Με …γαλλικό κλειδί αναμένεται να επεκταθούν οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα και όχι μόνο. Τριάντα επιχειρηματίες από την Ελλάδα και περί τις 80 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Γαλλία, αλλά και διεθνώς, θα συμμετάσχουν, αύριο Τετάρτη, στο επενδυτικό φόρουμ που διοργανώνεται στο Παρίσι με θέμα «Ελλάδα στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται».
Στο ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από γαλλικής πλευράς αναφέρθηκαν τόσο ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Πατρίκ Μεζονάβ όσο και ο πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Λοράν Τουγιέ, μιλώντας, προ ημερών, σε ενημερωτική εκδήλωση για δημοσιογράφους. Επεσήμαναν μάλιστα τις σοβαρές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να προσεγγίσει νέες επενδύσεις, γεγονός το οποίο, όπως τόνισε ο κ. Μεζονάβ, αναγνωρίζεται από τις γαλλικές εταιρείες.
Το φόρουμ για την παρουσίαση της ελληνικής οικονομίας θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με τη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο κ. Εμμανουέλ Μακρόν. Νέες πτυχές για επενδύσεις στην Ελλάδα θα «ξεδιπλώσουν» – ο καθένας ανάλογα με το χαρτοφυλάκιό του – πέντε στελέχη της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης. Τη γαλλική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στο φόρουμ ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας κ. Μπρουνό Λε Μερ.
Οι βασικοί τομείς που θα απασχολήσουν τις εργασίες του φόρουμ θα αφορούν κυρίως στην ενέργεια, καθώς και στις υποδομές, τις μεταφορές και την άμυνα. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ (ο Διαχειριστής των δικτύων ηλεκτρισμού χαμηλής και μέσης τάσης) σε ποσοστό 49%, με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας και η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (ο Διαχειριστής των δικτύων υψηλής τάσης).
Το «παρών» στο φόρουμ θα δώσουν εταιρείες ήδη γνωστές στη χώρα μας, όπως η EDF (η γαλλική ΔΕΗ) που διαθέτει χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στην Ελλάδα, η Engie (συνεργάτης της ΤΕΡΝΑ) και η Total (συμμετέχει σε κοινοπραξία μαζί με ExxonMobil και ΕΛΠΕ για έρευνα υδρογονανθράκων σε θαλάσσια οικόπεδα στην Κρήτη).
Ο κ. Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι, θα έχει διμερείς συναντήσεις με διευθύνοντες συμβούλους και υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη των EDF, Total και Engie, καθώς και με της RTE (εταιρεία μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία), της IMERYS (από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο στην εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου), της AKUOENERGY, της EREN, της VALOREM, της EIFFAGE και της VINCIENERGY.
Πέρα από τον ενεργειακό τομέα, έμφαση θα δώσει η ελληνική πλευρά και στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων και λυμάτων τα οποία προγραμματίζει η κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Χατζηδάκης, θα επισκεφθεί τα γραφεία και τα κέντρα διαχείρισης αποβλήτων των δύο μεγαλύτερων γαλλικών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος και ειδικά στη διαχείριση αποβλήτων, SUEZ και VEOLIA. Θα συνοδεύεται από τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλη Γραφάκο, ο οποίος στο φόρουμ θα επιχειρήσει να αναδείξει την επενδυτική δυναμική του τομέα.
Ανάλογη παρουσίαση θα έχει και ο Γενικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Νίκος Μαντζούφας. Επίσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Development κ. Οδυσσέας Αθανασίου αναμένεται να περιγράψει τα σχέδια για το έργο στο Ελληνικό.
Στη λίστα εταιρειών και τραπεζών, από ελληνικής πλευράς, θα συμμετάσχουν η Vioxalco, η Alumil, η ΕΥΔΑΠ, ο ΔΕΔΔΗΕ, η ΣΤΕΛΜΑ, η Aegean, η Alpha Bank κ.ά. Από γαλλικής πλευράς, στη λίστα περιλαμβάνονται, εκτός από τις ενεργειακές εταιρείες, η Alstom, η Vinci, η Suez (συμμετείχε στον διαγωνισμό για την Ψυττάλεια), η Credit Agricole, η Valorem, η L’Oréal, η Groupama κ.ά.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η Γαλλία είναι ο 7ος μεγαλύτερος επενδυτής στην Ελλάδα, ενώ οι γαλλικές εταιρείες απασχολούν στη χώρα μας περί τους 15.000 εργαζόμενους.
Στο πλαίσιο της αυριανής εκδήλωσης οι ελληνικές εταιρείες θα έχουν διμερείς συναντήσεις με Γάλλους επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν «κλειδώσει» στα ραντάρ τους την Ελλάδα για επενδύσεις. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο επεξεργάζεται την προοπτική διοργάνωσης ανάλογου φόρουμ και στην Αθήνα.