Αντίθετη με την διάταξη που παρέχει την δυνατότητα στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού να λειτουργούν Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) με σκοπό την παροχή υπηρεσιών για την ασφαλέστερη χρήση ναρκωτικών ουσιών (σήμερα λειτουργούν στον ΟΚΑΝΑ, ΚΕΕΘΑ και λοιπούς φορείς), εμφανίστηκε η Μαριέττα Γιαννάκου στην Βουλής.
Το συγκεκριμένο άρθρο 189 έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία και προβλέπει ότι τα ΧΕΧ μπορεί να λειτουργούν και υπό μορφή κινητών μονάδων, το είδος, ο τύπος και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των οποίων καθορίζονται με υπουργική απόφαση.
Κατά της διάταξης τάχθηκε και το ΚΚΕ ζητώντας την άμεση απόσυρσή της. Ενώ και η κυρία Γιαννάκου κάλεσε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη να την αποσύρει δηλώνοντας ότι συμφωνεί με την άποψη του ΚΚΕ. Τόνισε, συγκεκριμένα, ότι οι ΧΕΧ δεν έχουν μελετηθεί στο εξωτερικό για να δούμε τα αποτελέσματά τους και δήλωσε ευθαρσώς: «Δεν θα το ψηφίσω αν το κρατήσετε. Θα το καταψηφίσω δημοσίως στην Ολομέλεια».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης έκανε λόγο για «χώρους εποπτευόμενου θανάτου» οι οποίοι «συνιστούν χώρους διάδοσης των ναρκωτικών». Ως ανθρωπιστικό ζήτημα και ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας, εμφάνισε το μέτρο ο κ. Χρυσοχοίδης αναγνωρίζοντας πάντως ότι και ο ίδιος έχει πολλά ερωτηματικά και ανησυχίες. Υπενθύμισε δε ότι οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης ψηφίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και τώρα προστίθεται ότι μπορούν να τους λειτουργούν και οι ΟΤΑ. «Αυτό που επιχειρεί να κάνει η Ελλάδα και πριν επί ΣΥΡΙΖΑ και τώρα, το κάνει η Ευρώπη πολλά χρόνια τώρα. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Εμείς γιατί όχι; Και χώρες με πολύ πιο φιλελεύθερα συστήματα από εμάς», εξήγησε ο υπουργός εξηγώντας ότι η διάταξη αυτή που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση και συμπληρώνεται με τη συμμετοχή των ΟΤΑ για επιτηρούμενες από υγειονομικούς επαγγελματίες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης για να κάνουν χρήση κάτω από ασφαλέστερες και πιο υγιεινές συνθήκες, δεν αφορά χρήση με τη συμμετοχή του κράτους αλλά προαγωγή της υγείας των χρηστών και προστασίας της δημόσιας υγείας καθώς εμποδίζει την διάδοση μολυσματικών ασθενειών, οδηγεί σε μείωση της δημόσιας όχλησης και σε κινητοποίηση των χρηστών για την προετοιμασία τους να ενταχθούν στα προγράμματα ΟΚΑΝΑ. Η διάταξη δεν αποσύρθηκε.