Mε «προίκα» τη μεγαλύτερη απόδοση στον κόσμο το 2019 (49,47%), το ελληνικό χρηματιστήριο εισέρχεται στο 2020 εμπλουτίζοντας το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων του, ενώ διάχυτη είναι η αισιοδοξία της διοίκησης του ΧΑ πως φέτος οι εισηγμένες θα απευθυνθούν πιο έντονα στους επενδυτές για την άντληση φθηνών κεφαλαίων.

Στην πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση του έτους που πραγματοποιήθηκε χθες, το καμπανάκι χτύπησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας (φωτογραφία), ο οποίος δήλωσε: «Το 2020 στόχος είναι η επίτευξη σταθερής οικονομικής μεγέθυνσης, η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και η ενίσχυση των αγορών χρήματος και κεφαλαίου. Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές παρεμβάσεις για την ανάταξη της οικονομίας, ενώ το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί πρόκριμα για την ανάπτυξη της αγοράς και των επιχειρήσεων, εισάγοντας κίνητρα για την επανεκκίνηση κλάδων της οικονομίας».

…και οι εξαγγελίες Λαζαρίδη

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΧΑ κ. Σωκράτης Λαζαρίδης προανήγγειλε τη δημιουργία νέων δεικτών, με πρώτο αυτόν που θα περιλαμβάνει εταιρείες με υψηλή μερισματική απόδοση, ανακοίνωσε πως θα επέλθουν αλλαγές στη στάθμιση του δείκτη FTSE 25 (όλες οι μετοχές θα έχουν πλαφόν στάθμισης 10%) και εκτίμησε ότι εντός του 2020 θα αναβαθμιστεί και ο ρόλος του χρηματιστηρίου ενέργειας. Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν επίσης η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός και ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς.

■■■

Διάβασμα, πεζοπορία και… ποδοσφαιράκι

Στη Σύρο, όπου διατηρεί σπίτι, βρίσκεται μαζί με την οικογένειά του για τις εορτές ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Εάν αναρωτιέστε με τι ασχολείται στις χριστουγεννιάτικες διακοπές του ένας κεντρικός τραπεζίτης, σας πληροφορώ ότι, πρώτον, παίζει ποδοσφαιράκι με κάτι πιτσιρικάδες (τους οποίους τις περισσότερες φορές κερδίζει) και, δεύτερον,

διαβάζει βιβλία, τα οποία και μας συνιστά. Τι είδους βιβλία; Τη «Δημιουργία του Σύμπαντος» του Στίβεν Χόκινγκ και το «Διαφωτισμός τώρα» του Στίβεν Πίνκερ, το οποίο αναφέρεται στην καταπολέμηση του λαϊκισμού. Και βεβαίως ο κεντρικός τραπεζίτης κάνει πεζοπορία, συνεχή πεζοπορία. Kάθε μέρα περπατά πολλά χιλιόμετρα.

■■■

Το μπρελόκ του Νίκου Παππά

Οταν ο Νίκος Παππάς εγκατέλειψε το Μέγαρο Μαξίμου για να τοποθετηθεί υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής (και Διαστήματος) ξέχασε το μπρελόκ του στο Μαξίμου. Ηταν ένα απλό μπρελόκ, διαφανές, που έγραφε με μπλε μελάνι το όνομά του. Αυτό το μπρελόκ ήταν το μοναδικό διακοσμητικό στοιχείο που είχε το κλειδί στο γραφείο του, στον πρώτο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου. Από εκεί διηύθυνε τα πάντα έχοντας βεβαίως την πλήρη στήριξη του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Από εκεί έκανε το φιάσκο με το Ινστιτούτο Φλωρεντίας για τις τηλεοπτικές άδειες, εκεί γίνονταν όλες οι συσκέψεις, εκεί έλεγαν ότι συναντούσε διαφόρους που έμπαιναν στο γραφείο από την πίσω πόρτα. Ανάμεσά τους και τον Πετσίτη και τον δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου, με τον οποίο, εάν ενθυμείσθε, είχαν πάει μαζί στη Βενεζουέλα.

■■■

Οταν έφυγε ο Παππάς (και άλλαξε υπουργείο), το γραφείο έμεινε άδειο. Ουδείς, μου λένε, το ήθελε, και μόνο ο Αλέκος Φλαμπουράρης το χρησιμοποιούσε καμιά φορά σε ειδικές περιπτώσεις συσκέψεων. Ετσι το γραφείο και το κλειδί του (μαζί με το μπρελόκ) το ξέχασαν οι πάντες.

Οταν όμως ήρθε η αλλαγή στην κυβέρνηση, οι νέοι ένοικοι του Μαξίμου θέλησαν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα γραφεία. Το γραφείο του Νίκου Παππά δόθηκε σε έναν από τους πιο σημαντικούς συμβούλους του Πρωθυπουργού. Μαζί με το γραφείο κληρονόμησε και το μπρελόκ, το οποίο επιδεικνύει κάπως με… αμηχανία.

■■■

Ελληνική πρωτιά στην επικίνδυνη οδήγηση

Δεν χρειαζόταν η έρευνα για να το πληροφορηθούμε. Το διαπιστώνουμε καθημερινά ότι η οδηγική συμπεριφορά στη χώρα μας είναι προβληματική. Σύμφωνα λοιπόν με το Ευρωβαρόμετρο, ένας στους δύο Ελληνες οδηγεί επικίνδυνα (50%). Ακολουθούν οι ιταλοί οδηγοί (44%) και οι Γάλλοι (40%). Λιγότερο επικίνδυνα οδηγούν οι Σουηδοί (με ποσοστό 11%). «Διακριθήκαμε» επίσης και στην κατηγορία της οδηγικής ανευθυνότητας με ποσοστό 58%.

■■■

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πιο ευγενικοί οδηγοί είναι οι Αγγλοι (50%), ακολουθούμενοι από τους Βέλγους (44%). Λιγότερο ευγενικοί είναι οι Ιταλοί (17%), με τους Ελληνες να βρίσκονται περίπου στη μέση του πίνακα (26%).