Κακά τα ψέματα… Οσο οι συνταξιούχοι αλλά και οι ασφαλισμένοι που βρίσκονται στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης χρειάζονται δικηγόρο για να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται από την πολύχρονη εργασία και ασφάλισή τους – είτε αυτό είναι η κύρια σύνταξη είτε το επικουρικό και το εφάπαξ είτε αναδρομικά από τις περικοπές που έγιναν στα χρόνια των μνημονίων και κρίθηκαν αντισυνταγματικές από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας – τότε η κάθε κυβέρνηση και ο εκάστοτε υπουργός θα έχουν αποτύχει.
Κι αυτό γιατί, όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι πολιτικοί, η ασφαλιστική νομοθεσία στην οποία τώρα προστίθεται ένας ακόμη τόμος των 600 σελίδων είναι τόσο δαιδαλώδης που είναι αδύνατον για τον μέσο πολίτη να τη γνωρίζει, να αντιληφθεί τι ισχύει σήμερα ακόμη και αν τη μελετήσει και πολύ περισσότερο να καταφέρει να εξατομικεύσει τα δικαιώματά του.
Μόνο τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκαν πέντε νόμοι(!). Το 2015 ο νόμος 4336 με τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας και τις περικοπές συντάξεων που επέβαλε το τρίτο μνημόνιο, διατάξεις οι οποίες εκ των υστέρων κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Το 2016 ψηφίστηκε ο περιβόητος νόμος Κατρούγκαλου 4387, ο οποίος άλλαξε τα πάντα στην ασφάλιση, για να ακολουθήσουν τρεις διορθωτικοί νόμοι (4445 την ίδια χρονιά, 4488 το 2017 και ο 4578 το 2018). Παρά ταύτα ακόμη το ΣτΕ δεν έχει αποφανθεί οριστικά και τελεσίδικα για τη συνταγματικότητα των περικοπών που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια.
Και τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ συμπληρώνοντας έξι μήνες διακυβέρνησης φέρνει το νέο ασφαλιστικό στη Βουλή, με το οποίο αλλάζει τα πάντα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και σχεδόν τίποτε για τους μισθωτούς.
Κι αυτό παρότι μέσα από αυτό το νομοσχέδιο καλείται να αποδείξει αν όντως το σύστημα θα είναι πιο δίκαιο, αν οι συντάξεις θα είναι καλύτερες και αν μετά από δέκα χρόνια και τρία μνημόνια οι απόμαχοι της εργασίας δεν θα χρειάζονται δικηγόρο ή να περιμένουν δύο χρόνια για να πάρουν τη σύνταξη που δικαιούνται…