Σε κλίμα πολιτικής έντασης συζητήθηκε και απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ όσον αφορά την διάταξη του εκλογικού νομοσχεδίου που συζητείται στην Βουλή και αφορά τους συνασπισμούς κομμάτων. Η διαφωνία τους έγκειται στο ότι με την ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση ουσιαστικά αποκλείονται οι συνασπισμοί κομμάτων από την πριμοδότηση του μπόνους εδρών. Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου και σύμφωνα με αυτή προκειμένου συνασπισμός κομμάτων ο οποίος εξελέγη ως πρώτη δύναμη σε εκλογές να έχει πρόσβαση στο μπόνους θα πρέπει ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν να είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων.
Ο μέσος όρος προκύπτει από την διαίρεση του ποσοστού που έλαβε ο συνασπισμός δια του αριθμού των κομμάτων που τον αποτελούν. Και εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που αποτελούν τον συνασπισμό είναι μικρότερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε η σχετική διάταξη εφαρμόζεται για το αυτοτελές κόμμα. Πρακτικά, αν ένας συνασπισμός ο οποίος αποτελείται από δύο κόμματα συγκεντρώσει 40% και το δεύτερο αυτοτελές κόμμα συγκεντρώσει 25% τότε το μπόνους θα χορηγηθεί στο δεύτερο κόμμα καθώς το 25% είναι μεγαλύτερο από το 20% το οποίο είναι ο μέσος όρος των κομμάτων του συνασπισμού. Σημειώνεται ότι η επίμαχη διάταξη υπήρχε αυτούσια και στον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου, τον ν. 3636/2008, ο οποίος καταργήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και επανέρχεται τώρα με το νομοσχέδιο Θεοδωρικάκου.
Μάλιστα, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος απαντώντας στις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας ρώτησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αν θεωρούν ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος, υπέρ της ανανέωσης της θητείας του οποίου στην Προεδρία της Δημοκρατίας τάχθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση, νομοθέτησε τότε αντισυνταγματικά. «Ξέρουμε πώς οραματίζεστε τους συνασπισμούς, καιροσκοπικούς με μοναδικό στόχο να μην δώσετε στην χώρα την δυνατότητα να έχει κυβέρνηση», σχολίασε ο κ. Λιβάνιος απαντώντας στην οξύτατη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι ψήφισε την απλή αναλογική «γιατί στην αναμπουμπούλα χαίρεστε», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο νέος εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου το βράδυ και θα χρειαστεί η απόλυτη πλειοψηφία των 151 ψήφων για να περάσει.
Αξίζει να τονιστεί ότι παρά το γεγονός ότι δεν έχει κριθεί αντισυνταγματική η επίμαχη διάταξη, έχει ήδη καταστεί ανενεργή από τον Άρειο Πάγο. Όπως επισημαίνει η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής στην πράξη, όπως παρατηρείται από εκπρόσωπο της θεωρίας (βλ., Κ. Χρυσόγονο, Συνταγματικό Δίκαιο, 2014, σελ. 434), κατά την ανακήρυξη των συνδυασμών, «το Α ́ Τμήμα του Αρείου Πάγου, χωρίς να κρίνει αντισυνταγματική τη διάκριση μεταξύ αυτοτελών κομμάτων και συνασπισμών, είχε αδρανοποιήσει αντίστοιχη πρόβλεψη της προϊσχύσασας νομοθεσίας, μεταβαπτίζοντας συνασπισμούς σε αυτοτελή κόμματα». Πάντως έντονες ήταν οι διαφωνίες ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ που επέμειναν ότι η διάταξη είναι καταφανώς αντισυνταγματική άποψη η οποία απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος διερωτήθηκε αν φοβάται η κυβέρνηση τυχόν συνασπισμό του ΚΙΝΑΛ με την ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή μήπως φοβάται ότι αν το ΚΙΝΑΛ θα ξεπεράσει την ΝΔ. Έντονα αντέδρασε και ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος ουσιαστικά έχει την πατρότητα του ισχύοντος εκλογικού νόμου τον οποίο άλλαξε ο Προκόπης Παυλόπουλος ως προς το μπόνους εδρών αυξάνοντάς το από 40 σε 50. Όπως είπε ο κ. Σκανδαλίδης «απαγορεύετε την προεκλογική συνεργασία των κομμάτων και αυτό είναι παιχνίδι με την Δημοκρατία». Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τον εκλογικό νόμο Αντιβαίνει το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών εξηγώντας ότι στην περίπτωση που υπάρχει ένας συνασπισμός κομμάτων που λαμβάνει στις εκλογές ένα ποσοστό της τάξης του 60%, αν το δεύτερο κόμμα λάβει 31%, π.χ. η ΝΔ, τούτο θα σημαίνει ότι το μπόνους θα πάει στο κόμμα με το 31% και όχι σε αυτό με 60%. «Είναι πραγματικά κρίμα για τον υπουργό που έχει μία μακρά πορεία στην ελληνική πολιτική σκηνή, σήμερα με αυτή τη διάταξη στην πραγματικότητα να διαγράφει όχι μόνο πολιτικά αλλά και σε επίπεδο ευαισθησίας το ίδιο του παρελθόν», επισήμανε. Ενώ ο Θανάσης Παφίλης σχολίασε τις θέσεις των κομμάτων με την φράση «της υποκρισίας ήλιε νοητέ…». Υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας τάχθηκε και το ΜέΡΑ25 δηλώνοντας ότι «το μπόνους παραβιάζει την λαϊκή εντολή», ενώ η Ελληνική Λύση δεν την στήριξε «προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον από το κομματικό», όπως έχει πει και στην επιτροπή.