Παρά τα σφοδρά πυρά που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την κριτική που ασκείται από την ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα για την δυνατότητα διορισμού ως εκπαιδευτικών αποφοίτων των Κολεγίων, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δεν κάνει ούτε βήμα πίσω περνώντας μάλιστα στην αντεπίθεση.
Έτσι, απαντώντας στην επίθεση που δέχθηκε από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση και την υπουργό ότι λειτουργούν ως delivery των κολεγίων, υπεραμύνθηκε της επίμαχης ρύθμισης ενώ καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί των ημερών του σε προκηρύξεις για την πρόσληψη προσωπικού αναγνώριζε την επαγγελματική ισοδυναμία των κολεγίων.
Μεταξύ αυτών και η πρόσκληση για εκπαιδευτικούς γενικής παιδείας που είχε υπογράψει ο τότε υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου το 2018, αλλά και επί των ημερών του Νίκου Φίλη στο ίδιο υπουργείο, όπως είπε.
Επικαλέστηκε δε επιστολή της Κομισιόν (την οποία δεσμεύτηκε να παρουσιάσει εμπιστευτικά στους εισηγητές των κομμάτων) σχετικά με την υποχρέωση αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων μεταξύ των κρατών-μελών ενώ επικαλέστηκε την θεμελιώδη αρχή της Ε.Ε. για την ελευθερία εγκατάστασης και απασχόλησης εντός των κρατών-μελών.
Και αναφερθείσα στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι επί των ημερών του αναγνώριζε κανονικότατα τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Κολεγίων και το 2019 «λίγους μήνες πριν τις εκλογές, προφανώς για να γίνει αρεστός σε ένα συγκεκριμένο ακροατήριο», ψήφισε διάταξη που αποκλείει τους αποφοίτους από διαγωνισμούς μόνο εκπαιδευτικών, κάτι που προκάλεσε και την σχετική επιστολή της Κομισιόν σύμφωνα με την οποία η σχετική απόφαση Γαβρόγλου δεν συνάδει με την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία καθώς προβλέπει ότι οι εκπαιδευτικοί που έχουν αποκτήσει τίτλο σπουδών σε άλλη χώρα πρέπει να αναγνωρίσουν τον τίτλο τους στον ΔΟΑΤΑΠ.
Μάλιστα η κυρία Κεραμέως ζήτησε «να βάλουμε ένα τέλος στον λαϊκισμό». Από την πλευρά του, ο κ. Φίλης άσκησε κριτική για αναγνώριση των κολεγίων από το παράθυρο ως ισότιμων με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. «Πρόκειται για ρύθμιση την οποία δεν επιβάλλει η Ε.Ε., αλλά η ίδια η κυβέρνηση, λειτουργώντας ως delivery των κολεγίων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, με το επίμαχο άρθρο 50, που δεν τέθηκε ποτέ σε δημόσια διαβούλευση, όπως ειπώθηκε, «η κυβέρνηση υποβαθμίζει τα πτυχία των πανεπιστημίων εξισώνοντάς τα προς τα κάτω με τους τίτλους σπουδών ιδιωτικών κολεγίων παρακάμπτοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος το κατοχυρώνει το δημόσιο χαρακτήρα της Παιδείας, καθιστώντας τον βασική αποστολή του Κράτους». Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για τρία άρθρα του νομοσχεδίου.
Πρόκειται για τα άρθρα που αφορούν:
- Τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ που συνδέεται με την αξιολόγηση και την περικοπή της δημόσιας χρηματοδότησης των ιδρυμάτων κατά 20% (άρθρο 16).
- Την επ’ αόριστο αναστολή λειτουργίας των 37 νέων τμημάτων ΑΕΙ σε 11 πανεπιστήμια της χώρας (άρθρο 33).
- Την εξίσωση των πτυχίων κολεγίων με τα πτυχία των ΑΕΙ (άρθρο 50).