Νέες πιέσεις μέσω των ενεργειακών κοιτασμάτων ασκεί ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ την ώρα που πραγματοποιείται η Διάσκεψη του Βερολίνου.
Συγκεκριμένα, οργάνωση που πρόσκειται στις δυνάμεις του στρατάρχη κλείνει τις στρόφιγγες στα πετρελαϊκά κοιτάσματα και την παραγωγή φυσικού αερίου στα νότια της χώρας.
Σύμφωνα με ανάρτηση των στρατιωτικών δυνάμεων του Χαφτάρ στο twitter, η παραγωγή σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα μειωθεί κατά 80% και σταδιακά θα σταματήσει εντελώς.
Χρονικά, το πλήρες κλείσιμο της στρόφιγγας τοποθετείται νωρίς το βράδυ της Κυριακής.
Libya oil and gas production will drops 80%, and will stop completely within the next 6 hours. pic.twitter.com/wwVv2qaEfh
— M.LNA (@LNA2019M) January 19, 2020
Πριν από λίγα 24ωρα, έκλεισαν λιμάνια και κοιτάσματα στην ανατολική Λιβύη. Η λιβυκή Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου ανακοίνωσε πως το κλείσιμο διατάχθηκε από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και θα οδηγήσει στην απώλεια 800.000 βαρελιών ημερησίων, περισσότερο από το μισό της συνολικής πετρελαϊκής παραγωγής της χώρας.
Το Ελ Σαράρα παράγει περίπου 300.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και το Ελ Φιλ παράγει περίπου 70.000 βαρέλια ημερησίως. Και τα δύο κοιτάσματα ελέγχονται από οργανώσεις που είναι σύμμαχοι του ΛΕΣ.
Το Reuters σημειώνει πως η κίνηση για το κλείσιμο πετρελαϊκών κοιτασμάτων και λιμανιών αποτελεί τακτική άσκησης πίεσης πριν από τη σύνοδο κορυφής του Βερολίνου, αν και ο ΛΕΣ υποστηρίζει πως είναι το αποτέλεσμα λαϊκής πίεσης.
Βερολίνο: Το κοίτασμα φυσικού αερίου δεν είναι στην ατζέντα της Διάσκεψης
«Το κοίτασμα φυσικού αερίου δεν διαδραματίζει κανένα ρόλο στη Διάσκεψή μας», η οποία αποτελεί μια πολιτική διαδικασία για την Λιβύη, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, αναφερόμενος στα μνημόνια που έχει υπογράψει η Τουρκία με την Λιβύη και καλεί όλους «να βγάλουν από το μυαλό τους τα συμφέροντά τους για το κοίτασμα φυσικού αερίου όσο μαίνεται ο εμφύλιος».
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag ο κ. Μάας απαντά ακόμη αρνητικά στο ερώτημα αν η Γερμανία υποχώρησε στην πίεση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και δεν προσκάλεσε την Ελλάδα στη Διάσκεψη του Βερολίνου.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προσδεδεμένη στη διαδικασία. Και είμαι πολύ σίγουρος ότι όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ενδιαφέρονται για την ειρήνη στη Λιβύη και ως εκ τούτου υποστηρίζουν τη Διάσκεψη», προσθέτει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της σημερινής Διάσκεψης, ο Χάικο Μάας εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «κατορθώσαμε να συγκεντρωθούν όλοι σε ένα τραπέζι» και επισημαίνει ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να καταλήξουμε σε δεσμευτικές συμφωνίες.
«Η Διάσκεψη μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για ειρήνη στη Λιβύη», αναφέρει χαρακτηριστικά και προειδοποιεί για τον κίνδυνο η Λιβύη να εξελιχθεί σε «νέα Συρία», αλλά και για την ανάγκη να υπάρχουν στην χώρα λειτουργικές κρατικές δομές, προκειμένου να σταματήσει και η δράση διακινητών μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη.