Για παρεμβάσεις στο έργο των οικονομικών εισαγγελέων για διάφορες υποθέσεις που ερευνούσαν εκ μέρους του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, έκανε λόγο στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου.
Φέρεται δε να κατέθεσε ότι σε μια επίσκεψή του προς τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, με τον οποίο γνωριζόταν από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, εκείνος του είχε πει: «Παναγιώτη μου την εξουσία που έχω σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν την είχα ποτέ στη ζωή μου». «Και σκεφτόμουν: γιατί δεν τη χρησιμοποιεί για να μας δώσουν εργαλεία και κόσμο για την έρευνα μας στις λίστες»;», συμπλήρωσε ο κ. Αθανασίου κατηγορώντας τον κ. Παπαγγελόπουλο ότι τον παρέκαμψε για να στείλει την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στο Παρίσι για την λίστα Λαγκάρντ.
Για λίστα Λαγκάρντ
Ο κ. Αθανασίου ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξής: «Εκτός από συνάδελφοι είμασταν και οικογενειακοί φίλοι. Όταν διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επειδή ήταν φίλος μου από παλιά σκέφτηκα να του ζητήσω την βοήθειά του παρόλο που είχε προηγηθεί ένα εντελώς δυσάρεστο και αντιδικονομικό περιστατικό από την πλευρά του. Αυτό είναι το περιστατικό: Ως υπηρεσιακός υπουργός της κυρίας Θάνου τον Αύγουστο του 2015 διαβίβασε μια επιστολή του (εκδότη) κ. Φιλιππάκη που έλεγε ότι οι Μιωνής, Παπασταύρου κλπ. είχαν συστήσει μια εγκληματική οργάνωση με χρήματα που κατέληγαν σε πολιτικά πρόσωπα». Και συνέχισε ο μάρτυρας: «Ο κ. Παπαγγελόπουλος αντί να διαβιβάσει την επιστολή σε μένα που ερευνούσα την υπόθεση την διαβίβασε στον προϊστάμενο εισαγγελίας πρωτοδικών κ. Ζαγοραίο κι εκείνος τη χρέωσε στην κυρία Τουλουπάκη. Εγώ δεν ενημερώθηκα που ήμουν ο καθ’ ύλην αρμόδιος. Και η κυρία Τουλουπάκη με βοηθούς μετέβησαν στο Παρίσι με απόλυτη μυστικότητα. Ε, δε νομίζω ότι αυτό είναι σωστό. Οι εισαγγελείς έπραξαν σε συνεννόηση με μέλος της εκτελεστικής εξουσίας και όχι της δικαστικής. Εγώ ερευνούσα την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Σε μένα αυτή η επιστολή έπρεπε να έρθει πρωτίστως». Ο κ. Αθανασίου ρωτήθηκε από τον βουλευτή της ΝΔ Θάνο Πλεύρη για το θέμα.
– Πλεύρης: Γιατί πιστεύετε ότι σας παρέκαμψε στην περίπτωση της επιστολής Φιλιππάκη και την έδωσε στην κυρία Τουλουπάκη ο κ.Παπαγγελόπουλος;
– Αθανασίου: Γιατί ήξερε ότι εγώ λειτουργώ πάντοτε θεσμικά. Εγώ θα ενημέρωνα την κυρία Κοτζαμάνη και θα έλεγε να μην πάω εφόσον πρόκειται για υπόδικο. Αυτό το ταξίδι δεν θα μπορούσε να γίνει.
– Πλεύρης: Στο ταξίδι στο Παρίσι υπήρχε και κάποιος άλλος πλην των δικαστικών λειτουργών;
– Αθανασίου: Η δημοσιογράφος Γ. Π. Τι δουλειά είχε δημοσιογράφος μαζί;
– Πλεύρης: Η αίσθηση ήταν άρα ότι αυτό το ταξίδι έπρεπε να γίνει εν αγνοία της Δικαιοσύνης;
– Αθανασίου: Ναι. Αφού κανείς μας δεν ήξερε τίποτε. Από τα δημοσιεύματα τα μάθαμε. Το ταξίδι έγινε το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου του 2015. Έσπευσαν να πάνε εκεί μια εβδομάδα πριν τις εκλογές. Υπήρχε μια βιασύνη. Και μετά το 2016 ξαναπιάσαν την υπόθεση.
Για υπόθεση Βγενόπουλου
Ο κ. Αθανασίου καταλόγισε ακόμα στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης ότι τον πίεζε αφόρητα να ολοκληρώσει την υπόθεση Βγενόπουλου: «”Εάν δεν τελειώσεις γρήγορα θα βγω στα κανάλια και θα πω ότι τα ‘χουν αρπάξει οι ελέγκτριες” μου έλεγε. “Έχεις αποδεικτικά στοιχεία;” τον ρωτούσα. ”Δεν έχω, αλλά είμαι σίγουρος”, έλεγε».
«Ενδιαφέρον» Παπαγγελόπουλου για Παπαχρήστο
«Ενδιαφέρον» είχε επιδείξει, σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, ο κ. Παπαγγελόπουλος και για τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο: «”Σε βάρος του Παπαχρήστου έχεις κάτι;”, μου είπε». «”Όχι”, απάντησα». «”Κοίτα να φτιάξεις”, μου είπε». «Δεν το πίστευα ότι υπουργός έλεγε τέτοια. Να φτιάξω κάτι; Έμεινα εμβρόντητος», φέρεται να κατέθεσε ο μάρτυρας.
Για την Τράπεζα Πειραιώς
Αλλά και για την υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς εμφανίζεται να είχε παρέμβει ο κ. Παπαγγελόπουλος. Όπως υποστήριξε ο κ. Αθανασίου, τον έπαιρνε συχνά τηλέφωνο το 2016 και τον ρωτούσε πώς πάει η εξέλιξη της έρευνας της Τραπέζης Πειραιώς:
«Μου ζητούσε να μην παραλείψω να τον ενημερώσω για το πόρισμα των συναδέλφων που είχα αναθέσει την υπόθεση. Στα τέλη του 2016 οι συνάδελφοί μου υπέβαλλαν τις πορισματικές τους αναφορές. Με παίρνει τηλέφωνο κάποια στιγμή και μου ζητά να κρατήσω τις υποθέσεις και να μην ασκήσω διώξεις στον Σάλλα και σε άλλα στελέχη της τράπεζας. Το επιχείρημα που μου προέβαλλε ήταν ότι “πρόκειται να ορίσουν αντικαταστάτη του κ. Σάλλα. Είναι καλό για το έθνος να οριστεί Έλληνας. Επειδή υπάρχει ένα ξένο fund που ενδιαφέρεται για την θέση εάν βγει στον αέρα αυτό με τις διώξεις θα θελήσουν να βάλουν ξένο αντικαταστάτη στην Πειραιώς”».
Ο κ. Αθανασίου φέρεται να του είπε: «Εγώ δεν πρόκειται να παρανομήσω. Θα μελετήσω τις πορισματικές αναφορές και εφόσον συμφωνώ θα γίνει αυτό που πρέπει». Εμφάνισε δε τον κ. Παπαγγελόπουλο να μην του άρεσε η απάντηση αυτή «και πριν ολοκληρώσω την μελέτη μου μού τηλεφωνούσε και μου τόνιζε να τον ενημερώσω για την απόφασή μου». «Τον Απρίλιο του 2016 ολοκλήρωσα τις μελέτες μου και παρήγγειλα διώξεις. Φυσικά δεν ενημέρωσα τον Παπαγγελόπουλο. Ενημέρωσα την κυρία Δημητρίου και τον κ. Παπαγεωργίου», είπε ο μάρτυρας προσθέτοντας: «Μου τηλεφώνησε θυμωμένος και μου ζήτησε εξηγήσεις γιατί δεν τον ενημέρωσα». «”Γιατί να σε ενημερώσω;”, τον ρώτησα. “Ενημέρωσα όσους όφειλα”». «Για σένα μια χαρά. Αλλά για μένα είναι πάρα πολύ κακά τα πράγματα. Ξέρεις τί μου έκανες τώρα; Πώς θα κρατήσω εγώ την υπόθεση;». «”Εσύ τί ζόρι τραβάς; Υπουργός κατά της διαφθοράς δεν είσαι;”, του είπα».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξε ο κ. Παπαγγελόπουλος, σύμφωνα με τον μάρτυρα και για τα μιντιακά θέματα και τους καναλάρχες. «Με καλούσε για να πληροφορείται εξέλιξη υποθέσεων κυρίως καναλαρχών. Με πίεζε για Αλαφούζο. Του έλεγα πως δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα». Ο κ. Αθανασίου σημείωσε ότι στις 9/8/2016 τον κάλεσε ο επίκουρος εισαγγελέας κ. Δραγάτσης και του είπε: «Πρέπει να έλθω στην πατρίδα σου για ένα επείγον υπηρεσιακό θέμα. Δεν μπορώ να σου πω από τηλέφωνο. Μόνο από κοντά». «Όντως τον είδα. «Σου έφερα να υπογράψεις τη διάταξη δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων του Αλαφούζου». Και του λέω “γιατί να το κάνω εγώ;”. Τελικά την υπέγραψα. Δεν γινόταν διαφορετικά».