Κρουαζιέρα: Σε συνεχή ανοδική πορεία ο κλάδος

Μέσα σε ένα ευοίωνο περιβάλλον για την κρουαζιέρα στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε στο κρουαζιερόπλοιο «Celestyal Crystal» στο λιμάνι του Πειραιά η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας στο περιθώριο της οποίας έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Μέσα σε ένα ευοίωνο περιβάλλον για την κρουαζιέρα στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε στο κρουαζιερόπλοιο «Celestyal Crystal» στο λιμάνι του Πειραιά η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας στο περιθώριο της οποίας έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Ο πρόεδρος της Ενώσεως κ. Θεόδωρος Κόντες, στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Είναι γεγονός πως ο κλάδος αυτός βρίσκεται σε συνεχή ανοδική πορεία, διότι κάθε χρόνο υπάρχει μια σταθερή ποσοστιαία αύξηση του αριθμού των επιβατών σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που εδραιώνεται στη συνείδηση εκείνων που προτιμούν να απολαύσουν τις διακοπές τους πάνω σε ένα πολυτελές κρουαζιερόπλοιο, είτε διότι έχουν εμπειρίες από προηγούμενες κρουαζιέρες, είτε διότι επιχειρούν κάτι τέτοιο για πρώτη φορά. Γεγονός της τάσεως συνεχούς ανάπτυξης, είναι οι παραγγελίες νέων και μεγάλων διαστάσεων κρουαζιεροπλοίων τρίτης γενιάς.»

Και πρόσθεσε: «Η προσέλκυση των κρουαζιεροπλοίων στους ελληνικούς λιμένες, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα: Την εσωτερική κατάσταση από πλευράς εργασιακής ειρήνης στους λιμένας, καθώς και στον παράγοντα ασφάλεια – security. Την ομαλότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Τη σταθερή πολιτική που σχετίζεται με την τουριστική ναυτιλία και τον τουρισμό γενικότερα. Τις υποδομές στους λιμένες και τα αεροδρόμια, που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν άνετα και με ασφάλεια τα κρουαζιερόπλοια και τους με αυτά μεταφερομένους επιβάτες – τουρίστες. Το δίκτυο αεροπορικών απ’ ευθείας συνδέσεων με μακρινές χώρες – υπερατλαντικές πτήσεις. Την τιμολογιακή πολιτική των λιμένων, καθώς και αυτήν που αφορά τα τέλη αεροδρομίων. Ακόμα, παράγων που βοηθάει στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ήδη η εταιρεία μέλος μας, CELESTYAL CRUISES, εκτελεί δρομολόγια και κατά την χειμερινή περίοδο.»

Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης επεσήμανε ότι: «Η επαναλειτουργία της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής έχει στόχο τη δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής για τον κλάδο της κρουαζιέρας, δημιουργώντας ένα πλαίσιο στο όποιο ενσωματώνονται όλα τα ζητήματα οικονομικής πολιτικής, περιβάλλοντος και υποδομών, έτσι ώστε να επιλύουμε ζητήματα που αφορούν και τους επισκέπτες αλλά και τις τοπικές κοινωνίες».

O δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης αναφέρθηκε στις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής «προκείμενου να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας και της ναυτιλίας στον Πειραιά, για τις οποίες και μου έκαναν την τιμή να με βραβεύσουν. Ο Πειραιάς αποτελούσε εδώ και δεκαετίες πέρασμα και όχι προορισμό και για να αλλάξει αυτό χρειάζεται προγραμματισμός, χρόνος και σκληρή δουλειά. Πρέπει να υλοποιηθούν οι κατάλληλες σημαντικές υποδομές από την κεντρική διοίκηση, να αλλάξουν νοοτροπίες και να γίνουν συνεργασίες και συνέργειες μεταξύ πολλών φορέων. Ο Πειραιάς έχει τη δυνατότητα και θα ωφεληθεί τα επόμενα χρόνια από την κρουαζιέρα.»

O διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων xrtc Γιώργος Ξηραδάκης υπογράμμισε ότι: «Δυστυχώς τη στιγμή που κόβουμε την πίτα μας στην ένωση κρουαζιερόπλοιων δεν υπάρχει ένα πλοίο κρουαζιερόπλοιο με ελληνική σημαία και αυτό πρέπει να μας ανησυχεί. Η έλλειψη πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε και να διαπιστώσουμε ότι έχουμε τα πάντα, μεράκι, γνώσεις, ανθρώπινο δυναμικό, ναυπηγεία και κεφάλαια και να δράσουμε άμεσα εκμεταλλευόμενοι τις τεράστιες δυνατότητες που δίνει η νέα πράσινη οικονομία στο χώρο των ναυτιλιακών επενδύσεων. Είναι βέβαιον ότι καινούργιοι Χανδρηδες Ποταμιάνοι και Παναγόπουλοι μπορούν να βρεθούν εντός της οικογένειας της ναυτιλιακής οικογένειας της χώρας μας και να επανεκκινήσει η προσοδοφόρα Ελληνική Κρουαζιέρα»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.