Τη χρονική παράταση ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) 2018, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, υπέγραψαν με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), οι εργοδοτικές οργανώσεις (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Συγκεκριμένα, το σύνολο των κανονιστικών και ενοχικών όρων της ΕΓΣΣΕ του 2018, διατηρούνται σε ισχύ ως έχουν σήμερα, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020. Το διάστημα αυτό νοείται ως χρόνος κανονικής (συμβατικής) ισχύος της ΕΓΣΣΕ 2018.
Επαναβεβαιώνεται η συμφωνία των μερών για περαιτέρω προώθηση των κοινών δράσεων και υλοποίηση των έργων, για τη δημιουργία από τα συμβαλλόμενα μέρη, Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης, προκειμένου να αποτελεί ένα πρόσθετο αξιόπιστο δίχτυ ασφαλείας για την υποστήριξη των εργαζομένων που αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη πρόσθετου εισοδήματος κατά τη συνταξιοδότηση.
Τα συμβαλλόμενα μέρη ρητώς συμφωνούν ότι, εάν κατά τη διάρκεια ισχύος της παρούσας ΕΓΣΣΕ, με οποιονδήποτε τρόπο αρθεί οποιαδήποτε περιοριστική διάταξη που έχει επιβληθεί με νομοθετική παρέμβαση στο περιεχόμενο των μισθολογικών όρων των Εθνικών Γενικών ΣΣΕ, τότε θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων της ΕΓΣΣΕ. Παράλληλα, συμφωνείται ρητά ότι όλοι οι θεσμικοί όροι εργασίας που θεσπίστηκαν με τις προηγούμενες ΕΓΣΣΕ και τις αντίστοιχες διαιτητικές αποφάσεις, όπως ίσχυαν κατά τη διαδοχή τους, αποτελούν ενιαίο σύνολο και εξακολουθούν να ισχύουν για όσο χρόνο ισχύει η παρούσα ΕΓΣΣΕ.
Ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που προβλέπονται από νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές συμβάσεις, διαιτητικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, έθιμα, πρακτική της επιχείρησης ή ατομικές συμβάσεις εργασίας, υπερισχύουν.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΕΒ, «το κείμενο της ΕΓΣΣΕ 2018, της οποίας η ισχύς παρατάθηκε, περιλαμβάνει μία σειρά δράσεων, η υλοποίηση των οποίων προϋποθέτει την ενεργή συμβολή και δέσμευση εκ μέρους των συμβαλλομένων, αλλά και του υπουργείου Εργασίας. Μεταξύ άλλων, η ΕΓΣΣΕ 2018, που παρατάθηκε, περιλαμβάνει κοινές δράσεις για:
– την προώθηση της δημιουργίας Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου και
– την ενίσχυση των καλόπιστων συλλογικών διαπραγματεύσεων, μέσω της πρόσβασης των μερών στις αναγκαίες και αξιόπιστες πληροφορίες και πηγές (στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ, ΕΦΚΑ, ΕΛΣΤΑΤ, κλπ), η οποία παραμένει μία μεγάλη εκκρεμότητα».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΒ, «τα συμβαλλόμενα μέρη είχαν συμφωνήσει, επίσης, την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για:
– το μέλλον της εργασίας,
– την επαγγελματική κατάρτιση και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του ΛΑΕΚ/ΕΛΕΚΠ, η οποία παραμένει μία μεγάλη εκκρεμότητα και
– την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Εξίσου σημαντική είναι και η δέσμευση, που περιλαμβάνεται στην ΕΓΣΣΕ 2018 και το από κοινού σχετικό αίτημα προς το υπουργείο Εργασίας, για την ουσιαστική ενεργοποίηση του Συμβουλίου Τριμερούς Διαβούλευσης, όπως προβλέπεται στη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 144».
«Η υλοποίηση των δράσεων και των πρωτοβουλιών αυτών, μπορεί να συνδράμει στην ενδυνάμωση του κοινωνικού διαλόγου και, τελικά, στην ενίσχυση της ανάπτυξης, για την οποία ο ρόλος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα είναι καθοριστικός» υποστηρίζει ο ΣΕΒ.