Το 2020 αναμένεται να είναι μια συναρπαστική χρονιά για τον νεοεμφανιζόμενο διαστημικό τουρισμό, δηλαδή για τη δυνατότητα που θα έχει κάποιος απλός πλην… πλούσιος πολίτης να ταξιδέψει στο Διάστημα για λόγους αναψυχής.
Η NASA προγραμματίζει για το τρέχον έτος διανυκτερεύσεις στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με το ταξίδι και την κάθε βραδιά διανυκτέρευσης να χρεώνονται ξεχωριστά.
Πέραν όμως των διαστημικών οργανισμών, ιδιωτικές εταιρείες έχουν αρχίσει επίσης να μπαίνουν ισχυρά στο παιχνίδι του Διαστήματος, προσφέροντας ταξίδια και διανυκτερεύσεις στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Τα ταξίδια αυτά γίνονται εφικτά αφού τον Ιούνιο του 2019 η NASA ανακοίνωσε μία τροποποίηση σχετικού κανονισμού η οποία επέτρεψε την περαιτέρω εμπορική αξιοποίηση του Σταθμού.
Η δραστηριότητα ιδιωτικών εταιρειών στον τομέα του διαστημικού τουρισμού εγείρει, σύμφωνα με τους ειδικούς, θέματα εμπορευματοποίησης του Διαστήματος. «Παρότι άλλοι διαστημικοί οργανισμοί είχαν επιτρέψει την εμπορευματική δραστηριότητα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, εμείς δεν το είχαμε κάνει μέχρι σήμερα, επειδή ο στόχος μας ήταν καθαρά ερευνητικός» δήλωνε τον Αύγουστο του 2019 σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της NASA ο υπεύθυνος Εμπορευματικής Χρήσης του Διαστήματος του εν λόγω διαστημικού οργανισμού Μάικ Ριντ, συμπληρώνοντας σχετικά με τον διαστημικό τουρισμό ότι «ωστόσο, αναγνωρίσαμε ότι είναι ανάγκη να επιτρέψουμε αυτή τη δραστηριότητα από τη στιγμή που υπάρχει η ανάλογη ζήτηση».
Η απελευθέρωση διαστημικών ταξιδιών αγγίζει μία πληθώρα ερευνητικών πεδίων, με χαρακτηριστικό αυτό της ιατρικής του Διαστήματος. Αν μέχρι σήμερα μόνο αστροναύτες με εξαιρετική φυσική και ψυχολογική κατάσταση είχαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν έξω από τον γαλάζιο πλανήτη, η ιατρική του άμεσου μέλλοντος θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ερώτημα του κατά πόσο η σωματική και ψυχολογική κατάσταση κάποιου πολίτη τού επιτρέπει να ταξιδέψει στο Διάστημα.
Σε πρόσφατη δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση «The New England Journal of Medicine» αμερικανοί φυσικοί και ιατροί ειδικευμένοι στο Διάστημα υποστηρίζουν ότι στο μέλλον θα πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ γιατρών και διαστημικών οργανισμών, ώστε οι τελευταίοι να παρέχουν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τα ιατρικά δεδομένα όσων ταξιδεύουν στο Διάστημα, και ως εκ τούτου η ιατρική κοινότητα να είναι σε θέση αναπτύξει κατάλληλες κατευθυντήριες οδηγίες οι οποίες θα διασφαλίσουν την ακεραιότητα των ταξιδιωτών.
Σε κάθε περίπτωση, το 2020 προβλέπεται να είναι μία χρονιά κατά την οποία ο διαστημικός τουρισμός θα έρθει δυναμικά στο προσκήνιο.