Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χι ηγείται της διαπραγματευτικής ομάδας που ξεκίνσε την Δευτέρα στην Ουάσιγκτον τις πολυαναμενόμενες από τον επιχειρηματικό κόσμο ΗΠΑ και Κίνας εμπορικές συνομιλίες. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου διευκρίνισε την περασμένη Πέμπτη ότι ο Λιου θα παραμείνει στην αμερικανική πρωτεύουσα τρεις μόνο ημέρες, από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη. Καθώς οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών βρίσκονται ήδη σε επικοινωνία, οι λεπτομέρειες της «Φάσης 1» της εμπορικής συμφωνίας φαίνεται πως έχουν ήδη ρυθμιστεί και σήμερα Τετάρτη ο Λιου απλώς θα βάλει την υπογραφή του.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει, άλλωστε, εξαγγείλει από την παραμονή του νέου έτους ότι η πρώτη φάση της συμφωνίας με την Κίνα θα υπογραφεί στις 15 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο. Ο αμερικανός πρόεδρος είχε πει ότι θα υπογράψει τη «Φάση 1» με υψηλόβαθμους αξιωματούχους και ότι θα ταξιδέψει αργότερα στο Πεκίνο για να εγκαινιάσει τις διαπραγματεύσεις για την επόμενη φάση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters από την Ουάσιγκτον, η κινεζική αποστολή θα αποτελείται από δέκα αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων του υπουργού Εμπορίου Ζονγκ Σαν, του κεντρικού τραπεζίτη της Κίνας Γι Γκανγκ, των υφυπουργών Οικονομικών και Εξωτερικών και επίσης του πρέσβη της Κίνας στην Ουάσιγκτον.
Τι προβλέπει
Η πρώτη φάση της συμφωνίας ουσιαστικά έκλεισε τον Δεκέμβριο και (από τους Αμερικανούς λέγεται ότι) προβλέπει τη μείωση των κινεζικών δασμών στα αμερικανικά προϊόντα και επίσης την αύξηση των αγορών αμερικανικών αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων από την Κίνα και την αύξηση των εισαγωγών ενέργειας.
Σύμφωνα με διαρροές από την αμερικανική πλευρά, έχει ήδη συμφωνηθεί να αυξηθούν οι εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών αξίας 200 δισ. δολαρίων την επόμενη διετία. Επίσης λέγεται ότι βρέθηκαν λύσεις και σε ορισμένες διαφωνίες των δύο πλευρών αναφορικά με ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε και διαρροές από την κινεζική πλευρά δεν υπάρχουν. Ωστόσο, ο τοπικός κινεζικός όμιλος ΜΜΕ Caixin μετέδωσε ότι ανώτερος αξιωματούχος του κινεζικού υπουργείου Γεωργίας ανέφερε ότι η Κίνα δεν θα αυξήσει τις ετήσιες εισαγωγές χαμηλά δασμολογούμενων αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, όπως είναι το καλαμπόκι, το σιτάρι και το ρύζι.
Αναλυτές εκτιμούν ότι, αν ισχύει κάτι τέτοιο, το Πεκίνο δύσκολα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την πρώτη φάση της συμφωνίας. Διότι ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι συμφωνήθηκε να διπλασιάσει η Κίνα από τα 24 στα 40 με 50 δισ. δολάρια την αξία των ετήσιων εισαγωγών αμερικανικών προϊόντων, ώστε να φτάσει στα προ της έκρηξης του εμπορικού πολέμου επίπεδα.
Αθέμιτες πρακτικές
Οι ΗΠΑ κήρυξαν εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας, την οποία κατηγορούν για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – συγκεκριμένα για κλοπή αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας και για επιδοτήσεις σε κρατικές κινεζικές επιχειρήσεις. Οπως έχει αποδειχθεί από τους ειδικούς, τα μεγάλα θύματα του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου είναι τα οικονομικά ασθενέστερα τμήματα του πληθυσμού των ΗΠΑ, αυτά που διατείνεται ότι θέλει να προστατεύσει ο Τραμπ δασμολογώντας τα κινεζικά προϊόντα.
Από την άλλη πλευρά, η δίκην αντιποίνων δασμολόγηση με 25% αμερικανικών προϊόντων από το Πεκίνο δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα τους κινέζους καταναλωτές, διότι οι αμερικανικές εισαγωγές αντιστοιχούν σε λιγότερο από το ένα δέκατο των συνολικών εισαγωγών στη χώρα. Εξάλλου το Πεκίνο φρόντισε να μειώσει τους εισαγωγικούς δασμούς προϊόντων από τρίτες χώρες.