«Βράζει» η Μέση Ανατολή: Να φύγουν οι αμερικανικές δυνάμεις ζητά το Ιράκ – Νέες απειλές από Ιράν

Τεταμένη είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά την εκτέλεση κατ’εντολή Τραμπ του στρατηγού Σουλεϊμανί. Το Ιράν και οι σύμμαχοί του απειλούν με αντίποινα και επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους των ΗΠΑ. Η Βαγδάτη ζητά να φύγουν οι αμερικανοί από το Ιράκ και ο Τραμπ που άνοιξε του ασκούς του Αιόλου, ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά.

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά την -κατ εντολή Τραμπ- αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί μεταξύ άλλων, ο ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ιρανοί και Ιρακινοί, θρηνούν τα θύματα της αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής, οι ΗΠΑ και οι συν αυτώ, φοβούνται τα αντίποινα, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ, ρίχνει λάδι στη φωτιά που σιγοκαίει εξαπολύοντας νέες απειλές…

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ, έχουν στο στόχαστρο 52 ιρανικούς στόχους, με τον αριθμό να συμβολίζει τους 52 αμερικανούς πολίτες που είχαν κρατηθεί όμηροι για 444 ημέρες στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη από το 1979 έως το 1981.

Στο μεταξύ, μετά τους Ιρανούς αξιωματούχους που προειδοποιούν εκ νέου τις ΗΠΑ με αντίποινα, φωνές εκδίκησης ακούγονται ξανά και από το Λίβανο από όπου ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Νασράλαχ, απείλησε σήμερα ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Μέση Ανατολή θα πληρώσουν το τίμημα του θανάτου του Σουλεϊμανί.

Την ίδια ώρα το Ιράκ προσφεύγει στον ΟΗΕ και ζητά να φύγουν οι αμερικανικές δυνάμεις από τη χώρα.

Να φύγουν οι δυνάμεις των ΗΠΑ από το Ιράκ

Να φύγουν οι αμερικανικές δυνάμεις από το Ιράκ, ζητά το κοινοβούλιο της χώρας. Κατά την έκτακτη συνεδρίασή του,  ψήφισε απόφαση με την οποία ζητεί από την κυβέρνηση να ακυρώσει το αίτημα συνδρομής προς τον -υπό τις ΗΠΑ- συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται ότι η κυβέρνηση οφείλει να φροντίσει για τον τερματισμό της παρουσίας όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ και για την διασφάλιση του κρατικού μονοπωλίου επί των όπλων.

Χεζμπολάχ : Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα πληρώσουν το τίμημα

Την ίδια ώρα, από το Λίβανο, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ,  Σάγεντ Νασράλαχ, δήλωσε ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Μέση Ανατολή θα πληρώσουν το τίμημα του θανάτου του στρατηγού Κάσεμ Σουλεϊμανί.

Κατά την διάρκεια τηλεοπτικού του μηνύματος ο Νασράλαχ δήλωσε ότι η απάντηση στον φόνο του ιρανού στρατηγού δεν αποτελεί υποχρέωση μόνο του Ιράν, αλλά και των συμμάχων του στην περιοχή.

Επιθέσεις κατά της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ θα είναι «δίκαιη τιμωρία», δήλωσε ο Νασράλαχ, αναφερόμενος σε βάσεις, πολεμικά πλοία και στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ.

«Οταν τα φέρετρα των αμερικανών στρατιωτών και αξιωματικών θα μεταφέρονται…στις ΗΠΑ, ο Τραμπ και η κυβέρνησή του θα συνειδητοποιήσουν ότι έχασαν την περιοχή και ότι θα χάσουν τις εκλογές», είπε.

Αυτή η στάση θα αναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποσυρθούν από την Μέση Ανατολή «ταπεινωμένες, ηττημένες και τρομοκρατημένες…όπως έχουν αποχωρήσει στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Ο Σάγεντ Νασράλαχ δήλωσε επίσης ότι «δεν πρέπει να πληγούν» πολίτες των ΗΠΑ που βρίσκονται στην περιοχή, διότι αυτό θα υπηρετούσε την ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ.

Προσέφυγε στον ΟΗΕ το ΥΠΕΞ του Ιράκ

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ ανακοίνωσε ότι προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έπειτα από «τις αμερικανικές επιθέσεις κατά ιρακινών βάσεων και την δολοφονία ιρακινών και φίλων στρατιωτικών διοικητών», καλώντας το να καταδικάσει τις αμερικανικές ενέργειες.

Το Ιράκ θεωρεί «παραβίαση της κυριαρχίας του και των όρων της παρουσίας των ΗΠΑ στο Ιράκ» την επίθεση με drone που σκότωσε τον πανίσχυρο ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και τον Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις, υποδιοικητή του Χασντ αλ-Σάαμπι, συνασπισμού φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που έχουν ενταχθεί στον τακτικό ιρακινό στρατό.

Πώς απαντούν οι ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα σεβασθούν «το διεθνές δίκαιο», μετά τις απειλές που διατύπωσε ο Ντόναλντ Τραμπ ότι έχουν κλειδωθεί 52 ιρανικοί στόχοι, ανάμεσά τους και ιστορικής αξίας τόποι, προκαλώντας κατακραυγή.

«Θα δράσουμε στο πλαίσιο του νόμου», δήλωσε στο δίκτυο ABC ο Πομπέο όταν ερωτήθηκε για το γεγονός ότι το ίδιο το Πεντάγωνο αναφέρεται στην ανάγκη προστασίας των πολιτισμικών αγαθών.

«Ο πρόεδρος Τραμπ δεν είπε ότι θα επιτεθεί σε κάποιο τόπο πολιτισμικής αξίας-διαβάστε τι είπε», είχε δηλώσει προηγουμένως στο Fox News ο Μάικ Πομπέο.

«Οι Αμερικανοί πρέπει να γνωρίζουν ότι κάθε στόχος που πιθανόν να πλήξουμε θα είναι νόμιμος στόχος και στόχος επιλεγμένος για συγκεκριμένη αποστολή, την προστασία και την υπεράσπιση των Αμερικανών», είπε ο Πομπέο.

Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε χθες μέσω του Twitter ότι οι ΗΠΑ έχουν κλειδώσει 52 ιρανικούς στόχους, περιλαμβανομένων ορισμένων που είναι σημαντικοί για τον ιρανικό πολιτισμό»…

Πώς θα κινηθεί το Ιράν

Ως προς αυτό, τα χαρτιά του ανοίγει στρατιωτικός σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ο στρατιωτικός σύμβουλος του Αλί Χοσεϊνί Χαμενεΐ, Χοσεΐν Ντεγκάν, δήλωσε πως «η απάντηση θα είναι σίγουρα στρατιωτική και εναντίον στρατιωτικών στόχων» την ώρα που αναλυτές εξετάζουν και το σενάριο η αντίδραση του Ιράν να είναι κατά κάποιο τρόπο ασύμμετρη. Πολλοί εκφράζουν, δηλαδή, φόβους ότι η οργισμένη απάντηση θα μπορούσε να δοθεί με τη μορφή κυβερνοεπιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές, μεταξύ των οποίων το ηλεκτρικό δίκτυο, οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, οι τράπεζες και τα δίκτυα επικοινωνιών.

Ο Ντεγκάν, πρώην υπουργός Άμυνας, είναι ο κύριος στρατιωτικός σύμβουλος του Χαμενεΐ και βρίσκεται πολύ κοντά στον ανώτατο ηγέτη.

«Επιτρέψτε μου να σας πω ένα πράγμα: η ηγεσία μας έχει επίσημα ανακοινώσει ότι ποτέ δεν επιζητούσαμε τον πόλεμο και ποτέ δεν θα τον επιζητήσουμε» δήλωσε ο Ντεγκάν.

«Ήταν η Αμερική που έχει ξεκινήσει τον πόλεμο και πρέπει να δεχτεί τις κατάλληλες απαντήσεις για τις πράξεις της. Το μόνο που μπορεί να τερματίσει αυτή την περίοδο πολέμου είναι να δεχτούν οι Αμερικανοί ένα πλήγμα αντίστοιχο με αυτό που προκάλεσαν. Και μετά δεν πρέπει να αναζητήσουν να ανοίξει νέος κύκλος» πρόσθεσε, δίνοντας το στίγμα για τις κινήσεις του Ιράν την επόμενη ημέρα.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, δήλωσε το Σάββατο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διέπραξαν «σοβαρό λάθος» με τη δολοφονία του Σουλεϊμανί και ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε στο Twitter, γράφοντας ότι εάν η Τεχεράνη επιτεθεί σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν «πολύ σκληρά και πολύ γρήγορα».

Ο Ντεγκάν χαρακτήρισε τα tweets «γελοία και παράλογα», υποστηρίζοντας ότι «ο Τραμπ δεν γνωρίζει το διεθνές δίκαιο, δεν αναγνωρίζει ούτε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ουσιαστικά, είναι πραγματικός γκάνγκστερ και τζογαδόρος, δεν είναι πολιτικός».

Ερωτηθείς τι θα συνέβαινε αν ο Τραμπ κάνει πράξη την απειλή του και χτυπήσει κάποιο πολιτιστικό κέντρο, ο Ντεγκάν δήλωσε πως «σίγουρα κανένας αμερικανικός στρατιωτικός, κανένα αμερικανικό πολιτικό κέντρο, καμιά αμερικανική στρατιωτική βάση, κανένα αμερικανικό πλοίο δεν θα είναι ασφαλές. Είναι προσβάσιμα σε εμάς».

Λαοθάλασσα στο Ιράν για τις τελετές μνήμης

Στο μεταξύ, «λαοθάλασσα» πλημμύρισε την Κυριακή την ιρανική πόλη Αβάζ, όπου έφτασε το πρωί η σορός του ιρανού στρατιωτικού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Η σορός του μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο νοτιοδυτικό Ιράν, όπου ξεκίνησαν οι τελετές μνήμης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε πολλές πόλεις του Ιράν.

Εικόνες που μεταδίδουν διεθνή δίκτυα δείχνουν το τεράστιο μαυροφορεμένο πλήθος να διασχίζει μια γέφυρα, συμμετέχοντας σε πομπή εις μνήμην του Σουλεϊμανί.

Σύμφωνα με το BBC, αρκετοί από τους παρευρισκόμενους θρηνούσαν κλαίγοντας και χτυπώντας το στήθος τους, ενώ δεν έλειπαν μηνύματα όπως το «Θάνατος στην Αμερική».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.