Το Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ από την έκδοση νέου 15ετούς ομολόγου την Τρίτη, σύμφωνα με την υπηρεσία IFR της Refinitiv. Oι προσφορές ξεπέρασαν τα 18,8 δισ. ευρώ.
Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το επιτόκιο θα κυμανθεί στο 1,87%, ενώ στα θετικά της έκδοσης η μεγάλη ζήτηση από τα συνταξιοδοτικά ταμεία σημάδι, όπως λέγεται, της αυξανόμενης επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα.
Η κίνηση του ΟΔΔΗΧ έρχεται λίγες μέρες μετά την αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο Fitch και την ίδια μέρα που λαμβάνει χώρα συνέδριο του οίκου στην Αθήνα με αναδόχους (Barclays, Bank of America, BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan) να ξεκινήσουν τη διαδικασία.
Η έκδοση 15ετούς ομολόγου λήξης 2035, μια χρονιά που το χρέος δεν έχει ακόμη κριθεί βιώσιμο, θα μπορούσε να στείλει επίσης το μήνυμα ότι οι αγορές μπορούν να τιμολογήσουν καλύτερα το ελληνικό ρίσκο σε σχέση με τους δανειστές.
Συνολικά, καθώς θεωρείται αναγκαίο να διατηρηθεί το «κεφαλαιακό μαξιλάρι» άνω των 32 δισ. ευρώ – που λειτουργεί και ως εξασφάλιση για τους διεθνείς επενδυτές – αμετάβλητο, ο ΟΔΔΗΧ στοχεύει στην άντληση από τις αγορές 8 δισ. ευρώ περίπου εφέτος, ώστε να καλύψει τόσο την πρόωρη προεξόφληση περίπου 2 δισ. ευρώ χρέους προς το ΔΝΤ που λήγει το 2021, αλλά και τα περίπου 4 δισ. ευρώ από τη σχεδιαζόμενη μείωση των εντόκων γραμματίων, όπως και την πιθανή πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ομολόγων που εκδόθηκαν το 2012 μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους – γνωστό ως PSI – και των οποίων οι κάτοχοι δεν τα αντάλλαξαν στο swap του 2017.
Η Societe Generale εκτιμούσε πως πέρα από την έκδοση αυτή, η χώρα θα βγει στις αγορές τον Μάρτιο, ενώ μια τρίτη έξοδος τοποθετείται τον Ιούλιο, ώστε το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων να έχει αντληθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, με την αυλαία να πέφτει με μια τελευταία έκδοση τον Οκτώβριο.