Οργανωτικός, λιγομίλητος, αυστηρός, μεθοδικός, δημοφιλής. Μόνο κάποια από τα επίθετα που προσδιορίζουν τον υποστράτηγο Κασέμ Σουλεϊμανί, τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Ιράν που σκοτώθηκε στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης μετά από στοχευμένη επίθεση των Αμερικανών.
Ο 62χρονος Σουλεϊμανί γεννήθηκε στην επαρχία Κερμάν του Ιράν το 1958 και από μικρός πιάνει δουλειά για να βοηθήσει τον πατέρα του.
Το 1975 τον βρίσκει εργολάβο στον Οργανισμό Ύδρευσης σε ηλικία μόλις 17 ετών, και στη συνέχεια εργάζεται ακόμη και ως γυμναστής. Στον ελεύθερο χρόνο του αθλείται εντατικά και γίνεται κάτοχος νταν στο καράτε.
Ως ακόλουθος του ιεροκήρυκα Χοτζάτ Καμγιάμπ που ήταν προστατευόμενος του αγιατολάχ Χαμενεΐ, οργώνει όλη τη χώρα και σιγά- σιγά γνωρίζει σημαντική ανέλιξη στην ιεραρχία των Φρουρών της Επανάστασης. Παντρεύεται και αποκτά τέσσερα παιδιά, δύο αγόρια και δύο κορίτσια. Ο βετεράνος του δεκαετούς πολέμου του Ιράν με το Ιράκ, διαθέτει τεράστια επιρροή και αναλαμβάνει την διοίκηση της Δύναμης Κουντς, από το όνομα της Ιερουσαλήμ στα φαρσί.
Η Δύναμη Κουντς αναλαμβάνει τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο εξωτερικό και ο Σουλεϊμανί είναι ο ιθύνων αλλά και ο εκτελεστικός νους της επίλεκτης μονάδας. Μετατρέπει τη ευρύτερη Μέση Ανατολή σε πεδίο δράσης του, βρίσκεται όπου υπάρχει σιιτικό στοιχεία και οργανώνει ένοπλες ομάδες που αντιστέκονται στην αμερικανική παρέμβαση και επιρροή.
Η εμβληματική για τους σιίτες προσωπικότητα με τα κοντοκομμένα γκρίζα γένια κινεί τα νήματα και με το ξέσπασμα της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία το 2011, στηρίζει το καθεστώς της Δαμασκού. Ο Σουλεϊμανί διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των σουνιτών τζιχαντιστών, των τρομοκρατών του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους. Περνά μεγάλα χρονικά διαστήματα στον Λίβανο και βοηθά τη σιιτική Χεζμπολά αλλά και την παλαιστινιακή Χαμάς.
Όμως, για τη Δύση είναι η προσωποποίηση της εξαγωγής της ιρανικής τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή, οι Αμερικανοί τον βάζουν στο στόχαστρο και τον εκτελούν. Η δολοφονία που διέταξε ο Ντόναλντ Τραμπ δημιούργησε έναν εθνικό ήρωα και πλέον ακούγεται πιο έντονα το τικ-τακ της ωρολογιακής βόμβας που λέγεται Μέση Ανατολή.
Πηγή: onetv.gr