Τα πρώτα επιστημονικά βήματα για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού φαίνεται ότι έχουν γίνει. Επιστήμονες από το Κινεζικό Κέντρο για τον Έλεγχο και Πρόληψη Ασθενειών εντόπισαν τον ιό και έδωσαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που γνωρίζουν στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνών, Ξου Βενμπό, ο ιός κατάφερε γρήγορα να απομονωθεί και το γενετικό του υλικό να αναλυθεί. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που επιστήμονες αναγνωρίζουν τόσο γρήγορα έναν ιό που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο, τον αποκωδικοποιούν γενετικά στο εργαστήριο και δίνουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την «ταυτότητά του».
Υπό εξέλιξη το εμβόλιο για τον κοροναϊό
Κινέζοι επιστήμονες έχουν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται πάνω σε πιθανό εμβόλιο κατά του κοροναϊού. Την ίδια στιγμή για την εξεύρεση σχετικού εργάζονται και επιστήμονες στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Σύμφωνα με τον Άντονι Φάουσι, επικεφαλής των ερευνών στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας, δύο εμβόλια που έχουν εξελιχθεί για άλλους δύο τύπους κοροναϊού, γνωστών ως SARS και ΜΕRS, μπορούν να βοηθήσουν στην έρευνα για τον νέο κοροναϊό (nCoV). Χρησιμοποιώντας τις λεγόμενες «πλατφόρμες εμβολίων» οι ερευνητές βασίζονται σε έναν σχετικά μη επιβλαβή ιό (όπως αυτόν του κοινού κρυολογήματος), προσθέτοντας εκεί στοιχεία του νέου κοροναϊού. Στόχος είναι να προκαλέσουν αντιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Παράλληλα στην Αυστραλία, μια επιστημονική ομάδα υπό την εποπτεία του Κιθ Τσάπελ στο Πανεπιστήμιο του Κουίσλαντ προσπαθεί επίσης να βρει το ενδεδειγμένο εμβόλιο για τον θανατηφόρο ιό, χρησιμοποιώντας άλλη μέθοδο. Στόχος είναι ο ιός να αντιμετωπίζεται αμέσως από το ανοσοποιητικό σύστημα, πριν έρθει σε επαφή με υγιή κύτταρα. Όταν οι ιοί έρχονται σε επαφή με τα υγιή κύτταρα, γίνονται πιο επικίνδυνοι διότι αποκτούν ανθεκτικότητα και μπορούν να διαδοθούν ευκολότερα. Ωστόσο και στις δύο αυτές περιπτώσεις το μεγάλο στοίχημα των ερευνητών είναι πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να έχουν έτοιμο προς χρήση το εμβόλιο. Στην περίπτωση της αμερικανικής ερευνητικής ομάδας, εάν όλα πάνε καλά, υπολογίζεται το εμβόλιο να είναι έτοιμο για την αγορά το καλοκαίρι του 2020 –κάτι που θα αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία των εμβολίων.
«Όχι αναγκαστικά πιο επικίνδυνος από την εποχική γρίπη»
Εκτός από τα νέα εμβόλια, μια άλλη εναλλακτική οδός είναι η χρήση ήδη υπαρχόντων αντιικών φαρμάκων για ισχυρούς ιούς, όπως ο Έμπολα ή ο HIV. Ήδη οι κινεζικές αρχές έχουν παραγγείλει μεγάλες ποσότητες του φαρμάκου Αluvia για τον HIV, που αποτελεί συνδυασμό λοπιναβίρης και ριτοναβίρης. Μια άλλη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του κοροναϊού θα μπορούσε να είναι η χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων, τα οποία μπορούν να ενεργοποιήσουν συγκεκριμένες ανοσοποιητικές αντιδράσεις στο σώμα. Ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει την κυκλοφορία ενός εμβολίου στην αγορά είναι η εξελικτική πορεία του ίδιου του ιού. Έτσι λοιπόν ένα από πιο αποτελεσματικά μέτρα, που εφαρμόζουν ήδη οι κινεζικές αρχές για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, είναι η απομόνωση ασθενών και η καραντίνα σε ολόκληρες πόλεις. Το μέτρο αυτό επηρεάζει τη ζωή 43 εκατομ. κατοίκων.
Πάντως ενώ η εξάπλωση του ιού είναι ταχύτατη, λίγοι άνθρωποι έχουν πεθάνει συγκριτικά με άλλους ιούς. Πρόκειται κυρίως για ευάλωτες ομάδες και ηλικιωμένα άτομα. Ο ιος SARS είχε προκαλέσει περισσότερους θανάτους και μάλιστα επρόκειτο για το 10% ενός συνόλου 8000 ασθενών. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μαρκ Χάρις από τη Σχολή Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας του Παπεπιστημίου του Λιντς, το ποσοστό θνησιμότητας του νέου κοροναϊού εκτιμάται στο 0,1%. Αν οι υπολογισμοί του Harris αποδειχθούν σωστοί, τότε ο νέος κοροναϊός ενδέχεται να μην είναι αναγκαστικά πιο επικίνδυνος από μια κοινή εποχική γρίπη. Ωστόσο δεν είναι ακόμα σαφές πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός. Οι κινεζικές αρχές δήλωσαν πάντως ότι ενδέχεται η μετάδοση του ιού να είναι εφικτή πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της. Αυτός ίσως είναι και ένας λόγος γιατί ο νέος ιός θεωρείται τόσο μεταδοτικός.
Φάμπιαν Σμιντ
Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη