Για όλους και για όλα μιλά στην αποκλειστική του συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας που ζητεί την επίσπευση επανεκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας και αμέσως μετά τονίζει, ότι πρέπει να οριστεί Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών υπό τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα για να συμφωνηθούν οι βασικές γραμμές της εθνικής στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία.
Ο πρώην Πρωθυπουργός δίνει απαντήσεις σε όλα τα «καυτά» θέματα από την αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και τον μετασχηματισμό του κόμματός και την κριτική των «53» μέχρι την οικονομία και τα λάθη και τις αδυναμίες της κυβέρνησής του.
Ο Αλ. Τσίπρας συνδυάζει την επανεκλογή του Πρ. Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας με την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και την χάραξη ενιαίας εθνικής γραμμής έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.
«Ο Προκόπης Παυλόπουλος προέρχεται από διαφορετική πολιτική οικογένεια από τη δική μου, αλλά είναι ένας Πρόεδρος που ενώνει αντί να διχάζει και εργάζεται για την πολιτική συναίνεση» τονίζει μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας και συνεχίζει: «Ο Πρωθυπουργός οφείλει να το αναγνωρίσει και κυρίως να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών και να αφήσει τα “προεδρικά καλλιστεία”. Να επισπεύσει την επανεκλογή Παυλόπουλου με μεγάλη πλειοψηφία και αμέσως μετά να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο για να συμφωνήσουμε πάνω στις βασικές γραμμές της εθνικής στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία».
Για τα εθνικά θέματα ο πρώην Πρωθυπουργός και την προσέγγιση με τις ΗΠΑ, σημειώνει, ότι εάν τα αμερικανικά συμφέροντα όπως εκφράζονται από τον πρόεδρο Τραμπ δεν συγκλίνουν πια με τα δικά μας και ειδικά στο πιο κρίσιμο ζήτημα που είναι η προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από τις πιο σοβαρές τουρκικές απειλές των τελευταίων δύο δεκαετιών, τότε και εμείς πρέπει να επανεξετάσουμε την πολιτική μας.
«Θεωρώ λάθος το ότι η Κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χωρίς να είναι σαφές ποια στάση θα τηρήσει ο Πρόεδρος Τραμπ έναντι των τουρκικών απειλών. Και στην επικείμενη συνάντηση και κυρίως στη συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό οφείλει αυτό να το ξεκαθαρίσει» λέει.
Στα εσωτερικά ζητήματα επικρίνει την κυβέρνηση για τη στάση της Ελληνικής Αστυνομίας και υπογραμμίζει ότι το αίτημα για ασφάλεια δεν είναι το διαβατήριο για τον αυταρχισμό και την καταστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών. «Και σε κάθε περίπτωση δε θα χαρίσουμε την έννοια της ασφάλειας στη συντήρηση. Η ασφάλεια των πολιτών είναι μια έννοια προοδευτική, γιατί χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει δημοκρατία και δικαιοσύνη» λέει και συμπληρώνει: «Ταυτίζουν το νόμο με τον αστυνόμο».
Επί του δεύτερου μείζονος πολιτικού θέματος, μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτό του εκλογικού νόμου, ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθαρίζει ότι δεν συζητά και δεν θα ψηφίσει την κατάργηση της απλής αναλογικής. Μάλιστα, σημειώνει ότι δε γίνεται τόσο καιρό να μιλά η ΝΔ για την ισοτιμία της ψήφου των ομογενών, και την ίδια ώρα να καταργεί την ισοτιμία της ψήφου συνολικά, επαναφέροντας το μπόνους για το πρώτο κόμμα.
«Κατανοώ ότι η απλή αναλογική φοβίζει τον κόμμα Μητσοτάκη. Όχι γιατί φοβάται την ακυβερνησία αλλά γιατί φοβάται για την ενότητα του κόμματός του» αναφέρει.
Υπερασπίζεται, όπως είναι αναμενόμενο την Συμφωνία των Πρεσπών και αναφέρεται στην επιθετική στάση της ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση και τονίζει ότι στα ελληνοτουρκικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πράξει το ίδιο, αλλά θα κινηθεί ως πατριωτική δύναμη ευθύνης.
Για τα εσωκομματικά ζητήματα, χαρακτηρίζει την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στους μαζικούς χώρους δυσανάλογη σε σχέση με την επιρροή του στο εκλογικό σώμα και υπογραμμίζει ως επιτακτική την ανάγκη διεύρυνσης του κόμματος τονίζοντας. «Η σχέση μας με τη σοσιαλδημοκρατία επιδιώκουμε να είναι σχέση συμπόρευσης και με την αριστερή σοσιαλδημοκρατία που αναζητά τις ριζοσπαστικές ρίζες της».
Για τις ενστάσεις των «53» περί «πασοκοποίησησης», λέει ότι οι καχυποψίες δικαιολογούνται αν και τις χαρακτηρίζει υπερβολικές εκτός πραγματικότητας και υποβολιμαίες.
Μιλάει για την όσμωση με την σοσιαλδημοκρατία και στέλνει έμμεσο μήνυμα στο ΚΙΝΑΛ, χωρίς να το αναφέρει ονομαστικά. Στο σημείο αυτό υπογραμμίζει τις συμμαχίες που πρέπει να γίνουν με όσους αντιλαμβάνονται ότι η δημοκρατική πολυδιάσπαση και πολύ περισσότερο εχθρότητα, δεν οδηγεί πουθενά και τελικά ευνοεί μόνο τον κοινό πολιτικό μας αντίπαλο.
Αναγνωρίζει λάθη στη διακυβέρνησή του ΣΥΡΙΖΑ με τη φράση: «Λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν τολμά. Και λάθη λοιπόν κάναμε και αδυναμίες είχαμε. Έχει νόημα να τα εντοπίσουμε, όχι για να κάνουμε μετάνοιες, αλλά για να τα διορθώσουμε και να μην τα επαναλάβουμε την επόμενη φορά. Υπό αυτή την έννοια μπορεί να έχω μετανιώσει για πολλές επιλογές αλλά όχι για τη βασική επιλογή να αναλάβουμε το ρίσκο και την ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από τη βαθιά χαράδρα της χρεοκοπίας. Να λερώσουμε τα χέρια μας για να ξελασπώσουμε το μέλλον».