Ολοκηρώθηκε στις 12:00 το μεσημέρι η συνάντηση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον στρατάρχη της Λιβύης Χαλιφά Χαφτάρ.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία, λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου για το λιβυκό ζήτημα.
Τόσο ο Δένδιας όσο και ο Χαφτάρ μέσα από αυτή τη συνάντηση έστειλαν πολλαπλά μηνύματα σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές γύρω από το λιβυκό ζήτημα.
Ο στρατάρχης Χαφτάρ ο οποίος προσβλέπει στη στήριξη της Αθήνας για τη διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη θα μεταβεί σε λίγες ώρες στο Βερολίνο έχοντας στις «αποσκευές» του και τις ελληνικές θέσεις.
Η Αθήνα, σε μία διπλωματική κίνηση – ματ να έρθει στην Αθήνα ο Χαφτάρ στέλνει μήνυμα σε όλες τις πλευρές σημειώνοντας πως καμία πολιτική λύση στο λιβυκό ζήτημα δεν θα γίνει αποδεκτή εάν προηγουμένως δεν υπάρχει ανάκληση της «πειρατικής» συμφωνίας της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χθες, ότι θα θέσει βέτο σχετικά με την όποια συμφωνία αποφασιστεί για τη Λιβύη αν προηγουμένως δεν έχει καταργηθεί το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα τρία 24ωρα πριν την κρίσιμη Διάσκεψη στο Βερολίνο δεν ενέχει μόνο συμβολισμούς αλλά αποτελεί και μια σημαντική κίνηση στη διπλωματική σκακιέρα.
Ο στρατάρχης Χαφτάρ και η ελληνική κυβέρνηση θέλουν να δείξουν ότι η Αθήνα δεν μπορεί να μείνει ως θεατής στις εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Ως εκ τούτου, ο Χαφτάρ όταν θα μεταβεί στο Βερολίνο θα φέρει στις «αποσκευές» του και τις ελληνικές θέσεις για το λιβυκό ζήτημα, κάνοντας από την πλευρά του σαφές πως η όποια πολιτική λύση θα πρέπει να έχει την έγκριση και της Ελλάδας.
Διπλωματικός «πυρετός»
Το βέβαιο είναι ότι η άφιξη του στρατάρχη Χαφτάρ στην Ελλάδα δημιουργεί νέα δεδομένα και διπλωματικές εξελίξεις λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη διάσκεψη του Βερολίνου.
Σήμερα όλη η προσοχή τόσο από τα ελληνικά όσα και από τα διεθνή μέσα αναμένεται να πέσει στην συνάντηση που θα έχει ο Λίβυος στρατάρχης με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στην διπλωματική σκακιέρα ήδη υπάρχουν πολλά θέματα προς συζήτηση με πιο πρόσφατο την ανακοίνωση του Ερντογάν ότι στέλνει στρατό στην Λιβύη και ερευνητικό σκάφος στις περιοχές της συμφωνίας με την Τρίπολη.
Από την πλευρά της η Αθήνα, παρά τις πιέσεις της κυβέρνησης να εξασφαλίσει μία «καρέκλα» στην διάσκεψη του Βερολίνου, που παραδοσιακά έμενε «απρόσκλητη» όλα τα χρόνια, φαίνεται τελικά να μην καταφέρνει να πείσει την Γερμανία.
«Κακώς δεν προσκληθήκαμε. Μαζί με την Ιταλία είμαστε οι γειτονικές χώρες της Λιβύης και θα έπρεπε να είμαστε στο Βερολίνο» είπε άλλωστε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στον Alpha.