Τι Πρόεδρο θέλουμε

 Η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας απασχολεί σχεδόν καθημερινά τα μέσα ενημέρωσης και κατ' επέκταση την κοινή γνώμη.

Η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας απασχολεί σχεδόν καθημερινά τα μέσα ενημέρωσης και κατ’ επέκταση την κοινή γνώμη.

Και δικαίως πια καθώς πλησιάζει ο χρόνος έναρξης της σχετικής διαδικασίας. Η θητεία του σημερινού Προέδρου λήγει τον προσεχή Μάρτιο και η εκλογή νέου εκκινεί στα μέσα Φεβρουαρίου, όπως επισήμως ανακοίνωσε, προ ημερών, ο Πρόεδρος της Βουλής.

Από αυτή την άποψη λογικό είναι το ενδιαφέρον και ακόμη πιο λογική η αναζήτηση του καταλληλότερου προσώπου που θα αναλάβει το υψηλότερο, από θεσμική άποψη, αξιώματος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Και αυτό γιατί μπορεί μεν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες, αλλά ο συμβολισμός του παραμένει ισχυρός, στο πρόσωπό του αντανακλάται η ενότητα του Έθνους και σε αυτόν ανήκει η εκπροσώπηση της χώρας σε ανώτατο επίπεδο.

Υπό αυτή την έννοια δεν επιτρέπεται ούτε η ακατάσχετη προεδρολογία, ούτε η υποβάθμιση του θεσμού με την ανάδειξη τυπικών υποψηφιοτήτων, που δεν ταιριάζουν ούτε στον ρόλο, ούτε στη θέση.

Κοινώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως  »γλάστρα» , παρά μόνο ως αξιοπρεπής οντότητα, με δυνάμεις και ικανότητες να ανταποκριθεί στο ύψιστο εθνικό καθήκον και βεβαίως να είναι σε θέση να τιμήσει την ύψιστη τιμή και αναγνώριση που γίνεται στο πρόσωπό του.

Επιπλέον στις ιδιαίτερα κρίσιμες συνθήκες, σε καιρούς όπου κρίνονται εθνικές υποθέσεις και τίθενται υπό αμφισβήτηση και αίρεση τα εθνικά μας δίκαια, επιβάλλεται το πρόσωπο που θα προταθεί να συγκεντρώνει ορισμένα στοιχεία και χαρακτηριστικά.

Δεν μπορεί να είναι ο πρώτος τυχών ή απλά ένας πιστός κομματικός φίλος της τρέχουσας εξουσίας.

Κοινή είναι η πεποίθηση ότι πρέπει να είναι ένα πρόσωπο ικανό, με προσόντα και εμπειρίες, που θα του επιτρέπουν αυτοτελώς να συνδράμει στην προσπάθεια της χώρας να αντιμετωπίσει εξωτερικές απειλές ή άλλες μείζονες κρίσεις, πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές.

Να έχει ένα κύκλο επαφών διεθνώς, να είναι μια προσωπικότητα σεβαστή και αναγνωρισμένη, να δύναται δηλαδή, όταν και αν χρειαστεί, να σηκώσει το τηλέφωνο και να βρει τη δέουσα ανταπόκριση και προσοχή από την άλλη άκρη της γραμμής.

Τέτοιο πρόσωπο και τέτοιας εμβέλειας προσωπικότητα, είναι λογικό να αναζητούν ο πρωθυπουργός και ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος στις παρούσες συνθήκες ανασυγκρότησης της χώρας και αμφισβήτησης των εθνικών μας δικαίων.

Ολα τα άλλα φαντάζουν μικρά και δεύτερα, πέρα από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και Εθνους.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.