Την έγκρισή του για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη έδωσε το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας.
Οπως μεταδίδει με έκτακτη ενημέρωση το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το κοινοβούλιο επικύρωσε την πρόταση που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να αναπτύξει στρατεύματα στη Λιβύη.
Η εξέλιξη αυτή, η οποία βέβαια ήταν αναμενόμενη καθώς το κόμμα του Ερντογάν διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή, ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στον τούρκο πρόεδρο να κάνει πράξη τις εξαγγελίες του περί στρατιωτικής στήριξης στην κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σαράτζ κατά παράβαση βέβαια του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ και παρά τα αυστηρά μηνύματα της διεθνούς κοινότητας.
Η τελευταία έχει εκφράσει σε κάθε τόνο την πλήρη αντίθεσή της στα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, προκρίνοντας ειρηνική επίλυση της κρίσης στην περιοχή.
Ενδεικτικές της ανησυχίας και του προβληματισμού που υπάρχει μάλιστα είναι οι αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες κορυφαίων ηγετών με φόντο τη Λιβύη. Παράλληλα, η δημόσια αρνητική στάση που έχουν εκφράσει το Κρεμλίνο και η Ουάσινγκτον απέναντι στις ενέργειες της Άγκυρας, καθώς και οι τελευταίες πρωτοβουλίες του αιγύπτιου προέδρου Αλ-Σίσι, ο οποίος μεταξύ άλλων συγκάλεσε εκτάκτως τον Αραβικό Σύνδεσμο καταγγέλλοντας τα σχέδια Ερντογάν στη Λιβύη, αποκαλύπτουν πώς διαμορφώνεται η διεθνής κατάσταση.
Όλοι οι μεγάλοι παίκτες δείχνουν να προτάσσουν την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος με ειρηνικό τρόπο και χωρίς την επέμβαση τρίτων χωρών.
«Παράθυρο» για μη αποστολή στρατευμάτων από τον Οκτάι
Πάντως, την Τετάρτη, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu ο τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναβάλει η Αγκυρα τη μεταφορά στρατευμάτων στη Λιβύη, εφόσον οι δυνάμεις οι οποίες πρόσκεινται στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ αναστείλουν την επιθετική τους δράση κατά της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη.
«Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο… μπορεί να δούμε κάτι διαφορετικό, μια διαφορετική στάση και να πουν ‘οκ, αποσυρόμαστε, σταματάμε τις επιθέσεις’» είπε χαρακτηριστικά.
Τότε, γιατί να πάμε εκεί;» διερωτήθηκε.
Το επόμενο διάστημα, ωστόσο, θα ξεκαθαρίσει αν πρόκειται απλώς περί ελιγμού της τουρκικής πλευράς ή υποχώρησης μπροστά στον κίνδυνο διεθνούς απομόνωσης.