Ο προγραμματισμός των συναντήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ αποκτά ενδιαφέρον καθεαυτός. Τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη η σύντομη συνάντηση που θα είχαν στο περιθώριο της δεξίωσης την οποία παραθέτει παραδοσιακά ο πρόεδρος των ΗΠΑ στους ηγέτες των κρατών που συμμετέχουν στον ΟΗΕ ακυρώθηκε στο παρά πέντε επειδή ξεκινούσε η έρευνα για τον Τραμπ στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Η επικείμενη συνάντησή τους, την Τρίτη, στον Λευκό Οίκο, θα πραγματοποιηθεί σε μια κρίσιμη συγκυρία εξαιτίας της αυξανόμενης έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, αλλά και επειδή αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη του αμερικανού προέδρου στη Γερουσία. Ο έλληνας πρωθυπουργός θα επιδιώξει να αναδείξει την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας και ως τον πιο σταθερό και αξιόπιστο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευρύτερη γειτονιά μας, τόσο στη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και σε αυτές με τον αντιπρόεδρο Μάικλ Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
Οι ελληνικές θέσεις
Ο κ. Μητσοτάκης θα αναπτύξει στους συνομιλητές του τις ελληνικές θέσεις για τα εθνικά ζητήματα, για το Μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και τις περιπλοκές που δημιουργεί στην περιοχή και θα επαναβεβαιώσει τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για εμβάθυνση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και αναβάθμιση του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεών μας.
Ηδη ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε την έναρξη της συζήτησης για την προμήθεια αεροσκαφών F35 όταν θα το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση της χώρας.
Στις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης στην Ουάσιγκτον θα τεθούν, επίσης, θέματα διμερούς συνεργασίας σε πάρα πολλούς τομείς, από τις τηλεπικοινωνίες και τις τεχνολογικές εξελίξεις μέχρι τα θέματα Παιδείας και τις επενδύσεις, από την ενέργεια μέχρι τον τουρισμό, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τα ζητήματα των νέων τεχνολογιών.
Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ
Ο Πρωθυπουργός αναχώρησε Κυριακή, για το Τάρπον Σπρινγκς στη Φλόριδα, μια πόλη που δημιουργήθηκε από Ελληνες, κυρίως από την Κάλυμνο και τα Δωδεκάνησα. Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της πόλης Χρυσόστομο Αλαχούζο και το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Γκας Μπιλιράκης και θα παρευρεθεί σε εκδήλωση της ΑΧΕΠΑ στην οποία θα συμμετάσχει και η Παγκρητική Ενωση Αμερικής. Σήμερα Δευτέρα θα παρακολουθήσει την τελετή Αγιασμού των Υδάτων, στην οποία θα είναι παρών ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και στη συνέχεια θα μιλήσουν και οι δύο σε εκδήλωση της Ομογένειας. Είναι η πρώτη φορά μέσα σε έναν αιώνα που έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται το Τάρπον Σπρινγκς, μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο στις 30 Ιανουαρίου 1922.
Την Τρίτη το πρωί ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει την ηγεσία του αμερικανικού think tank Atlantic Council, το οποίο ασχολείται με θέματα διεθνών σχέσεων και στη συνέχεια τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Το μεσημέρι θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, όπου θα πραγματοποιηθούν και διευρυμένες συναντήσεις. Η ελληνική πλευρά, παρά τις αντιφατικές δηλώσεις του αμερικανού προέδρου για την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμά ότι η χώρας μας αποκτά συνεχώς μεγαλύτερη σημασία για τις ΗΠΑ, και ότι αυτό εκφράζεται μέσω ενεργειών και δηλώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και ισχυρών παραγόντων του αμερικανικού κατεστημένου. Ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τον αντίκτυπο της τουρκικής προκλητικότητας στην περιοχή μας και θα τονίσει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που παίζει ανοίγοντας συνεχώς νέα μέτωπα, με ενέργειες που αντιτίθενται στα συμφέροντα της Δύσης.
Στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκεται επίσης η ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε συνεργασία με τις HΠΑ μέσω και της αναβάθμισης των F-16 ενώ στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθεί και η προοπτική αγοράς F-35 καθώς και η συμπαραγωγή drones.
Σημαντικός είναι ο ρόλος της Ελλάδας και στον ενεργειακό τομέα, καθώς η χώρα μας αποτελεί πλέον μέρος και του ενεργειακού σχεδιασμού των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Λίγες μέρες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed στην Αθήνα, ψηφίστηκε η EastMed Act, η οποία αποτελεί πλέον νόμο των ΗΠΑ και αφορά την εταιρική σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, προστατεύοντας ουσιαστικά τη μεταφορά αερίου των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Με την ενσωμάτωση της EastMed Act στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης των ΗΠΑ ο αγωγός EastMed θεωρείται πλέον ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα της Δύσης, καθώς συμπεριλαμβάνονται και διατάξεις στήριξης της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και καταδίκης της Τουρκίας.
Με Μάικλ Πενς και Μάικ Πομπέο
Επειτα από την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα και την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ) δεν αναβαθμίστηκαν μόνο οι σχέσεις των δύο χωρών αλλά, όπως μεταδίδει το Μέγαρο Μαξίμου, και η προσωπική σχέση του κ. Μητσοτάκη με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών. Καλή σχέση έχει ο Πρωθυπουργός και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικλ Πενς. Ο κ.κ. Πομπέο και Πενς οργανώνουν δείπνο, την Τετάρτη, προς τιμήν του Πρωθυπουργού με προσκεκλημένους περίπου 300 σημαντικούς παράγοντες των ΗΠΑ από τους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και της επιστήμης.
Την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Γερουσία, όπου θα συναντήσει μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, αλλά και τη διακομματική ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Κατόπιν, θα δώσει συνέντευξη στο δίκτυο ενημέρωσης BBC και το μεσημέρι θα γευματίσει με ομογενειακές οργανώσεις.
Ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών
Οταν επιστρέψει στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης θα καλέσει σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε άλλους τομείς της εσωτερικής πολιτικής. Οπως προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο «Βήμα» την περασμένη Κυριακή, εντός του Ιανουαρίου θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος, ο οποίος θα προβλέπει μπόνους 50 εδρών, το οποίο θα παρέχεται κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος. Αν το πρώτο κόμμα έχει ποσοστό 25%, που είναι το όριο για να πάρει μπόνους, τότε οι επιπλέον έδρες του θα είναι 20. Για κάθε 0,5% παραπάνω θα αυξάνει κατά έναν τους βουλευτές του, φθάνοντας στο μπόνους των 50 βουλευτών και κατακτώντας την αυτοδυναμία, εφόσον έχει ποσοστό 40%. Ο εκλογικός νόμος αναμένεται να ψηφιστεί με διαδικασία-εξπρές καθώς με εκπεφρασμένες τις θέσεις των κομμάτων αποκλείεται να ψηφιστεί από 200 βουλευτές ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Οταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία αναμένεται να ανοίξει ο κ. Μητσοτάκης τα χαρτιά του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Να σημειωθεί ότι στις 29 Ιανουαρίου θα επισκεφθεί το Παρίσι για επίσημη συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.