ΟΤΕ: Μηνύσεις για τον αποκλεισμό κτηρίων από συνδικαλιστές

Σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου προχώρησε σήμερα ο ΟΤΕ μετά από σειρά αποκλεισμών σε κτήρια και εμπορικά καταστήματα ανά την Ελλάδα από εκπροσώπους των εργαζομένων, μέλη της ΟΜΕ-ΟΤΕ, στο πλαίσιο της διάρκειας 3 εβδομάδων απεργίας

Σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου προχώρησε σήμερα ο ΟΤΕ μετά από σειρά αποκλεισμών σε κτήρια και εμπορικά καταστήματα ανά την Ελλάδα από εκπροσώπους των εργαζομένων, μέλη της ΟΜΕ-ΟΤΕ, στο πλαίσιο της διάρκειας 3 εβδομάδων απεργίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην εταιρεία.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση του ΟΤΕ γίνεται λόγος για πρακτικές που πάνε την εταιρεία 20 χρόνια πίσω, σημειώνοντας ότι οι μηνύσεις γίνονται για να αντιμετωπιστεί «το αντιδημοκρατικό φαινόμενο του αποκλεισμού κτηρίων από μερίδα συνδικαλιστών και της παρεμπόδισης εργαζομένων να προσέλθουν στην εργασία τους».

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν ανακοινωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, ξεκίνησαν στις 21 Δεκεμβρίου 2019 και διαρκούν μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2020, χωρίς μέχρι σήμερα πάντως να έχει παρουσιαστεί κάποιο φαινόμενο παράλυσης. Παρόλα αυτά, αρρυθμίες μέσα στην περίοδο των εορτών προκλήθηκαν συνυπολογισμένων των αδειών αλλά και των αργιών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «το νέο Προεδρείο της ΟΜΕ-ΟΤΕ ανακοίνωσε απεργία πρωτοφανούς διάρκειας τριών εβδομάδων, εν μέσω εορταστικής περιόδου, προκειμένου να πιέσει καταστάσεις και να επιβάλλει όρους που θα φέρουν τον ΟΤΕ 20 χρόνια πίσω, σε ένα μοντέλο που η εταιρεία έχει αφήσει ανεπιστρεπτί στο παρελθόν».

«Από τις 21/12/19, που ξεκίνησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΜΕ-ΟΤΕ, οι συνδικαλιστές προσπαθούν να επιβάλλουν με εκβιαστικό τρόπο την απεργία στους εργαζομένους κι έτσι παρατηρούνται φαινόμενα αποκλεισμού κτηρίων και καταστημάτων της εταιρείας και παρεμπόδισης εργαζομένων να εισέλθουν στους χώρους για να εργαστούν».

Από την πλευρά της, η ΟΜΕ-ΟΤΕ υποστηρίζει ότι η συμμετοχή των εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις είναι καθολική. Μάλιστα, όσον αφορά τις σημερινές δράσεις της Ομοσπονδίας, σημειώνεται σε ανακοίνωση ότι «οι εργαζόμενοι απέκρουσαν τις απεργοσπαστικές προσπάθειες της Διοίκησης και με αξιοπρέπεια έστειλαν το μήνυμα πως στον ΟΤΕ δεν είναι δουλοπάροικοι. Συνεχίζουμε και αύριο έξω από τα κτήρια να ενημερώνουμε την κοινωνία για το δίκαιο των αιτημάτων μας».

Η εταιρεία δηλώνει με την ανακοίνωση που απέστειλε στον τύπο τα εξής:

· Όπως σέβεται το δικαίωμα στην απεργία, θα διαφυλάξει το δικαίωμα των εργαζομένων που επιθυμούν να εργαστούν, έχοντας ήδη καταθέσει μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου.

· Η παρεμπόδιση των εργαζομένων να μπουν στους χώρους της δουλειάς τους, με κλείσιμο θυρών-περιφρούρηση και εκφοβισμό, είναι παράνομη και προσβάλλει θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων σε μια δημοκρατική κοινωνία.

· Η τακτική αυτή αναγκάζει, όσους εργαζόμενους επιθυμούν να εργαστούν, να υποστούν οικονομική ζημία και τους στερεί το δημοκρατικό δικαίωμα της ελευθερίας επιλογής.

· Η παρεμπόδιση των εργαζομένων που θέλουν να ασκήσουν το δικαίωμα να εργαστούν είναι αντιδημοκρατική και υποβαθμίζει τον ΟΤΕ και την χώρα μας.

Το ιστορικό της σύγκρουσης Διοίκησης – Συνδικαλιστών με φόντο τη ΣΣΕ

Στο επίκεντρο της σύγκρουσης βρίσκεται η διαπραγμάτευση με τη νεοεκλεγείσα διοίκηση της Ομοσπονδίας για τη νέα Συλλογική σύμβαση εργασίας. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων συνέδεσαν πριν τις γιορτές τις διαπραγματεύσεις ευθέως με την κατάργηση των οργανικών θέσεων 8 φυλάκων, τους οποίους όμως πολλοί χαρακτηρίζουν «Ιφιγένειες» που θυσιάζονται στον βωμό του συνδικαλιστικού αγώνα.

Η απόφαση ανάθεσης εξολοκλήρου του έργου της φύλαξης των εγκαταστάσεων του ΟΤΕ σε εταιρείες ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ειλημμένη εδώ και δύο χρόνια, με ορίζοντα κατάργησης του συνόλου των οργανικών θέσεων το τέλος του 2019. Μέχρι τον Μάρτιο του 2019, το 80% του έργου φύλαξης είχε γίνει outsourcing, με συνολικά 74 υπαλλήλους να απομένουν στην εταιρεία.

Όπως έχει ενημερώσει ο ΟΤΕ, εξ αυτών, οι 66 συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα ειδικής μέριμνας που προβλέφθηκε. Αυτό περιλαμβάνει ενισχυμένο κίνητρο αποχώρησης που ισοδυναμούσε με καθαρούς μισθούς 4 έως 8 ετών (έως 270.000 ευρώ μικτά), σε συνδυασμό με θέσεις εργασίας σε εξωτερικούς συνεργάτες υπηρεσιών φύλαξης για τουλάχιστον 3 χρόνια, καθώς και κάλυψη των εξόδων εκπαίδευσής τους για την απόκτηση άδειας security.

Οι 8 φύλακες που δεν αποδέχθηκαν το πρόγραμμα, η διοίκηση του ΟΤΕ είχε ξεκαθαρίσει ότι επέρχετο η λύση της σύμβασή τους στις 31/12/2019, μόνο με την προβλεπόμενη από τον νόμο αποζημίωση.

Οι διαπραγματεύσεις και η νέα διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ

Ένα δεκαήμερο μετά την επεισοδιακή ανάδειξη της νέας διοίκησης της ΟΜΕ-OΤΕ, έπειτα από αρκετές εβδομάδες διεργασιών, ξεκίνησαν στις 5 Δεκεμβρίου οι διαπραγματεύσεις για τη νέα ΣΣΕ. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων προσήλθαν με σειρά αιτημάτων που θεωρήθηκαν μάλλον μαξιμαλιστικά μεταξύ των οποίων ουσιαστικές αυξήσεις για όλους, υπογραφή ΣΣΕ στις θυγατρικές, ενσωμάτωση των νέων εργαζομένων στα μισθολόγια πριν το 2015 και επαναφορά των μισθολογικών κλιμακίων.

Από την άλλη, η πρόταση της διοίκησης της εταιρείας για τη διατήρηση της υφιστάμενης ΣΣΕ για ένα ακόμη έτος, δεν συγκίνησε την άλλη πλευρά. Υπενθυμίζεται ότι η υφιστάμενη Σύμβαση προέβλεπε για τους εργαζόμενους προ του 2015 επτάωρη ημερήσια απασχόληση, με μείωση μισθού της τάξεως του 10%.

Εξι εργάσιμες ημέρες από την πρώτη συνάντηση, κι αφού έγινε μια ακόμη συνάντηση, η ΟΜΕ-ΟΤΕ προχώρησε στην κήρυξη απεργιών μεγάλης διάρκειας, εν μέσω της εορταστικής περιόδου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.