Προεδρολογίας το… ανάγνωσμα

Επειδή τελευταίως πολύς λόγος γίνεται για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα αντιπαρέλθω την ονοματολογία (και θα σας πω παρακάτω το γιατί) και θα σας αναφέρω το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (φωτογραφία), ώστε να υπολογίσετε πότε θα ανακοινώσει το πολυαναμενόμενο όνομα.

***

Πρώτα απ’ όλα, θέλω να σας αναφέρω ότι ο Πρωθυπουργός (και μου το είπαν οι πιο στενοί συνεργάτες του) δεν έχει συζητήσει με κανέναν ούτε ποιος (ή ποια) θα είναι ο επόμενος ή η επόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε πότε θα ανακοινώσει το όνομα, ούτε πώς θα κάνει αυτή την ανακοίνωση. Συνεπώς όσα λέγονται και όσα γράφονται είναι απλώς πληροφορίες, ή στη χειρότερη περίπτωση ευσεβείς πόθοι ορισμένων (όχι κατ’ ανάγκη πολιτικών).

***

Μέσα σε όλη αυτή την ονοματολογία βγήκε (ραδιοφωνικώς) και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος συνέστησε υπομονή για μια εβδομάδα για να ανακοινωθεί το όνομα, προσδιορίζοντάς το στις 21 Ιανουαρίου, ημέρα που θα ψηφίζεται στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος. Ταιριάζει άραγε αυτή η ημερομηνία;

***

Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι ο Πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει να βρίσκεται στο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός από τις 22 έως τις 24 Ιανουαρίου. Εν συνεχεία, μου λένε ότι θα έχει ένα διήμερο ξεκούρασης και κατόπιν πηγαίνει στο Αουσβιτς και στις 29 Ιανουαρίου θα βρεθεί στο Παρίσι, στην προγραμματισμένη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

***

Συνεπώς εάν δεν το ανακοινώσει στις 21 Ιανουαρίου (ημέρα Τρίτη, το απόγευμα που θα ψηφίζεται ο εκλογικός νόμος), τότε η υπόθεση πάει πιο μακριά και φθάνουμε στον Φεβρουάριο. Να σημειωθεί ότι έως τις 13 Φεβρουαρίου έχει περιθώριο, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

***

Ωστόσο έως τις 21 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται συνεχώς στην Ελλάδα (ίσως με μια περιοδεία στην περιφέρεια κατά το Σαββατοκύριακο, κατά πάσα πιθανότητα στην Κέρκυρα) και θα έχει όλη την ευχέρεια να συζητήσει για όποιο θέμα θελήσει. Αν και, όπως με διαβεβαίωσαν οι πιο στενοί του συνεργάτες, δεν έχει και τόση βιασύνη για το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού είναι ένα θέμα που, πρώτον, μπορεί να το προωθήσει χωρίς να μεσολαβήσουν εκλογές (και να διαλυθεί η Βουλή) και δεύτερον, δεν πολυενδιαφέρει την κοινωνία, η οποία γνωρίζει ότι η όποια πρόταση της κυβέρνησης θα περάσει χωρίς καμία απώλεια.

***

Ωστόσο, για να εισέλθω στον πειρασμό της ονοματολογίας, έχω να σημειώσω και τούτα: Πολλά από τα ονόματα που ακούστηκαν δεν έχουν καμία σχέση με τις προθέσεις του Πρωθυπουργού. Μου είπαν ακόμη ποιες υποψηφιότητες κάηκαν, ποιες υποψηφιότητες υποχώρησαν, αν θα είναι άνδρας ή γυναίκα, ή ακόμη εάν θα παραμείνει ο ίδιος Πρόεδρος. Δεν έδωσα όμως σημασία. Αλλωστε, όπως σας ανέφερα, μόνον ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει, και τις προθέσεις του δεν τις εκμυστηρεύτηκε ακόμη σε κανέναν. Αυτά μου είπαν και αυτά σας μεταφέρω και αμαρτίαν ουκ έχω.

***

Η αγανάκτηση των γαλάζιων για τον Γεωργούλη

Στην Ευρωβουλή τούτες τις ημέρες παίζεται κυριολεκτικά το μέλλον της Ευρώπης. Μπαίνουν κανόνες που θα ρυθμίζουν τη ζωή μας για τα επόμενα χρόνια και ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται με τα καμώματα του Αλέξη Γεωργούλη, του ευρωβουλευτή του που θα είναι κριτής στο σόου του ΑΝΤ1 YFSF: «Μας προσβάλλει όλους, εάν ο Γεωργούλης ήταν σε κάποιο άλλο κόμμα θα είχε φύγει από το παράθυρο» λέει η Μαρία Σπυράκη, η οποία καλεί είτε τον Δ. Παπαδημούλη είτε τον Αλέξη Τσίπρα να παρέμβουν. Την ίδια ώρα τα σχόλια στο Twitter πήραν φωτιά. Και δεν ήταν τόσο χιουμοριστικά. Ηταν περισσότερο… δηλητηριώδη. Ακόμα και η εφημερίδα (ΕφΣυν) που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε κριτική στον κ. Γεωργούλη, ο οποίος να θυμίσω ότι ήταν προσωπική επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι συζητούσε την υποψηφιότητά του και με τη ΝΔ.

***

Μια πρώην τραπεζίτισσα για τον λιγνίτη

Πάντως στην Ευρωβουλή τα πράγματα γίνονται όλο και πιο σοβαρά. Την Παρασκευή μαθαίνω πως αναμένεται στη χώρα μας (και συγκεκριμένα στην Κοζάνη) η πορτογαλίδα επίτροπος Elise Ferreira για σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Και βεβαίως θα συζητήσει με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και για το θέμα της κατάργησης του λιγνίτη. Η Πορτογαλίδα ήταν η πρώτη γυναίκα τραπεζίτης στην Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας.

***

Το φλουρί των ευρωβουλευτών

Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ βρήκαν την ευκαιρία και έκοψαν πρωτοχρονιάτικα πίτα στον Στρασβούργο. Τώρα, εάν πείτε πού βρέθηκε βασιλόπιτα με φλουρί, και μάλιστα στο Στρασβούργο, θα σας πληροφορήσω ότι την πίτα την αγόρασε από ένα ελληνικό ζαχαροπλαστείο η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Το φλουρί το βρήκε μετά από πολύ ψάξιμο ο Θ. Ζαγοράκης. Οταν λέμε φλουρί μην πάει το μυαλό σας σε κάτι ακριβό ή σε κάτι χρυσό. Απλώς ήταν ένα νόμισμα του ενός ευρώ, το οποίο συνοδευόταν από ένα γούρι «2020», αξίας 2 ευρώ. Ισως το πιο εντυπωσιακό ήταν η έκπληξη των ξένων ευρωβουλευτών όταν οι δικοί μας τους πρόσφεραν… vassilopita.

***

Τέρμα η αργία του Αϊ-Γιαννιού

Δεν είναι λίγοι αυτοί που διερωτήθηκαν. Πώς είναι δυνατόν το υπουργείο Παιδείας να καταργεί την αργία στα σχολεία των Τριών Ιεραρχών και να θεσπίζει άλλη αργία του Αγίου Ιωάννη, αμέσως μετά τα Φώτα; Ε, λοιπόν, και εγώ είχα αυτή την απορία τη στιγμή που η κυβέρνηση θέλει να ακυρώσει ορισμένες σχολικές αργίες, κάτι που όπως μου είπαν το ζήτησε και η Εκκλησία και κυρίως οι εργαζόμενοι γονείς (που δεν ξέρουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους).

***

Σας πληροφορώ λοιπόν ότι μπορεί εφέτος η γιορτή του Αϊ-Γιαννιού να ήταν σχολική αργία, δεν θα είναι όμως αργία του χρόνου. Στις 7 Ιανουαρίου 2021 (ημέρα Πέμπτη) τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά. Τώρα θα πείτε γιατί δεν λειτούργησαν το 2020 και θα λειτουργήσουν το 2021; Μήπως επειδή το 2020 είναι… δίσεκτο; Οχι βεβαίως! Τέτοια πράγματα στο υπουργείο Παιδείας δεν τα αναγνωρίζουν. Απλώς έγινε ένα τρικ. Τα σχολεία δηλαδή είχαν αργία λόγω τρικ. Και τούτο γιατί η 23η Δεκεμβρίου 2019 ήταν Δευτέρα και λειτούργησαν τα σχολεία και η αργία μεταφέρθηκε την επομένη των Φώτων. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να επαναληφθεί.

***

Εχουν… ρεύμα οι ρευματοκλοπές

Τι κι αν εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι… Τι κι αν έγινε αυστηρότερο το ρυθμιστικό πλαίσιο. Οι ρευματοκλοπές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, έχοντας μάλιστα αυξητική τάση. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΔΕΔΔΗΕ για την εκτίμηση των συντελεστών απωλειών του δικτύου – την οποία έχει θέσει σε διαβούλευση έως τις 20 Ιανουαρίου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας – διαφαίνεται ότι οι τεχνικές απώλειες επί της συνολικής εισερχόμενης ενέργειας στο Δίκτυο ανήλθαν το 2018 σε 9,7%, έναντι 9,3% το 2017. Και όπως προκύπτει από τα στοιχεία, αιτία της αύξησης είναι κυρίως οι ρευματοκλοπές, καθώς άλλες παράμετροι απωλειών παρέμειναν σχεδόν σταθερές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.