Μαχητικός, «φωνακλάς», κατά πολλούς ενοχλητικός με τις ιδέες του (κάποιοι τον έχουν κατηγορήσει και για ρατσισμό), σίγουρα πάντως ένας από τους πιο ενδιαφέροντες κινηματογραφιστές της Αμερικής στα τελευταία 40 χρόνια, ο Αφροαμερικανός σκηνοθέτης Σπάικ Λι θα προεδρεύσει της κριτικής επτροπής του 73ου φεστιβάλ των Καννών που εφέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 12 ως τις 23 Μαίου.

Η ανακοίνωση έγινε το βράδυ της Δευτέρας από το ίδιο το φεστιβάλ.

Aπό την εποχή της ταινίας «Από κάποιον θα το βρει» (1986), η καριέρα του Σπάικ Λι έχει συνδεθεί έντονα με το φεστιβάλ της γαλλικής Ριβιέρας στο οποίο ο ίδιοςπαραδέχεται ότι οφείλει πολλά. Εκεί φάνηκε για πρώτη φορά η σκηνοθετική του δύναμη όταν το 1989 το φεστιβάλ τον φιλοξένησε στο διαγωνιστικό τμήμα του με το «Κάνε το σωστό!», ενώ το 2018, η ταινία του «Blakkklansman» κέρδισε το μεγάλο βραβείο της επιτροπής για να ακολουθήσει στην συνέχεια τον δρόμο των Οσκαρ.

«Είμαι σοκαρισμένος, ευτυχισμένος, έκπληκτος και υπερήφανος- όλα αυτά μαζί» δήλωσε ο Σ. Λι για την τιμή που του έγινε από τις Κάννες, ενώ οι διευθύνοντες της διοργάνωσης ανέφεραν ότι «η προοπτική του Σπάικ Λι, σήμερα, είναι πιο πολυτιμη από ποτέ» και ότι «το φεστιβάλ των Καννών, ήταν είναι και θα είναι η φυσική πατρίδα για όλους όσοι (ξανα)ξυπνούν το μυαλό μας και αναρωτιούνται για τις θέσεις ή τις προκαθορισμένες ιδέες μας.»