Κερδίζοντας μια δεύτερη Χρυσή Σφαίρα στην καριέρα του για το «Joker», ο Χοακίν Φίνιξ γίνεται και τυπικά το φαβορί των προσεχών Οσκαρ σε ότι αφορά την κατηγορία του Α ανδρικού ρόλου, χωρίς αυτό να βέβαια σημαίνει ότι μια βράβευση από την Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Λος Αντζελες προϋποθέτει αυτομάτως βράβευση και από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου.
Εξάλλου όταν το 2006 και πάλι ο Φίνιξ είχε κερδίσει την Χρυσή Σφαίρα για το «Walk the line» , δεν κέρδισε και το Οσκαρ για το οποίο αργότερα προτάθηκε. Ένα δεύτερο βραβείο που δόθηκε στην ταινία του Τοντ Φίλιπς είναι το μουσικής για την θαυμάσια δουλειά της Χίλντουρ Γκουοναντοτίρ.
Οι εφετινές Χρυσές Σφαίρες δόθηκαν το βράδυ της Κυριακής 5 Ιανουαρίου στο Λος Αντζελες με οικοδεσπότη και πάλι τον Ρίκι Ζερβέ που ως συνήθως ξεχώρισε με το βιτριολικό χιούμορ του.
Η Ρενέ Ζελβέγκερ που έχει κερδίσει επίσης στο παρελθόν Χρυσή Σφαίρα για την «Επιστροφή στο Cold Mountain» (ένα βραβείο, που στην δική της περίπτωση την οδήγησε και στο Οσκαρ), κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα ερμηνείας σε δραματική ταινία για την μέτρια «Judy», που αν και ταινία με τραγούδια δεν ήταν υποψήφια για την Χρυσή Σφαίρα Κωμωδίας ή Μιούζικαλ.
Το «1917» του Σαμ Μέντες –που ανοίγει στην Ελλάδα την Πέμπτη που μας έρχεται- κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής ταινίας αλλά και το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, κάτι που σημαίνει ότι το πολεμικό δράμα του βρετανού σκηνοθέτη είναι μάλλον το φαβορί για το Οσκαρ καλύτερης ταινίας. Ο ίδιος ο Μέντες έχει κερδίσει το Οσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας για το «American beauty» (1999) και ίσως ήρθε ή ώρα για ένα δεύτερο βραβείο Οσκαρ σκηνοθεσίας.
Φαβορί για το Οσκαρ μη αγγλόφωνης ταινία όμως είναι και τα «Παράσιτα» του Νοτιοκορεάτη Μπονγκ Τζουν Χο που κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα στην ίδια κατηγορία, στην οποία συνυποψήφια ήταν η κινέζικη ταινία «The farewell» για την οποία η Αμερικανοκινέζα ηθοποιός Αουκγουαφίνα έκανε την έκπληξη αποσπώντας την Χρυσή Σφαίρα καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε κωμωδία ή μιούζικαλ (σημειωτέον πρόκειται για δραματική κομεντί χωρίς τραγούδια).
Πολλοί –και δικαίως- θεωρούν ότι ο ρόλος του Μπραντ Πιτ ήταν ίσος με εκείνον του Λεονάρντο Ντι Κάπριο στο «Κάποτε στο Χόλιγουντ» του Κουέντιν Ταραντίνο. Ωστόσο, οι δύο ηθοποιοί ήταν υποψήφιοι σε διαφορετικές κατηγορίες στις Χρυσές Σφαίρες: Α’ ρόλου σε κωμωδία ή μιούζικαλ για τον Ντι Κάπριο, και Β’ ρόλου για τον Πιτ. Ο Πι κέρδισε, ο Ντι Κάπριο όχι. Αυτή είναι η δεύτερη Χρυσή Σφαίρα που κερδίζει ως ηθοποιός ο Πιτ 23 χρόνια μετά τους «12 πιθήκους» που ναι μεν τον οδήγησαν στις υποψηφιότητες των Οσκαρ, όχι όμως και στο ίδιο το βραβείο.
Το «Κάποτε στο Χόλιγουντ» είναι η ταινία που κέρδισε τις περισσότερες Σφαίρες – τρεις. Βραβεύθηκε επίσης ως καλύτερη κωμωδία ή μιούζικαλ αλλά και για το σενάριο του Ταραντίνο, ο οποίος θυμίζουμε, μετρά δύο Οσκαρ σεναρίου για το «Pulp fiction» και για το γουέστερν «Django ο τιμωρός», ταινίες για τις οποίες είχε βραβευτεί και με την Χρυσή Σφαίρα.
Απών από τις βραβεύσεις των Χρυσών Σφαιρών ήταν ο «Ιρλανδός» του Μάρτιν Σκορσέζε, παρών όμως ήταν ο «Rocketman, η βιογραφική ταινία για τον Ελτον Τζον για τον ρόλο του οποίου ο Τάρον Εγκερτον κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα ανδρικής ερμηνείας σε κωμωδία ή μιούζικαλ. Στην ίδια ταινία δόθηκε επίσης η Χρυσή Σφαίρα καλύτερου τραγουδιού : I’m Gonna Love Me Again σε μουσική και στίχους Ελτον Τζον, Μπέρνι Ταουπιν στους οποίους δόθηκε το βραβείο.
Για τον ρόλο της δυναμικής δικηγόρου στην «Ιστορία γάμου» η Λόρα Ντερν κέρδισε το Οσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου.
Στις τηλεοπτικές βραβεύσεις το «Τσερνόμπιλ», μια σειρά πάνω στο πυρηνικό δυστύχημα στην Ρωσία που τάραξε τον κόσμο στην δεκαετία του 1980, κρίθηκε καλύτερη δραματική μίνι σειρά, χαρίζοντας επίσης στον Σουηδό ηθοποιό Στέλαν Σκάσγκαρντ το βραβείο β’ ανδρικού ρόλου. Ο Ράσελ Κρόου (που ήταν απών από την τελετή λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αυστραλία όπου και βρίσκεται), κέρδισε το βραβείο καλύτερης ερμηνείας σε μίνι σειρά για το «The loudest voice» όπου υποδύεται τον διευθυντή ειδήσεων της Fox News Ρότζερ Αϊλς και η Ολίβια Κόλμαν κέρδισε την τρίτη Χρυσή Σφαίρα της καριέρας της για την δραματική σειρά ιστορικού περιεχομένου «Το στέμμα» όπου υποδύεται την Βασίλισσα Ελισάβετ την 2η.