Πολύ θα ήθελα να συμμετέχω στην κουβέντα για τα… ποδοσφαιρικά.
Πολλώ δε μάλλον έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο που τα δύο ντέρμπι, άλλαξαν τους συσχετισμούς στον βαθμολογικό πίνακα.
Όμως, δεν μπορώ.
Γιατί υπάρχει νεκρός.
Έχασε τη ζωή του ένας νέος άνθρωπος.
Και από ότι φαίνεται την έχασε από το ποδόσφαιρο.
Από τον άγριο πόλεμο των οπαδών που εξελίσσεται μέσα στους δρόμους, δίχως κανέναν σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση ο 28άχρονος οπαδός από τη Βουλγαρία χτυπήθηκε από αυτοκίνητο στην προσπάθεια του να σωθεί από την μανία χούλιγκαν του ΠΑΟΚ που του είχαν στήσει ενέδρα –εκείνου και των φίλων του από τη γειτονική χώρα που ήρθαν για να παρακολουθήσουν το ντέρμπι της Κυριακής.
Υπάρχουν ήδη τρεις συλλήψεις για την υπόθεση.
Δύο οπαδών εκ των οποίων ο ένας γιος αστυνομικού οργάνου.
Και μια, της κοπέλας που φέρεται να οδηγούσε το μοιραίο αυτοκίνητο πάνω στο οποίο κόπηκε το νήμα της ζωής του νεαρού.
Προφανώς η έκθεση του Ιατροδικαστή θα έχει αναλυτικά στοιχεία για το έγινε, αλλά και πώς τελικά πέθανε ο 28άχρονος.
Κυρίως θα μας απαντήσει το ερώτημα εάν ο άτυχος νέος σκοτώθηκε επειδή τον παρέσυρε το αυτοκίνητο, ή από τα χτυπήματα που είχε ήδη δεχτεί από τους χούλιγκαν του ΠΑΟΚ με ρόπαλα.
Σε κάθε περίπτωση θα μας δώσει, ελπίζουμε, μια εικόνα του τι προηγήθηκε και της βίας που δέχτηκε από τους «οπαδούς».
Η ιστορία θύμισε σε πολλούς ένα άλλο αδικοχαμένο παλικάρι.
Τον Νάσο, φίλο του ΠΑΟΚ. Μόλις 24 ετών.
Χάθηκε Απρίλη του 2017 ενώ έτρεχε να ξεφύγει από ομάδα κουκουλοφόρων. Παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο στην Αγίου Δημητρίου, στο ύψος της Οδοντιατρικής.
Τότε ο ΠΑΟΚ είχε επιστρατεύσει μια τεράστια νομική ομάδα για την διαλεύκανση της υπόθεσης.
Κατά την ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε η ενοχή του ενός εκ των έξι κατηγορούμενων που είχε συλληφθεί.
Ο θάνατος όντως είχε δικαιολογηθεί από την σύγκρουση με το διερχόμενο αυτοκίνητο.
Για τον 28άχρονο Βούλγαρο;
Και εδώ φαίνεται πως η υπόθεση θα απασχολήσει ιδιαιτέρως τις αρχές.
Για τις συνθήκες θανάτου του οπαδού.
Έπεσε όντως στο αυτοκίνητο προσπαθώντας να γλιτώσει;
Σε τι κατάσταση ήταν έπειτα από την καταδίωξη και τα χτυπήματα με ρόπαλα;
Ποιοι ήταν αυτοί που συμμετείχαν στην επίθεση;
Ερωτήσεις μακάβριες αλλά απολύτως ουσιαστικές, που πρέπει να απαντηθούν με υπευθυνότητα.
Γιατί στη Θεσσαλονίκη ακούγονται πολλά τις τελευταίες ώρες. Και μάλιστα ιδιαιτέρως ανησυχητικά.
Για παράδειγμα όσα έγραψε στο facebook ο άλλοτε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ –και φίλαθλος του Άρη– Βαγγέλης Διαμαντόπουλος είναι ενδεικτικά της φημολογίας αλλά και του «μπερδέματος» που υπάρχει αναφορικά με τα πραγματικά γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο του 28άχρονου.
«Τρεις Βούλγαροι οπαδοί με διακριτικά του Άρη, δέχθηκαν δολοφονική επίθεση ενώ έπιναν τον καφέ τους. Ο ένας από αυτούς εξέπνευσε. Η αστυνομία εξαρχής δήλωσεπως οι δολοφόνοι ήταν οπαδοί του ΠΑΟΚ. Έπειτα από ελάχιστες ώρες ολόκληρο το γήπεδο στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΆΡΗ πανηγύριζε τραγουδώντας εν χορώ για τη δολοφονία.
Η στάση αυτή των ΠΑΟΚτζήδων έχει βαθιές ρίζες. Δολοφονία Μπλιώνα και ανάρτηση πανό “μια φωτοβολίδα για κάθε καρωτίδα”». Και προσθέτει. «Ο ένας από τους δράστες είναι γιός αστυνομικού που υπηρετούσε στο τμήμα αθλητικής βίας.
Έχουν βγει στη δημοσιότητα ουκ ολίγες παρτίδες του αθλητικού τμήματος βίας με οπαδούς του ΠΑΟΚ και έχουν καυτηριαστεί σε πανό στο γήπεδο μας. Αρκετοί ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ διαχρονικά μόλις αποστρατεύονται εργάζονται στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Αυτός είναι ο ορισμός της διαπλοκής και της παρακρατικής λειτουργίας».
Βαριές κουβέντες, που όμως δεν μπορεί κανείς εύκολα να τις προσπεράσει, ιδίως εάν σκεφτούμε και την ιδιότητα αυτού που τις λέει.
Τα ερωτήματα είναι πολλά και η υπόθεση αυτή πρέπει να διαλευκανθεί και να αποδοθούν ευθύνες.
Εάν έχουμε να κάνουμε με δολοφονική οπαδική βία, τότε αυτό πρέπει να έρθει στο φως, να αναδειχθεί στο τέτοιο και να αντιμετωπιστεί ως τέτοιο.
Εάν δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά εντάσσεται σε ένα γενικότερο κλίμα που καλλιεργείται στους οπαδούς του ΠΑΟΚ (γιατί αυτό δείχνει ότι φώναζαν σύνθημα για τη δολοφονία λίγες ώρες μετά), αυτό πρέπει να διερευνηθεί και να αναδειχθεί ως τέτοιο.
Εάν το κλίμα αυτό στους οργανωμένους οπαδούς της ομάδας έχει να κάνει με μια κατεύθυνση που σιγοντάρεται, άμεσα ή έμμεσα, από τη διοίκηση της ομάδας ή παράγοντες της ομάδας, αυτό πρέπει να διερευνηθεί και να αναδειχθεί ως τέτοιο.
Γιατί δεν υπάρχει τρόπος να ξεμπερδεύουμε με την ανοιχτή πληγή της οπαδικής βίας, παρά μόνο με το να διερευνάται κάθε υπόθεση, να αποδίδονται ευθύνες, να εξετάζονται οι ευθύνες των παραγόντων ή των διοικήσεων που συντηρούν το κλίμα, την ατμόσφαιρα, τις νοοτροπίες που νομιμοποιούν ή ακόμη και σιγοντάρουν την οπαδική βία.
Και αυτό σημαίνει ότι σε αυτή την υπόθεση δεν χωράει κουκούλωμα (έστω και εάν σε παλαιότερες –και πιο σκοτεινές– εποχές μερικές υπήρξαν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις στη Θεσσαλονίκη).
Δεν χωράει καμιά «ειδική μεταχείριση» επειδή έχουμε να κάνουμε με οπαδούς της μεγαλύτερης ομάδας της πόλης ή επειδή ένας εκ των συλληφθέντων φέρεται να είναι γιος αστυνομικού οργάνου.
Δεν χωράει καμιά προσπάθεια να παρουσιαστεί η υπόθεση ως η «κακιά ώρα» ή να αποδοθούν ευθύνες και στον αδικοχαμένο φίλαθλο.
Δεν χωράει καμιά απόπειρα προστασίας μιας κακής και επικίνδυνης λογικής «οπαδικών στρατών».
Διερεύνηση χρειάζεται η υπόθεση, πλήρη διαλεύκανση και απόδοση ευθυνών, σε όσο βάθος χρειάζεται και όσο ψηλά απαιτείται.