Οι βρετανοί βουλευτές ενέκριναν με ψήφους 330 υπέρ και 231 κατά το νομοσχέδιο περί της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ, που σηματοδοτεί το αποφασιστικότερο βήμα των τελευταίων τριάμισι ετών προς την υλοποίηση του Brexit στις 31 Ιανουαρίου.
Η ψηφοφορία διεξήχθη αργά το απόγευμα μετά από την ολοκλήρωση και της τρίτης ημέρας της αναλυτικής συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Το νομοσχέδιο πέρασε χωρίς καμία αλλαγή στο κείμενο, καθώς η κυβέρνηση απέρριψε όλες τις προτάσεις τροπολογιών της αντιπολίτευσης βασιζόμενη στην ευρεία αυτοδυναμία που κέρδισε με τις εκλογές του περασμένου μήνα.
Τα επόμενα βήματα
Το νομοσχέδιο θα μεταφερθεί τη Δευτέρα στη Βουλή των Λόρδων, απ’ όπου χρειάζεται να λάβει το τελικό πράσινο φως για να γίνει νόμος του κράτους.
Αν ωστόσο οι λόρδοι υπερψηφίσουν κάποια πρόταση τροπολογίας, τότε το νομοσχέδιο θα πρέπει να επιστραφεί για συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Πριν από την υλοποίηση του Brexit στο τέλος του μήνα θα απαιτηθεί και η συναίνεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τζόνσον: Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου η μεταβατική περίοδος του Brexit
Ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, είχε την Τετάρτη συνάντηση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοινώθηκε από το γραφείο του, εν όψει των εμπορικών συνομιλιών που θα διεξαχθούν μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου.
Η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ:
Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα παρατείνει την εφαρμογή της μεταβατικής περιόδου πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2020 και ότι οποιαδήποτε μελλοντική εταιρική σχέση δεν πρέπει να περιλαμβάνει οποιαδήποτε εναρμόνιση με τους κανόνες της ΕΕ ή δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Τι προβλέπει η Συμφωνία Αποχώρησης
Τα δικαιώματα των πολιτών, η μεταβατική περίοδος, οικονομικά ζητήματα: η συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που υιοθετήθηκε σήμερα από τη Βουλή των Κοινοτήτων, έχει ως στόχο να επιτευχθεί ένα «βελούδινο διαζύγιο» και να λυθεί η σπαζοκεφαλιά των ιρλανδικών συνόρων.
Τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας των 535 σελίδων, στην οποία κατέληξαν τον Οκτώβριο ο Μπόρις Τζόνσον και ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ έχουν ως εξής:
Η μεταβατική περίοδος
Η Συμφωνία Αποχώρησης προβλέπει μια μεταβατική περίοδο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, κατά την οποία οι Βρετανοί θα συνεχίζουν να εφαρμόζουν –και να επωφελούνται– από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Η οικονομική συμβολή τους θα συνεχιστεί επίσης, αλλά δεν θα συμμετέχουν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ούτε στη λήψη αποφάσεων.
Η μεταβατική περίοδος έχει ως στόχο να αποφευχθεί μια βίαιη ρήξη αλλά και να δοθεί χρόνος για να διαπραγματευθούν οι δύο πλευρές τη μελλοντική σχέση του Λονδίνου με την ΕΕ, κάτι που φαίνεται ωστόσο δύσκολο να ολοκληρωθεί μέσα στον υπολειπόμενο χρόνο.
Με βάση τη Συμφωνία, η περίοδος αυτή μπορεί να παραταθεί μόνο μία φορά, μέχρι τα τέλη του 2022. Αλλά ο Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε να συμπεριλάβει αυτή τη διάταξη στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε σήμερα, απαγορεύοντας την παράταση.
Τα δικαιώματα των πολιτών
Τα 3,2 εκατομμύρια των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 1,2 εκατομμύριο των Βρετανών στις ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούν να συνεχίσουν να σπουδάζουν, να εργάζονται, να λαμβάνουν επιδόματα και να φέρουν την οικογένειά τους στον τόπο διαμονής τους.
Ο οικονομικός διακανονισμός
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο του τρέχοντος, πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ (2014-2020) ο οποίος καλύπτει και τη μεταβατική περίοδο. Με τη σειρά του, θα επωφεληθεί από τους πόρους των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων και της κοινής αγροτικής πολιτικής.
Το τελωνειακό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας
Η Βόρεια Ιρλανδία θα εφαρμόζει τους τελωνειακούς κανονισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε προϊόντα προερχόμενα από τρίτες χώρες (για παράδειγμα από τις ΗΠΑ, με τις οποίες το Λονδίνο ανυπομονεί να συνάψει συμφωνία ελευθέρου εμπορίου), εφόσον παραμένουν στο βρετανικό έδαφος, θα εφαρμόζονται οι βρετανικοί τελωνειακοί κανονισμοί. Εάν τα εμπορεύματα αυτά πρόκειται να εξαχθούν στην ΕΕ, μέσω της Βόρειας Ιρλανδίας, τότε οι βρετανικές αρχές θα εφαρμόζουν τους τελωνειακούς κανονισμούς της ΕΕ.
Η Βόρεια Ιρλανδία θα εξακολουθεί να τηρεί, σε κάποιο βαθμό, τους κανόνες της ΕΕ, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τους κτηνιατρικούς ελέγχους.
Το κοινοβούλιο της Β. Ιρλανδίας (Στόρμοντ) θα έχει τον τελευταίο λόγο για την μακροπρόθεσμη εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην επαρχία αυτή. Αυτός ο μηχανισμός «συναίνεσης» αφορά κυρίως τον διακανονισμό για τα εμπορεύματα και τα τελωνεία, την ενιαία αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, τον ΦΠΑ και τις κρατικές ενισχύσεις.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, το κοινοβούλιο μπορεί, με απλή πλειοψηφία, να εγκρίνει αν θα συνεχιστεί η εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου ή όχι. Στη δεύτερη περίπτωση, το ευρωπαϊκό δίκαιο θα σταματήσει να εφαρμόζεται δύο χρόνια αργότερα.
Προς μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου
Στην «πολιτική διακήρυξη» για τις μελλοντικές σχέσεις Βρυξελλών-Λονδίνου, η ΕΕ υπόσχεται μια συμφωνία «χωρίς τελωνειακούς δασμούς, ούτε ποσοστώσεις» με τη Βρετανία. Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ ζητά «εγγυήσεις» ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να μην δημιουργήσει, πάνω στα σύνορά της, ένα είδος «Σιγκαπούρης» που δεν θα σέβεται τους κανόνες της ΕΕ στον κοινωνικό, δημοσιονομικό και περιβαλλοντικό τομέα.