Όλοι μας χαζεύουμε στο κινητό ή το τάμπλετ πριν πέσουμε για ύπνο, πιστεύοντας πως είναι μια ακίνδυνη συνήθεια.
Δεν μπορούμε χωρίς αυτά. Βρίσκονται στην τσέπη μας και πέρα από την προφανή τους χρήση (κλήσεις), αποτελούν πλέον το walkman μας, την ατζέντα μας, τον χώρο ψυχαγωγία μας, τον προσωπικό μας κινηματογράφο.
Σε γενικές γραμμές, δύσκολα μπορεί να περάσει η μέρα χωρίς το smartphone στο χέρι, το οποίο έχει αντικαταστήσει εν πολλοίς ακόμη και τους προσωπικούς υπολογιστές.
Όμως νέα έρευνα του «New England Journal of Medicine» αναδεικνύει τον λόγο για τον οποίον δεν πρέπει να έχουμε το κινητό στα χέρια μας λίγο πριν κοιμηθούμε.
Γυναίκες που είχαν την συνήθεια να κοιτάζουν το κινητό τους στο σκοτάδι, είχαν επαναλαμβανόμενα επεισόδια προσωρινής απώλειας όρασης μέχρι και 15 λεπτά το βράδυ ή το πρωί.
Συγκεκριμένα, οι γυναίκες είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό, μια και κοιτούσαν την οθόνη του τηλεφώνου με το ένα μάτι, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν μία ανομοιομορφία στην προσαρμογή των οφθαλμών, μια και το ένα μάτι προσαρμόζεται στο φως και το άλλο στο σκοτάδι.
Πάντως, οι ερευνητές είναι καθησυχαστικοί, υποστηρίζοντας πως παρά την παροδική τύφλωση δεν έχει προκληθεί κάποια μόνιμη βλάβη στα μάτια, αλλά καλό θα ήταν να αποφευχθεί η συγκεκριμένη συνήθεια στο μέλλον.
«Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε με τα κινητά».
Επίσης, το έντονο φως εμποδίζει τον εγκέφαλο να παράγει μελατονίνη, μια ουσία που είναι απαραίτητη για να μας πάρει ο ύπνος.
Με την έλλειψη ύπνου δημιουργούνται και ένα σωρό άλλα προβλήματα που πολλοί από εσάς ίσως έχετε αλλά δεν ξέρατε πως προέρχονται από την επαφή με κινητά ή τάμπλετ λίγο πριν τον ύπνο. Καθημερινά χρειαζόμαστε 8 με 9 ώρες ύπνου για να παραμένουμε υγιείς και γεμάτοι ενέργεια.