Από σοβαρά επεισόδια σε όλη την χώρα, αλλά και από μία υποχώρηση της κυβέρνησης σε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα μέτρα του συνταξιοδοτικού, σημαδεύτηκε η 38η μέρα μαζικών απεργιών στη Γαλλία.
Για άλλη μία φορά, η χώρα «παρέλυσε» με τους εργαζόμενους σχεδόν σε όλους τους τομείς της εργασίας να βγαίνουν στον δρόμους.
Το συνδικάτο CGT ισχυρίζεται ότι το Σάββατο διαδήλωσαν σε όλη τη Γαλλία 500.000 άτομα, με το υπουργείο Εσωτερικών – σε ρόλο πυροσβέστη – να μειώνει το νούμερο αυτό σε 149.000.
Η οργή των διαδηλωτών ήταν ξέχειλη στο Παρίσι, τη Λιόν, τη Μασσαλία, την Τουλούζη και τη Νάντη.
Από την άλλη, στιγμιότυπα αστυνομικής βίας κάνουν τον γύρο του κόσμου.
Υπό την πίεση των συνεχόμενων απεργιών, στελέχη της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκαν την Παρασκευή με εκπρόσωπους των εργατικών συνδικάτων και έδειξαν διάθεση υποχώρησης.
Απόδειξη είναι η σημερινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Γαλλίας ότι υπάρχει διάθεση να καταργηθεί το κατώτατο όριο συνταξιοδότησης στα 64 έτη (από 62).
Σημαντική υποχώρηση της κυβέρνησης – Μακρόν
Η κυβέρνηση είναι «διατεθειμένη να αποσύρει» από το σχέδιό της για μεταρρύθμιση των συντάξεων το μέτρο που δίνει κίνητρα στους Γάλλους να εργαστούν έως την ηλικία των 64 ετών, το οποίο απορρίπτεται ομόφωνα από τα συνδικάτα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ σε επιστολή που απηύθυνε σήμερα, Σάββατο, σε συνδικάτα εργαζομένων και εργοδοτικές οργανώσεις.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης είχε υποσχεθεί ότι θα προέβαινε σε μια ανακοίνωση στη διάρκεια της ημέρας, στην προσπάθεια να τεθεί τέρμα στην απεργία που παραλύει τις μεταφορές, κυρίως στην περιοχή του Παρισιού, εδώ και πέντε εβδομάδες.
Το μέτρο αυτό ήταν το πιο αμφιλεγόμενο του σχεδίου για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων.
Είχε σκοπό να παράσχει προοδευτικά κίνητρα στους Γάλλους προκειμένου να συνταξιοδοτούνται στα 64 έτη, επιβάλλοντας μια επιβάρυνση – η νόμιμη ηλικία αποχώρησης από την εργασία είναι τώρα τα 62 έτη.
Το μέτρο αυτό είναι κόκκινη γραμμή για όλα τα συνδικάτα και κυρίως το μεγαλύτερο από αυτά, το CFDT, το οποίο τάσσεται ωστόσο επί της αρχής υπέρ της μεταρρύθμισης που επιθυμεί η κυβέρνηση για ένα ενιαίο σύστημα στη βάση πόντων.
Το συνδικάτο αυτό χαιρέτισε σήμερα σε μια ανακοίνωση την κίνηση, λέγοντας πως δείχνει «τη βούληση της κυβέρνησης να βρει έναν συμβιβασμό».
Πετά το μπαλάκι στα συνδικάτα
Ο Εντουάρ Φιλίπ διευκρινίζει, ωστόσο, στην επιστολή του πως οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να συμφωνήσουν στα μέτρα που θα εφαρμοστούν ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική ισορροπία του συνταξιοδοτικού συστήματος το 2027 – σε διαφορετική περίπτωση η παράταση των ηλικιακών ορίων για πλήρη σύνταξη θα επαναφερθεί.
Τώρα οι εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα θα πρέπει να δεσμευθούν σε μια διάσκεψη για την ισορροπία και τη χρηματοδότηση των συντάξεων, που θα πρέπει να παρουσιάσει τα συμπεράσματά της «μέχρι τα τέλη Απριλίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Αν δεν καταφέρουν να βρουν μέχρι τότε μέτρα που θα επιτρέπουν την ισορροπία του συστήματος, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει, προειδοποίησε.
«Θέλω να είμαι απολύτως σαφής στο σημείο αυτό: θα αναλάβω τις ευθύνες μου», επέμεινε ο πρωθυπουργός.
Χαμός στο Παρίσι
Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο ανατολικό Παρίσι εναντίον της μεταρρύθμισης.
Κατά τη διαδήλωση σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων και κλομπ εναντίον διαδηλωτών που έσπασαν βιτρίνες και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και διαφημιστικές πινακίδες.
Συνολικά, η Αστυνομία του Παρισιού προχώρησε σε 19 συλλήψεις.
Το βράδυ του Σαββάτου η ένταση έχει μεταφερθεί στην Πλατεία Δημοκρατίας (Place de la République).
Οι συγκεντρωμένοι διαδήλωναν ειρηνικά, μέχρι που η Αστυνομία επενέβη προκλητικά με δακρυγόνα.
Οι διαδηλωτές, προς το παρόν, κρατούν το «έδαφός» τους στην πλατεία, ενώ έβαλαν φωτιά σε χαρτόνια.
Περιστατικό με δακρυγόνο σε… διαμέρισμα στη Λιόν έγινε viral
Ένα απίστευτο στιγμιότυπο καταγράφηκε κατά τις διαδηλώσεις στη Λιόν.
Μία κοπέλα είχε βγει στο μπαλκόνι του σε διαμέρισμα του 4ου ορόφου και κατέγραφε με το κινητό της τα επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.
Εκείνη τη στιγμή, ένα δακρυγόνο ήρθε στο χέρι της και προσγειώθηκε μέσα στο διαμέρισμα, όπου βρίσκονταν πέντε φοιτητές.
Ευτυχώς, κανένας τους δεν τραυματίστηκε.
Το βίντεο έχει γίνει viral, καθώς το έχουν δει μέχρι στιγμής πάνω από 600.000 άτομα.