Το φυτώριο της διαΝΕΟσις

Τώρα που η εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου (φωτογραφία) ως νέας Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ολοκληρωθεί, έπεσε στα χέρια μου μια μελέτη την οποία η ίδια είχε επιμεληθεί ως επικεφαλής ομάδας ελλήνων δικαστικών λειτουργών.

Στη μελέτη αυτή, η οποία έχει τίτλο «Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα: Προτάσεις για ένα σύγχρονο δικαστικό σύστημα», προκύπτει ένα ξεκάθαρο μεταρρυθμιστικό πνεύμα και μια καθαρή διάθεση αλλαγών του συστήματος Δικαιοσύνης της χώρας μας.

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι με αυτόν τον τρόπο αξιοποιείται από τον Πρωθυπουργό ένα ακόμα πρόσωπο το οποίο συνεργάστηκε είτε ως στέλεχος είτε ως ερευνητής με τον συγκεκριμένο οργανισμό.

Η λίστα είναι ήδη μεγάλη και περιλαμβάνει σειρά μελών της κυβέρνησης, όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος μέχρι τις εκλογές ήταν και διευθυντής ερευνών του οργανισμού, ο Δημήτρης Οικονόμου, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, αλλά και αρκετοί γενικοί γραμματείς και τεχνοκρατικά στελέχη. Είναι σαφές πως ο συγκεκριμένος οργανισμός έχει μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα λειτουργίας ήδη αποδειχτεί φυτώριο στελεχών και ιδεών….

***
Οταν ο Τσίπρας μπερδεύει και τα… θαύματα

Τώρα μεταξύ μας. Τι ήθελε να αναφερθεί στην Καινή Διαθήκη και στα θαύματα του Χριστού στην ομιλία του για τον εκλογικό νόμο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας; Θέλοντας να αναφερθεί στο ασφαλιστικό που η κυβέρνηση έδωσε σε δημόσια διαβούλευση, ανέφερε ότι του θυμίζει τον γάμο της Κανά. Και αυτό γιατί, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ η κυβέρνηση λέει ότι θα αυξήσει τις συντάξεις, το σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό της Βουλής είναι μειωμένο.

***
Το… λάθος θαύμα στην αναφορά Τσίπρα «κάρφωσε» (όχι θα το άφηνε, νομίζετε, ασχολίαστο) ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, λέγοντας ότι προφανώς ο κ. Τσίπρας ήθελε να αναφερθεί σε άλλο θαύμα, γιατί στον γάμο της Κανά το νερό μετατράπηκε σε κρασί, ενώ αυτό που ήθελε να πει ο κ. Τσίπρας, δηλαδή ο πολλαπλασιασμός των άρτων και των ιχθύων, έγινε στην έρημο και είναι άλλο, διαφορετικό θαύμα. Λέτε να πήγαν άδικα τόσες επισκέψεις στην Αρχιεπισκοπή, δύο φορές στον Πάπα και μία φορά στο Αγιον Ορος;

***

Ο Τασούλας, το παιδί και το δελφίνι

Σε μια από τις συχνές βόλτες που κάνει ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στους διαδρόμους της Βουλής για να συναντήσει και να συνομιλήσει είχε την Παρασκευή δύο στάσεις. Η πρώτη για να πληροφορηθεί από βουλευτή – ιατρό του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση της υγείας του Τρύφωνα Αλεξιάδη (και να ευχηθεί περαστικά και όλα να πάνε καλά) και μια δεύτερη στάση σ’ ένα πηγαδάκι «γαλάζιων» βουλευτών στο Εντευκτήριο της Βουλής. Εκεί η νεαρή βουλευτής Λάρισας Στεργιανή (Στέλλα) Μπίζιου δεν είχε καμία πολιτική απορία και του έκανε ένα κομπλιμέντο για τη… γαλάζια γραβάτα του: «Είναι από το Μουσείο της Ακρόπολης» είπε αμέσως ο κ. Τασούλας και πριν προλάβει να τελειώσει τη φράση του πετάχτηκε ένας άλλος βουλευτής και του είπε με μπόλικη δόση χιούμορ: «Από το Μουσείο την πήρες, Πρόεδρε, ή την αγόρασες τότε που χτίστηκε η Ακρόπολη;». Τέτοιες ατάκες ο Πρόεδρος της Βουλής δεν τις αφήνει να πέσουν κάτω: «Αν την είχα αγοράσει από τότε που χτίστηκε η Ακρόπολη, θα είχε σήμερα… ξεθωριάσει» είπε και εξήγησε ότι αυτό που απεικονίζει η γαλάζια γραβάτα του ήταν το «Παιδί και το δελφίνι». Πράγματι, μπορούσε κανείς να διακρίνει δεκάδες μικροσκοπικά δελφίνια και παιδιά στη γραβάτα του Προέδρου της Βουλής.

***
Ο Πρόεδρος της Βουλής του Μαρόκου στην Αθήνα

Και εν συνεχεία ήρθε η είδηση. Ο Πρόεδρος της Βουλής αποκάλυψε ότι προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής του Μαρόκου να επισκεφθεί επισήμως τη χώρα μας. Υπενθυμίζω ότι προσφάτως στο Μαρόκο πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και μετέφερε στον Πρόεδρο του μαροκινού Κοινοβουλίου την πρόσκληση του κ. Τασούλα. Αλλωστε το Μαρόκο είναι από τις χώρες που αντιτίθενται στο παράνομο μνημόνιο ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη.

***
Αρχισε η αλλαγή λαμπτήρων στην Ακρόπολη

Και μια και έγινε αναφορά στην Ακρόπολη, έχω μάθει και τούτα και σας τα μεταφέρω ευθύς αμέσως. Σε λίγες ημέρες αρχίζει η εγκατάσταση των νέων λαμπτήρων στον Ιερό Βράχο και κυριολεκτικά θα αλλάξουν τα φώτα της Ακρόπολης. Ο νέος φωτισμός θα επιχειρηθεί να είναι ακριβώς ο ίδιος που έκανε το 2004 ο Πιερ Μπιντό σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων. Ο νέος φωτισμός θα είναι έτοιμος το καλοκαίρι. Να σημειώσω εδώ ότι περίπου 60% των λαμπτήρων στην Ακρόπολη έχουν καεί και έχουν αντικατασταθεί, χωρίς όμως να ακολουθηθούν οι προδιαγραφές της αρχικής μελέτης.

***

Επιπλέον αρχίζουν οι εργασίες για την τοποθέτηση νέου ανελκυστήρα για τα ΑμεΑ. Πρόκειται για έναν σύγχρονο ανελκυστήρα, πιο λειτουργικό, με δύο εισόδους, ώστε αυτοί που ανεβαίνουν να μην παρεμποδίζονται από αυτούς που κατεβαίνουν, μια διαδρομή που θα πηγαίνει κατευθείαν στην Ακρόπολη (σήμερα υπάρχουν δύο συστήματα μεταφοράς, το αναβατόριο και η μεταφορική πλατφόρμα κλίμακας), σύστημα εξαερισμού, αυτόματο φωτισμό, κρύσταλλα μόνο σε πλευρές θέασης κ.λπ. Ετοιμος και αυτός το καλοκαίρι.

***
Νέα ανεξάρτητη αρχή

Την Τρίτη 14 Ιανουαρίου πέρασαν από ακρόαση της Διάσκεψης Προέδρων της Βουλής οι καθηγητές Σ. Βλαχόπουλος (Νομική ΕΚΠΑ) και Ν. Κυριαζής (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) για να καλύψουν θέση αντίστοιχα προέδρου και αντιπροέδρου της νέας Επιτροπής Αξιολόγησης Ποιότητας Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας (άρθρο 64 του Ν. 4622, 7 Αυγούστου 2019) για το επιτελικό κράτος. Είναι επιτροπή (ουσιαστικά, ανεξάρτητη αρχή) που συστήνεται για πρώτη φορά και είναι υποχρέωση που πηγάζει και από την ΕΕ, στο πλαίσιο της καλής διακυβέρνησης. Η επιτροπή γνωμοδοτεί για τις νομικές και οικονομικές πτυχές όλων των νομοσχεδίων πριν κατατεθούν στη Βουλή και οι γνωμοδοτήσεις είναι δεσμευτικές. Παρόμοιες επιτροπές λειτουργούν ήδη στα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ και προετοιμάζονται στα υπόλοιπα.

***

Κραουνάκης: «Λίνα μου, κατέβα κάτω»

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη βρήκε, ομολογουμένως, έναν πρωτότυπο τρόπο στα συνθήματα που φώναζαν οι δημιουργοί κάτω από τα μπαλκόνια του υπουργείου Πολιτισμού, την περασμένη Τετάρτη, που τα άκουγε μιλώντας στη σύσκεψη των ΔΗΠΕΘΕ. Ωσπου να βγει για να τους καλέσει, όπως ζητούσε ο Σταμάτης Κραουνάκης με το σύνθημα «Λίνα μου, κατέβα κάτω», είχαν φύγει. Οι συνεργάτες της στο υπουργείο μου λένε ότι πρόθεσή της είναι να αδειοδοτηθεί η Ενωση Δικαιούχων Εργων Μουσικής (ΕΔΕΜ), «αλλά με σωστό τρόπο» όπως τονίζουν. Γι’ αυτό και το υπουργείο ζητεί τη μελέτη βιωσιμότητας, όπως υπαγορεύει το θεσμικό πλαίσιο.

***
Οταν τον Οκτώβριο έθεσε το θέμα της μελέτης στους δημιουργούς, της είπαν ότι δεν έχουν χρήματα για να την πληρώσουν. Η κυρία Μενδώνη τους είπε ότι θα αναλάβει τη δαπάνη το υπουργείο. Τώρα που οι δημιουργοί ανέθεσαν τη μελέτη στην εταιρεία συμβούλων DELOITΤE, η υπουργός ζήτησε από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας στις 29 του μηνός που θα συνέλθει το ΔΣ να εγκρίνει το ανάλογο ποσό. Μένει το ερώτημα: Ποιος δεν θέλει να αδειοδοτηθεί η ΕΔΕΜ; Μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ, λένε στο υπουργείο, που βρήκε παιχνίδι για να παίζει…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.