Σε έκδοση 15ετούς ομολόγου προχωρά ο ΟΔΔΗΧ, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο στο χρηματιστήριο.
Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch οδηγεί τον ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει στην έκδοση 15ετούς ομολόγου.
Είναι πρώτη φορά που βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνάει το 2032, έτος που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Το ελληνικό δημόσιο ανέθεσε την έκδοση στις Barclays, BNP Paribas, BofA Securities, Goldman Sachs International Bank, HSBC και J.P. Morgan.
Ποιος είναι ο στόχος
Στόχος είναι η άντληση 2 – 2,5 δισ. ευρώ. Οι επαφές με διεθνείς επενδυτικούς οίκους και αναδόχους έχουν γίνει, τα δεδομένα έχουν σταθμιστεί και η απόφαση έχει ληφθεί από τον οργανισμό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά την απόδοση που εκτιμάται ότι θα λάβει το νέο 15ετές, διαμορφώνεται κοντά στο 2,1%, δηλαδή περίπου 165 μονάδες βάσης υψηλότερα από το mid swap.
Ο ΟΔΔΗΧ άλλωστε έχει ήδη ανακοινώσει πως το 2020 η εκδοτική δραστηριότητα της Ελλάδας θα κινηθεί στα 4-8 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει τη προσπάθεια «απαγκίστρωσης» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το κλείσιμο του γραφείου που είχε το Ταμείο στην Αθήνα είναι το εύκολο σκέλος.
Η αποπληρωμή του ΔΝΤ
Το δυσκολότερο σκέλος παραμένει η πρόωρη αποπληρωμή του δανείου που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ και μάλιστα με πολύ υψηλότερα σε σχέση με σήμερα επιτόκια. Ο ESM έχει διαμηνύσει ότι μια τέτοια κίνηση προϋποθέτει το μέσο κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα παραμείνει κάτω από το μέσο κόστος δανεισμού των δανείων που έχει λάβει από το Ταμείο. Το μέρος του δανείου που ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχεδιάζει να αποπληρώσει έχει μέσο επιτόκιο 1,9%.
Αυτό σημαίνει ότι μια έκδοση ενός κρίσιμου, αλλά ταυτόχρονα δύσκολου ομολόγου, το οποίο θα μπορούσε να συμπέσει σε μια απροσδόκητη αρνητική συγκυρία, θα μπορούσε να οδηγήσει το επιτόκιο σε υψηλότερα του αναμενόμενου επίπεδα. Ειδικά για την έκδοση του 15ετούς θεωρείται έτσι και αλλιώς δύσκολα το επιτόκια να είναι κάτω του 2%, τη στιγμή που το δεκαετές κινείται στην περιοχή του 1,4%.
Σημειώνεται ότι S&P και DBRS τοποθετούν τα ελληνικά ομόλογα τρία σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα, την ώρα που ο οίκος Moody’s τα βάζει τέσσερις βαθμίδες κάτω.