Είναι ευρέως γνωστό ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς από τους άνδρες στον πονοκέφαλο: παρουσιάζουν πιο έντονα συμπτώματα, συχνότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Μάλιστα, ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών, περίπου οι μισές, είναι πιθανότερο να υποφέρουν από πονοκέφαλο και δυόμισι φορές πιο πιθανό να ταλαιπωρηθούν από ημικρανία.
Τη συχνότητα και την ένταση των πονοκεφάλων που βιώνουν οι γυναίκες καθορίζουν συχνά οι σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους, όπως η έναρξη της εμμήνου ρύσης, η εγκυμοσύνη, η κλιμακτήριος και η εμμηνόπαυση.
Προπάντων οι ορμόνες είναι εκείνες που πυροδοτούν τις μεταβολές στις γυναικείες κεφαλαλγίες.
Τα επίπεδα στο αίμα ορμονών όπως τα οιστρογόνα επηρεάζουν την έναρξη και τη σοβαρότητα των πονοκεφάλων.
Οι πονοκέφαλοι συχνά αρχίζουν στη ζωή ενός κοριτσιού όταν έχει την πρώτη του περίοδο και συνεχίζονται μαζί με την έμμηνο ρύση καθ’ όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής της γυναίκας.
Εξάλλου, οι πονοκέφαλοι μπορεί να προκαλούνται και λόγω χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών και άλλων ορμονικών θεραπειών.
Όσον αφορά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του πονοκεφάλου, αυτό επιτυγχάνεται όταν τα αναλγητικά λαμβάνονται με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, και στη χαμηλότερη αλλά συγχρόνως αποτελεσματική δόση.
Εν κατακλείδι, ο πονοκέφαλος επηρεάζει, όχι σπάνια σε καθημερινή βάση, την ποιότητα και το κόστος ζωής της πάσχουσας γυναίκας, με εμφανή αντίκτυπο στην οικογένεια, την κοινωνική ζωή και την παραγωγικότητά της.