Νέα έξοδο στις αγορές, την πρώτη του 2020 με την έκδοση δεκαπενταετούς ομόλογου θα επιχειρήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας (πιθανότερο τη Δευτέρα) προκειμένου να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή συγκυρία των αγορών και το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τους ελληνικούς τίτλους.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες ο ΟΔΔΗΧ θα αναζητήσει «φρέσκο χρήμα» – το ποσό που θα ζητήσει να δανειστεί είναι χαμηλότερο των δύο δισ. ευρώ – προκειμένου να τεστάρει την αγορά στην έκδοση πολυετούς τίτλου και να διαπιστώσει που θα διαμορφωθεί το κόστος δανεισμού για τη χώρα σ΄αυτό το επίπεδο.
Τα ατού για την κίνηση αυτή που θα γίνει λίγες ώρες μετά την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Fitch IBCA είναι μεγάλα καθώς το ελληνικό δημόσιο διατηρεί «μαξιλάρι ασφαλείας» άνω των 31 δισ. ευρώ, τα δάνεια με υψηλό επιτόκιο προς το ΔΝΤ έχουν προεξοφληθεί ενώ οι δανειακές ανάγκες της χρονιάς είναι περιορισμένες.
Με αυτά τα δεδομένα η έκδοση έχει περισσότερο πολιτική και συμβολική σημασία και εντάσσεται στη σειρά κινήσεων που έχουν στόχο να δώσουν βάθος στις λήξεις ομολόγων και να βελτιώσουν τους δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.
Γι΄αυτό ακριβώς το λόγο η έκδοση του δεκαπενταετούς ομολόγου ακολούθησε το swap που έγινε με τα ομόλογα του δημοσίου που κατείχε η Εθνική με νέο τριακονταετές ομόλογο.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας με δήλωση του από τις Βρυξέλλες τόνισε χαρακτηριστικά τα εξής:
«Το Ελληνικό Δημόσιο (ΕΔ) προέβη σε επαναγορά από την Εθνική Τράπεζα τριών Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ), συνολικής ονομαστικής αξίας 3,3 δισ. ευρώ και αξίας αγοράς 3,8 δισ. ευρώ, με μέσο σταθερό ονομαστικό επιτόκιο 3,5% και μέση υπολειπόμενη φυσική διάρκεια 5,4 έτη, που είχαν εκδοθεί τον Μάρτιο του 2019, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.
Η επαναγορά έγινε με έκδοση ενός νέου ΟΕΔ διάρκειας 30 ετών, ίσης συνολικής ονομαστικής αξίας και αξίας αγοράς και ονομαστικό επιτόκιο 3,25%.
Από τη συναλλαγή προέκυψαν τα ακόλουθα θετικά αποτελέσματα:
-Μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης του ΕΔ, αφού λήξεις ομολόγων με μέση διάρκεια 5,5 ετών, αντικαθίστανται με ομόλογα λήξης 2050.
-Είναι μία εμβληματική έκδοση που βοηθά στην ανατιμολόγηση, επί τα βελτίω, του συνόλου της Ελληνικής καμπύλης για όλες τις μικρότερες διάρκειες των 30 ετών.
-Το ΕΔ επέλεξε να επεκτείνει τη ληκτότητα μέρους του χρέους του σε 30 έτη, με σταθερό επιτόκιο, σε ένα περιβάλλον ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, ενώ ταυτόχρονα αντιστάθμισε επιτοκιακό κίνδυνο».
Είναι προφανές ότι η συναλλαγή επιφέρει περαιτέρω βελτίωση των δεικτών βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, τόσο αναφορικά με το λόγο χρέους προς ΑΕΠ όσο και με το λόγο των ετήσιων μικτών χρηματοδοτικών αναγκών του ΕΔ προς το ΑΕΠ.
Τέλος όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας «επιπλέον, η συναλλαγή βελτιώνει σημαντικά την κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας για το τρέχον έτος, με αποτέλεσμα την κάλυψη μεγάλου μέρους των κεφαλαιακών της αναγκών, γεγονός που αφενός είναι επιβοηθητικό για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα μείωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων «Ηρακλής» και αφετέρου αποτελεί όφελος για τους μετόχους της τράπεζας, σημαντικότερος των οποίων είναι το Ελληνικό Δημόσιο, αφού κατέχει αμέσως ή εμμέσως πλέον του 40% των μετοχών της».