Καθώς η τάση για ευεξία κόντρα στους σύγχρονους ρυθμούς που επιτάσσει η ζωή, ενισχύεται, ολοένα και περισσότεροι είναι οι ταξιδιώτες που υιοθετούν συνήθεις που εστιάζουν στην υγεία ακόμη και στις εξορμήσεις τους – από εκδρομές για γιόγκα μέχρι ταξίδια για vegan.
Υπάρχουν, μάλιστα, και αρκετοί προορισμοί ανά τον κόσμο, όπου η ευεξία δεν είναι απλώς ένας στόχος, αλλά ένας παραδοσιακός τρόπος ζωής.
Μετά από έρευνά του, ο συγγραφέας Νταν Μπιούτνερ έχει χαρακτηρίσει «μπλε ζώνες» τις περιοχές αυτές από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Όπως αναφέρει το Lonely Planet σε δημοσίευμά του, κοινή συνισταμένη των πέντε περιοχών αυτών – στις οποίες κάνει ειδική μνεία – είναι πως οι πολίτες απολαμβάνουν έναν ενεργό τρόπο ζωής, έχοντας στο πλευρό τους φίλους και την οικογένειά τους, ενώ βασίζουν τη διατροφή τους σε φυτικά είδη.
Ωστόσο, διακρίνονται και για ορισμένα γεωγραφικά και πολιτισμικά στοιχεία.
Μεταξύ των πέντε «μπλε ζωνών» βρίσκεται και ένα ελληνικό νησί. Πρόκειται για την Ικαρία, όπου όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, το ένα τρίτο του πληθυσμού φτάνει τα 90 του χρόνια.
Η Ικαρία ως… μπλε ζώνη
Η μακροζωία και η γαλήνη των κατοίκων αποδίδεται εν μέρει στο ότι το νησί είναι απομονωμένο. Όπως τονίζει το Lonely Planet, οι άνεμοι απέτρεπαν πολλά πλοία στο βάθος των αιώνων από το να αγκυροβολήσουν στην Ικαρία, η οποία διατήρησε τα παραδοσιακά της χαρακτηριστικά, με τους κατοίκους της να μαθαίνουν να είναι αυτάρκεις.
Στο νησί, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας, αναπτύχθηκε εξάλλου μια κουλτούρα αλληλεγγύης που ενέπνευσε ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς. Αυτό συνδυάζεται με μια υγιεινή μεσογειακή διατροφή – ελαιόλαδο, κόκκινο κρασί, εγχώρια βιολογικά λαχανικά, τοπικό μέλι και κατσικίσιο γάλα – και «χαλαρούς» ρυθμούς ζωής, που φαίνεται να συνδράμουν στη μακροζωία.
Το γεγονός πως η Ικαρία συμπεριλαμβάνεται στη «μπλε ζώνη», έχει μαγνητίσει το ενδιαφέρον επισκεπτών από όλων τον κόσμο, ωστόσο το νησί διατηρεί την κουλτούρα του. Το Lonely Planet, μεταξύ άλλων, προτείνει μια βουτιά στη – φιλική προς τους γυμνιστές – παραλία Νας, όπου – όπως τονίζει – μπορεί κανείς να ανακαλύψει εκ νέου τη ζωντάνια του. Παράλληλα, προτείνει να απολαύσει κανείς τοπικές λιχουδιές όπως πίτες, να δοκιμάσει κρασί και να παρευρεθεί σε πανηγύρια, όπου ακόμη και οι γηραιότεροι διασκεδάζουν ως το πρωί. Το Lonely Planet δίνει και μια μικρή συμβουλή: Αφήστε το ρολόι σας στο σπίτι.
Υπόλοιπες «μπλε ζώνες»
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες «μπλε ζώνες», μεταξύ τους βρίσκεται η Οκινάβα, στην Ιαπωνία, όπου οι κάτοικοι σχηματίζουν ομάδες από μικρή ηλικία και συναντώνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Παράλληλα, συνηθίζουν να καλλιεργούν δικά τους φρούτα και λαχανικά, κάτι που τους δίνει έναν συνεχή σκοπό ζωής, οδηγό για τη μακροζωία.
Στη Σαρδηνία της Ιταλίας, υπάρχουν 10 φορές περισσότεροι αιωνόβιοι σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Στην ορεινή επαρχία Νουόρο, ο παραδοσιακός τρόπος ζωής της Σαρδηνίας κυριαρχεί. Οι κάτοικοι κάνουν ήπια άσκηση καθημερινά, τρώνε φρέσκα, εποχικά τρόφιμα που περιλαμβάνουν πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως και λίγο κρέας, ενώ απολαμβάνουν το τοπικό κρασί. Οι ντόπιοι αποδίδουν την καλή υγεία τους εν μέρει στη φυσική τους εργασία και τους ισχυρούς ανέμους στο νησί, οι οποίοι διατηρούν καθαρό τον αέρα που αναπνέουν.
Στη Νικόγια, στην Κόστα Ρίκα, σημαντικό ρόλο στη διατροφή παίζουν τα φασόλια, το καλαμπόκι και οι κολοκύθες, με την διατροφή των κατοίκων να χαρακτηρίζεται ισορροπημένη. Η αίσθηση του στόχου (ενός σχεδίου για τη ζωή), μια αισιόδοξη προοπτική, οι ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί και η τακτική άσκηση εκτιμάται ότι συμβάλλουν στη μακροζωία στην περιοχή.
Στη Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια, οι κάτοικοι έχουν υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής, ενώ οι περισσότεροι δηλώνουν πιστοί και συμμετέχουν σε εκκλησιαστικές ομάδες. Αποφεύγουν, δε, το αλκοόλ, ενώ στην πλειονότητά τους ασκούνται τακτικά και τρώνε φρέσκα λαχανικά και δημητριακά. Παράλληλα, αν και η οικονομική τους κατάσταση θεωρείται καλή, οι κάτοικοι εξακολουθούν να ακολουθούν έναν λιτό τρόπο ζωής, με έμφαση στο να βοηθούν τους άλλους.