία χρόνια ο Δημήτρης Υφαντής επέστρεψε στον τόπο καταγωγής του, εκεί ζει με την οικογένειά του, εκεί διδάσκει στο Ωδείο, εκεί μελετά μουσική και εκεί ετοιμάζει τα σχέδια του και το ουσιαστικότερο εκεί απολαμβάνει τη ζωή και τη ποιότητά της, όπως σημειώνει ο ίδιος στο vima.gr . «Εδώ μπορείς να ζήσεις πραγματικά, αληθινά. Μπορείς να προγραμματίσεις τη καθημερινότητά σου, να ζήσεις ήρεμα και οργανωμένα».
Ο τραγουδιστής και μουσικός, εμφανίζεται με τους μουσικούς του τα Σάββατα 1, 8 και 15 Φεβρουαρίου, στη μουσική σκηνή Σφίγγα, παρουσιάζοντας κατά κάποιο τρόπο ένα «πανηγύρι κλειστού χώρου με βάση την παραδοσιακή μουσική και τα τραγούδια. Παραδοσιακά τραγούδια της Ηπείρου, λαϊκά αλλά και έντεχνα σε ένα πρόγραμμα διασκεδαστικό και με άμεση προτροπή να χορέψει το κοινό. Να σηκωθεί από τα τραπέζια, να γνωριστούν οι παρέες με τους διπλανούς τους και όλοι αυτοί μαζί να γίνουν μια παρέα», σημειώσει ο Δημήτρης Υφαντής και συνεχίζει: «και αυτό που θέλουμε το έχουμε πετύχει. Ο κόσμος αντιδρά θετικά και συμμετέχει σε αυτή την γιορτή. Πολύ απλά σηκώνεται και χορεύει».
Επιστρέφοντας στα έργα και τις ημέρες του ο Haik ήταν αυτός που τον έφερε σε επαφή με τη Δήμητρα Γαλάνη, η όποια στη συνεχεία έγινε η παραγωγός των δύο προσωπικών του δίσκων cd με τίτλους «Από χώμα και νερό» το 1998 και «Η μια ζωή μες` την άλλη» το 2000. Προηγήθηκε όμως ένα cd-single με τίτλο «Καίγομαι και σιγολιώνω» το 1997, που υπήρχε σαν extra bonus cd στο cd της Δήμητρας Γαλάνη με τίτλο «Τα Χάρτινα».
Το 2002 μαζί με την Ερωφίλη και το Νίκο Κουρουπάκη δημιούργησαν το φωνητικό σχήμα Τρίφωνο. Στα 11 χρόνια της παρουσίας του Τριφώνου, αποκόμισε σαν τραγουδιστής και σαν τραγουδοποιός δύο πλατινένιους και τρεις χρυσούς δίσκους.
Ως μέλος του Τρίφωνου συνεργάστηκε επί δυόμιση χρόνια με το Μίκη Θεοδωράκη και τη Λαϊκή Ορχήστρα του, ενώ τραγούδησε στην ίδια σκηνή με τη Μαρία Φαραντούρη, τη Νένα Βενετσάνου, τον Πέτρο Γαϊτάνο, τον Χρήστο Λεοντή, τη Μαρία Δημητριάδη και τον Γιώργο Νταλάρα, τον Βασίλη Λέκκα, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Κώστα Χατζή, τη Γλυκερία, την Άλκηστης Πρωτοψάλτη, τη Χάρις Αλέξιου ,τον Νίκο Πορτοκάλογλου, τον Σταμάτη Κραουνάκη, , τη Λίνα Νικολακοπούλου, τη Μελίνα Τανάγρη, τον Θέμη Ανδρεάδη, τον Βαγγέλη Γερμανό, τον Γιάννη Κότσιρα, τον Νίκο Ξυδάκη και πολλούς πολλούς άλλους .
Έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό στα πλαίσια συναυλιών σε Αυστραλία, Τουρκία, Ιταλία, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Αργεντινή, ΗΠΑ, Κύπρο, Βέλγιο, ενώ στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί σε μικρές και μεγάλες σκηνές σε όλη την Ελλάδα, με σπουδαιότερες εμφανίσεις αυτές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αλλά και αυτές στο Ηρώδειο.
Για τον ηπειρώτη μουσικό η διδασκαλία του στο Ωδείο, η ενασχόλησή του με τη παραδοσιακή, λαϊκή και έντεχνη μουσική και τραγούδια, αποτελεί όνειρο και τάμα συνάμα. Σχεδόν είκοσι χρόνια στη μουσική και το τραγούδι με τη τελευταία του εργασία την «Καλονυχτιά» ένα διπλό cd, με ηπειρώτικα κομμάτια, καταθέτει την αφοσίωσή του και τη μελέτη του πάνω στη μουσική παράδοση του τόπου μας.
Τα σχέδια του αφορούν σε ζωντανή ηχογράφηση ενός άλμπουμ παραδοσιακής μουσικής, το οποίο θα μπορούσαμε να ονομάσουμε κονσέρτο για κλαρίνο, πιάνο και κρουστά, περιοδεία ανά την Ελλάδα αλλά και μια μεγάλη συναυλία τον προσεχή Ιούνιο με καλεσμένους όλους τους φίλους και συνεργάτες του
Μουσική σκηνή Σφίγγα
Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής (είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845
sfigamusic@gmail.com
Ώρα έναρξης: 22.30
Είσοδος στο μπαρ: 12 ευρώ με μπύρα ή κρασί