«Λερναία Υδρα» για την κυβέρνηση το Προσφυγικό

Σε μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση εξελίσσεται το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό μετά και τις πάρα πολλές αντιδράσεις σε νησιά και στην ηπειρωτική χώρα για την κατάσταση που είναι διαμορφωμένη, αλλά και για όσα σχεδιάζονται στο επίπεδο της κατασκευής νέων κλειστών κέντρων κράτησης στα νησιά και στη μετεγκατάσταση προσφύγων που θα φιλοξενηθούν σε ελεγχόμενες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η παραδοχή της κυβέρνησης ότι ουσιαστικά έκανε λάθος με την κατάργηση προ εξαμήνου του αυτόνομου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η επανασύστασή του με την τοποθέτηση στη θέση του υπουργού τού βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη με αναπληρωτή τον Γιώργο Κουμουτσάκο, ενώ ο υφυπουργός Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής διατηρεί την ευθύνη οργάνωσης και διεύθυνσης του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων, απλώς ανέδειξαν το πολύ μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα αξιοποιείται και από βουλευτές και στελέχη της ΝΔ για ενίσχυση των πιο σκληρών θέσεων στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, με αποτέλεσμα να θεριεύουν και οι αντιδράσεις τμήματος των τοπικών κοινωνιών.

Επί της ουσίας, η ΝΔ έσπειρε ό,τι θερίζει, καθώς, όπως παραδέχονται και μετριοπαθή στελέχη του κόμματος, συνειδητά ή ασύνειδα δημιούργησε ένα τοξικό κλίμα στο εσωτερικό της ακροατήριο, καλλιεργώντας προσδοκίες περί «σκληρής» γραμμής.

Αυτό το τοξικό κλίμα αποτυπώθηκε ιδιαίτερα έντονα  στη Χίο, όπου ο Ν. Μηταράκης προπηλακίστηκε, ενώ πολλά ήταν τα παράπονα δημάρχων και περιφερειαρχών για τον τρόπο με τον οποίο κινούνταν στο θέμα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, και κυρίως όσον αφορά τη μη ενημέρωση γαι όλες τις πτυχές του κυβερνητικού σχεδίου.

Πριν από δύο εβδομάδες έγινε μεγάλη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία των Τ. Θεοδωρικάκου και Μιχ. Χρυσοχοΐδη, αλλά και των στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσου, καθώς και δημάρχων, περιφερειαρχών και βουλευτών. Στην πολύωρη αυτή σύσκεψη καταγράφηκε μεγάλη ένταση και φάνηκε ότι η κατάσταση ξεφεύγει, και ως εκ τούτου έγειρε η πλάστιγγα για άμεσες αλλαγές.

Το σκληρό δεξιό υπόστρωμα με θέσεις ακραίες στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό (ο πρώτος προσδιορισμός δεν γίνεται δεκτός από πολλούς βουλευτές της ΝΔ) είχε καλλιεργηθεί πριν από δύο χρόνια με το πρώτο συλλαλητήριο (21.1.2018) για τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Θεσσαλονίκη.

Ενισχύεται η σκληρή τάση

Εκεί, με τις πολιτικές ευλογίες και του Αντώνη Σαμαρά, το βασικό αίτημα των διαδηλωτών ήταν η μη αποδοχή του όρου Μακεδονία στην ονομασία της πΓΔΜ, νυν «Βόρειας Μακεδονίας».

Με αφορμή το Ονοματολογικό της γειτονικής χώρας άρχισε να σηκώνει και πάλι κεφάλι η σκληρή δεξιά τάση στο εσωτερικό της ΝΔ, και αυτή ενδυναμώνεται καθημερινά με φόντο και το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.

Ενδεικτικές οι προ ημερών δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη περί «ομαδικής προσπάθειας αλλοίωσης της χώρας» ή παλαιότερα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου για μετακίνηση προσφύγων σε ξερονήσια στη λογική ότι «δεν μπορεί ο Ελληνας να έχει ίσα δικαιώματα με τον μετανάστη».

Η κυβέρνηση είναι σαφές, όπως υποστηρίζουν και καραμανλικοί βουλευτές, ότι θα εξακολουθήσει να δέχεται εσωκομματικές πιέσεις στο θέμα της διαχείρισης του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού, καθώς ήδη σημαντικός αριθμός βουλευτών της ΝΔ, π.χ. οι Θάνος Πλεύρης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Μίλτος Χρυσομάλλης κ.ά., ζητούν πιο δυναμικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ στη ρητορική τους υπάρχει ο όρος «λαθρομετανάστες».

Εχοντας και ως «όπλο» αυτές τις δηλώσεις και τη στάση αρκετών βουλευτών της ΝΔ, «γαλάζια» στελέχη στον αυτοδιοικητικό χώρο (δήμαρχοι, όπως π.χ. της Αρτας, Χρήστος Τσιρογιάννης, της Λαμίας, της Αιτωλοακαρνανίας κ.ά., και περιφερειάρχες, όπως π.χ. στο Βόρειο Αιγαίο, ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης, κ.ά.) αντιδρούν στα κυβερνητικά σχέδια για νέες ή και επιπλέον δομές – όπου υπάρχουν ήδη – φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

Ο Πρωθυπουργός σχετικά με τις διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις στις τοπικές κοινωνίες λέει ότι τα νούμερα των δομών φιλοξενίας δεν είναι τόσο μεγάλα ώστε να προκαλούν τόσες αντιδράσεις. Από την κυβέρνηση επιμένουν ότι οι δομές θα γίνουν και ας υπάρχουν αντιδράσεις. «Θα πραγματοποιηθούν ανάλογα με τον σχεδιασμό. Οι δομές θα γίνουν» είπε ο Κ. Μητσοτάκης την προπερασμένη Πέμπτη (συνέντευξη Alpha) και συμπλήρωσε: «Η μεγάλη παρουσία μεταναστευτικών ροών είναι λογικό να πιέζει τις τοπικές κοινωνίες. Θα υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη προς τις τοπικές κοινωνίες».

Κατευνασμός αντιδράσεων

Η κυβέρνηση επιμένει ότι θα γίνουν γρήγορες κινήσεις από εδώ και πέρα, αλλά η πραγματικότητα μέχρι στιγμής προμηνύει το αντίθετο, ενώ η αντιπολίτευση μιλάει για κυβερνητική αποτυχία, με πιο χαρακτηριστική την κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει και να επικρίνει τον Κ. Μητσοτάκη για την προ εξαμήνου κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στην κατεύθυνση του κατευνασμού των αντιδράσεων εντάσσεται και η κίνηση στον τίτλο του υπουργείου να προστεθεί ο προσδιορισμός για το άσυλο (υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου). Και αυτό διότι η κυβέρνηση θέλει να στείλει το μήνυμα πως έχει στόχο με το νέο νομοθετικό πλαίσιο να κινηθούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες για να αυξηθεί ο ρυθμός εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και άρα να επιταχυνθούν οι επιστροφές μεταναστών.

Το ενθαρρυντικό για την κυβέρνηση είναι ότι, παρά την κριτική που ασκούν η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Αλ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διατεθειμένος να τορπιλίσει την επιχείρηση μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα, λόγω και της συγκεκριμένης τοποθέτησης που έχει επί του θέματος, και απλώς θα διατυπώνει το αίτημα για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Την ίδια στιγμή που παραγωγικοί φορείς και εκπρόσωποι σωματείων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο προετοιμάζονται για τις διήμερες κινητοποιήσεις για το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, εντυπωσιακή αύξηση παρουσιάζουν οι συλλήψεις προσφύγων και μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας τον Δεκέμβριο του 2019 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018.Ειδικότερα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα, τον προηγούμενο μήνα σε 190 περιστατικά συνελήφθησαν 6.760 πρόσφυγες – μετανάστες και 7 διακινητές ενώ κατασχέθηκαν 37 σκάφη. Επιπροσθέτως τον Δεκέμβριο του 2019 σε 101 περιστατικά παράνομης εξόδου από τη χώρα μας συνελήφθησαν 203 μετανάστες και 25 διακινητές. Τον Δεκέμβριο του 2018 σε 91 αντίστοιχα περιστατικά συνελήφθησαν 261 μετανάστες και 17 διακινητές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.