«Ήταν μια επίθεση τεραστίων διαστάσεων, αυτό πρέπει κανείς να το παραδεχθεί. Την Κυριακή οι ιστοσελίδες του υπ. Εξωτερικών και της Βουλής στην Αθήνα δεν ήταν διαθέσιμες. Δύο μέρες νωρίτερα, Τούρκοι χάκερ ανέφεραν ότι χάκαραν αυτές τις ιστοσελίδες, όπως επίσης και εκείνη της ελληνικής μυστικής υπηρεσίας αλλά και του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Ο λόγος για την επίθεση των Τούρκων πολεμιστών του κυβερνοχώρου, οι οποίοι αποκαλούν τους εαυτούς τους σε σελίδα του facebook ‘Στρατιώτες του Φοίνικα’ είναι η διαμάχη γύρω από τα δικαιώματα γεωτρήσεων για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, Έλληνες χάκερ απάντησαν στην τουρκική κυβερνοεπίθεση, «χτυπώντας» διαδικτυακά «τουλάχιστον δέκα τουρκικές κυβερνητικές ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων της μυστικής υπηρεσίας και του τουρκικού υπ. Εξωτερικών». Όπως παρατηρεί η SZ: «Δεν είναι η πρώτη φορά που χάκερ και από τις δύο χώρες επιδίδονται σε εικονικές αψιμαχίες. Ωστόσο, η τελευταία διαμάχη λαμβάνει μια νέα διάσταση και συμβαίνει εν μέσω εξαιρετικών εντάσεων που υπάρχουν μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών του ΝΑΤΟ. Μάλιστα ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ κάνουν υποθέσεις ακόμη και για ‘κίνδυνο πολέμου’. Κατηγορούν την Τουρκία ότι ακολουθεί μια νέα επιθετική εξωτερική πολιτική», αναφέρει η SZ, κάνοντας στη συνέχεια εκτενή αναφορά στις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, από τις εντάσεις στο πεδίο της αναζήτησης φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και τη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κύπρο, μέχρι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για τη χάραξη θαλάσσιων συνόρων, που υπεγράφη τον Νοέμβριο και τις πολιτικές και διπλωματικές αντιδράσεις που αυτή προκαλεί μέχρι σήμερα.
Βοήθεια για τους πρόσφυγες στα νησιά… από το Μπαντ Φραϊενβάλντε
Σε μια πρωτοβουλία εθελοντών από τη μικρή πόλη Μπαντ Φραϊενβάλντε στην περιοχή του Μέρκις-Όντερλαντ με στόχο τη συλλογή και αποστολή βασικών ειδών στους πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά, αναφέρεται ρεπορτάζ της Berliner Zeitung. «Σε μια μεγάλη αποθήκη στα περίχωρα του Μπαντ Φραϊενβάλντε υπάρχει έντονη δραστηριότητα. Δεκάδες γυναίκες ταξινομούν τα πράγματα που πρόκειται να παραδοθούν σε κούτες: ζεστά παιδικά ρούχα, παπούτσια για ενήλικες, κουβέρτες και σκηνές. Ο επιχειρηματίας Αντρέας Στάινερτ συντονίζει μέσω κινητού τους εθελοντές και τη διανομή των πακέτων βοήθειας. Τα Χριστούγεννα απηύθυνε έκκληση μέσω facebook για δωρεές που θα πήγαιναν στους πρόσφυγες που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά» αναφέρει η Berliner Zeitung.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αιτία για αυτή την αυθόρμητη κινητοποίηση ήταν «οι τηλεοπτικές εικόνες από ένα προσφυγικό κέντρο στη Σάμο, όπου το φθινόπωρο του 2019 κάηκε μια αποθήκη με είδη πρώτης ανάγκης.» Όπως περιγράφει ο Αντρέας Στάινερτ στην εφημερίδα του Βερολίνου «για τη χρηματοδότηση των κονβόι φορτηγών χρησιμοποίησε χρήματα από τις δωρεές, που έλαβε. Τα δύο πρώτα φορτηγά 40 τόνων, όπως λέει ο ίδιος, ξεκίνησαν πριν λίγες μέρες για την Ελλάδα. Μικρότερα βαν θα ακολουθήσουν προσεχώς.» Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δωρεές συγκεντρώθηκαν από όλη τη Γερμανία, χάρη στη συμβολή της Μίριαμ Τέντερ από το Βερολίνο και την γερμανική πρωτοβουλία «Wir packen’s an». Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο Αντρέας και η Μίριαμ είχαν γνωριστεί μέσω της οργάνωσης θαλάσσιας διάσωσης «Sea-Eye», στην οποία και συμμετείχαν ως εθελοντές».
«Ξεπούλημα στην Ελλάδα»
Στην ίδια εφημερίδα παρουσιάζεται κι ένα ακόμη ρεπορτάζ ελληνικού ενδιαφέροντος, αυτή τη φορά για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα και τίτλο «Ξεπούλημα στην Ελλάδα». «Το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων εδώ και καιρό προχωρούσε αργά. Τώρα ο νέος συντηρητικός πρωθυτουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αυξάνει ταχύτητα. Ελπίζει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα δώσουν νέα αναπτυξιακή ώθηση, στην ελληνική οικονομία που ακόμη είναι σημαδεμένη από την κρίση». Όπως παρατηρεί ο σχολιογράφος: Οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα ήταν στο παρελθόν μια ατέρμονη ιστορία απογοητεύσεων και αποτυχιών. Οι ιδιωτικοποιήσεις ανήκουν στους όρους που η Ελλάδα πρέπει να φέρει εις πέρας για τα δάνεια που χορηγήθηκαν από το 2010. Τα κέρδη θα πρέπει να χρησιμεύσουν για την αποπληρωμή των χρεών (…) Οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα κάποιες φορές αποτύγχαναν λόγω νομικών και γραφειοκρατικών εμποδίων άλλοτε γιατί στα χρόνια της κρίσης δεν βρέθηκαν αγοραστές κι άλλοτε πάλι γιατί υπήρχε πολιτική αντίταση (…)».
Όπως σημειώνει το άρθρο: «Ο Μητσοτάκης θέλει να σπάσει αυτή την παράδοση. Τίποτα άλλο δεν χρειάζεται η Ελλάδα επειγόντως όσο επενδύσεις, αν θέλει να αφήσει την κρίση οριστικά πίσω της (…) Οι επενδύσεις είναι ένα μέσο για να εισρεύσει γρήγορα κεφάλαιο στη χώρα». Το ρεπορτάζ τέλος εστιάζει στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και την πώληση 30% του μετοχικού κεφαλαίου στο πλαίσιο ιδιωτικοποιήσεων και σημειώνει: «Μέχρι στιγμής το κράτος κατείχε το 55%, το 40% ανήκε στην Avialliance, πίσω από την οποία βρίσκεται ένα καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο και στον ελληνικό όμιλο Κοπελούζος. Ποιος τελικά θα πλειοδοτήσει αναμένεται να γίνει γνωστό πιθανώς την άνοιξη. Παρατηρητές της αγοράς εκτιμούν ότι η πώληση του μετοχικού πακέτου θα μπορούσε να φέρει στο κράτος έως και 1,5 δις ευρώ».
Δήμητρα Κυρανούδη