Τo bullying στους βουλευτές

Από το πρωί της Τρίτης οι βουλευτές της ΝΔ (κυρίως αυτοί που εκλέγονται στον Βορρά) λάμβαναν μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα για να «αντισταθούν» στην απόφαση για τιμωρία του ΠΑΟΚ και να ασκήσουν επιρροή στην κυβέρνηση ώστε να μην υπάρξει καμία ποινή.

«Το μπούλινγκ ήταν κυκλωτικό», όπως είπε ένας γαλάζιος βουλευτής από τη Βόρεια Ελλάδα, τη στιγμή που εκατοντάδες μηνύματα έφθαναν στα κινητά πολλών βουλευτών από διάφορες οργανώσεις και σωματεία οργανωμένων φιλάθλων.

Εις εξ αυτών μάλιστα, έδειχνε τα μηνύματα του κινητού του σε συναδέλφους του βουλευτές και σχεδόν όλα είχαν το ίδιο περιεχόμενο. Εγραφαν υποκοριστικά το όνομα του βουλευτή και τις φράσεις «τι θα κάνεις;» ή «θα αφήσεις τον ΠΑΟΚ να υποβιβαστεί;» και πάντοτε τελείωναν με την υπενθύμιση «εμείς σε εκλέξαμε βουλευτή, να το θυμάσαι».

Δημιουργήθηκε έτσι μια εκρηκτική κατάσταση την Τρίτη το πρωί ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ και ως αποτέλεσμα είχε η κυβέρνηση να υποκύψει στον εκβιασμό.

***
Τα εκβιαστικά αυτά μηνύματα συνεχίστηκαν και σε μέλη της κυβέρνησης που προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα, όχι κατ’ ανάγκη από τη Θεσσαλονίκη. Για παράδειγμα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Γ. Γεωργαντάς (από το Κιλκίς) δέχθηκε και αυτός ορισμένα μηνύματα στο κινητό του και είχε την τύχη (ή ατυχία, πείτε το όπως θέλετε) να απαντήσει και στα ανιστόρητα του Κυρ. Βελόπουλου στη Βουλή, που μπέρδεψε τον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας με την ποδοσφαιρική διαμάχη Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου και Ντινάμο Ζάγκρεμπ.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός τού υπενθύμισε ότι οι Ελληνες γνωρίζουν καλά ποια είναι τα εθνικά ζητήματα της χώρας. Ο Γιώργος Γεωργαντάς έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, τονίζοντας το αυτονόητο: ότι δεν πρέπει να ανάγουμε θέματα όπως αυτό σε επίπεδο μεγαλύτερο από αυτό που πραγματικά είναι. Πάντως για να αποκαταστήσουμε την Ιστορία (και όχι έτσι όπως τα λέει ο κ. Βελόπουλος) ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία ξεκίνησε το 1991 από τη Σλοβενία για αποσχιστικούς λόγους.

***
Τσίπρας – Μπαζιάνα: έρωτας από την… παιδική χαρά

Ηταν αποκάλυψη η συνέντευξη-εξομολόγηση του Αλέξη Τσίπρα στον Νίκο Χατζηνικολάου και θα ήταν παράλειψη εκ μέρους μου να μην αναφερθώ σε αυτή. Κυρίως σε όσα είπε για την εδώ και 29 χρόνια σύντροφο της ζωής του Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα (φωτογραφία) και την αρχή της σχέσης τους. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι η Περιστέρα Μπαζιάνα ήταν ερωτευμένη μαζί του πριν εκείνος την εντοπίσει, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Εχω την αίσθηση ότι η Μπαζιάνα πρέπει να ήταν ερωτευμένη μαζί μου πολύ πριν εγώ την εντοπίσω» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι κάποια στιγμή στη Γ’ Γυμνασίου η Περιστέρα Μπαζιάνα τον «εντόπισε» να παίζει βόλεϊ σε μία… παιδική χαρά. Τελικά, εκείνος της ζήτησε να βγουν για πρώτη φορά ραντεβού όταν πήγαιναν στο Λύκειο. «Ηταν άνοιξη, συναντηθήκαμε στο παρκάκι απέναντι από το Μαιευτήριο “Ελενα” και στη συνέχεια πήγαμε σ’ ένα μπαράκι με σκληρή ροκ μουσική στη Μιχαλακοπούλου, το Jasmin» ανέφερε χαρακτηριστικά. Αλλά δεν έμεινε μόνο σε αυτό.

***
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την Περιστέρα Μπαζιάνα δυνατό και πολλές φορές σκληρό άνθρωπο, ωστόσο η σχέση τους διέπεται από αγάπη και σεβασμό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ήταν ένας φοιτητικός έρωτας που κρατάει μέχρι σήμερα και πως «πέρα από την αγάπη υπάρχει ένας αμοιβαίος θαυμασμός, αλληλοεκτίμηση και σεβασμός». Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε, ότι δεν υπάρχει… μουρμούρα και πως οι δυο τους συζητούν πολύ, ενώ η σύντροφός του είναι σκληρή στην κριτική της και αυτό είναι κάτι που τον βοηθάει.

***
Η συνιστώσα της… γραβάτας στον ΣΥΡΙΖΑ

Ρωτήθηκε στην ίδια συνέντευξη για την… εμμονή του να μη φορά γραβάτα. Οπως είπε, όταν εξελέγη πρωθυπουργός αποφάσισε συμβολικά να πει ότι «δεν θα γίνω άλλος, θα είμαι αυτός που ήμουν» και καθώς δεν συνήθιζε να φοράει γραβάτα, συνέχισε να κάνει το ίδιο και μετά την εκλογή του. Ωστόσο, από κάποιο σημείο και έπειτα, όπως είπε, εγκλωβίστηκε γιατί αν φορούσε γραβάτα «θα έλεγαν κάποιοι “άλλαξε αυτός, την ψώνισε αυτός, συμβιβάστηκε αυτός”». Σε σχόλιο ότι ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης, φορούν γραβάτες, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι «η συνιστώσα της γραβάτας στον ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει έδαφος».

***
Σύσσωμοι οι δημιουργοί και οι κληρονόμοι του ελληνικού τραγουδιού βάλλουν εναντίον της Λίνας Μενδώνη

Η άδεια στον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης που έχουν δημιουργήσει δεν έχει δοθεί ακόμη – παρά την προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη –, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με πλήρη απαξίωση το πνευματικό τους δικαίωμα. Ολοι σχεδόν οι συνθέτες και οι στιχουργοί υποστηρίζουν πως αυτό, πρώτον, αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή Οδηγία και, δεύτερον, τους βάζει σε σκέψεις για κάποιο άλλο σχέδιο που πιθανώς απεργάζεται η κυβέρνηση, το οποίο περιλαμβάνει την εμπλοκή ιδιώτη. Σε όλη την Ευρώπη όμως καθώς και στον υπόλοιπο κόσμο αυτοί οι οργανισμοί είναι αυτοδιαχειριζόμενοι από τους ίδιους τους καλλιτέχνες.

***
Η χαρά της εισηγήτριας

Ηταν τόσο μεγάλη η χαρά της παιδιάτρου-βουλευτού Ιωαννίνων Μαρίας Κεφάλα που το κόμμα της την όρισε εισηγήτρια στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννας, που θέλησε να τη μοιραστεί με όλα τα μέλη της… οικογένειάς της. Ετσι, ήρθαν από τα Γιάννενα στη Βουλή για να την καμαρώσουν ο ιερέας πατέρας της, ο σύζυγός της κ. Τεπελένης, επίσης γιατρός, οι θείες της, η νονά της και δεν ξέρω πόσοι άλλοι συγγενείς. Το να έρχονται συγγενείς να καμαρώνουν βουλευτές συμβαίνει μόνο σε ορκωμοσίες, όχι όμως και σε εισηγήσεις νομοσχεδίων. Να σημειώσω εδώ ότι ο πατέρας της βουλευτού είναι εφημέριος στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο χωριό Κληματιά του Δήμου Ζίτσας στα Ιωάννινα.

***

Η αξιολόγηση στην Παιδεία

Μία ώρα και 20 λεπτά κράτησε η αξιολόγηση των δράσεων του υπουργείου Παιδείας από τον Πρωθυπουργό. Η ηγεσία του υπουργείου (Νίκη Κεραμέως – Σοφία Ζαχαράκη) παρουσίασε ένα σχέδιο δράσεως 78 σελίδων που περιείχαν τις δράσεις του περασμένου εξαμήνου, αλλά και τις δράσεις που ακολουθούν για τους επόμενους 12 μήνες. Μου λένε ότι ο Πρωθυπουργός ενδιαφέρθηκε για θέματα που αφορούν την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, για το σχολείο του μέλλοντος, πώς θα βελτιωθεί η εκπαίδευση στο σχολείο, για τα προγράμματα σπουδών και για τα επαγγελματικά λύκεια και τη σύνδεσή τους με την εργασία.

***
Οδηγίες στα σχολεία για τον κοροναϊό

Και αφού είμαστε στον τομέα Παιδείας, έχω να σας πω και τούτα: Πρώτον, η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη σε συνεργασία με τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας κατήρτισε οδηγίες για προληπτικά μέτρα που πρέπει μνα ληφθούν στα σχολεία σχετικά με τον κοροναϊό. Και επιπλέον ενημέρωση για τον ιό αυτό, όπως πώς μεταδίδεται, πώς κανείς προφυλάσσεται, σε πόσο καιρό επωάζεται κ.τ.λ.

***

Οι Τρεις Ιεράρχες και η γιορτή τους

Ενώ την Πέμπτη είναι η εορτή των Τριών Ιεραρχών, ουδείς έως τώρα γνωρίζει πώς τελικά θα εορταστεί στα σχολεία με τις νέες αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες καταργήθηκε η αργία. Με μαθήματα; Με εκκλησιασμό; Με περίπατο; Ή με συνδυασμό και των τριών παραπάνω;

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.