«Βότσεκ» σε απευθείας μετάδοση από τη Μετροπόλιταν Οπερα

Το αριστούργημα του Α.Μπεργκ θα μεταδοθεί σε επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους στο πλαίσιο του προγράμματος The Met: Live in HD.

Συντρίμμια, ετοιμόρροπες σκάλες, διαλυμένες γέφυρες, κατεστραμμένα έπιπλα. Κινούμενα σκίτσα-ζωγραφισμένα με κάρβουνο- χάρτες και κινηματογραφικές σκηνές που προβάλλονται. Ενας εφιαλτικός κόσμος γεμάτος από πεδία μάχης, κατεστραμμένα αεροπλάνα, προβολείς κι εξωπραγματικές μάσκες αερίων. Μέσα σ΄αυτό το σκηνικό ο Γουίλιαμ Κέντριτζ, ο πολύπλευρος νοτιοαφρικανός καλλιτέχνης – γνωστός και στην Ελλάδα όπου στο παρελθόν έχουμε δει δουλειά του- τοποθετεί τον «Βότσεκ».

To εξπρεσιονιστικό αριστούργημα του αυστριακού Αλμπαν Μπεργκ που θεωρείται ένα από τα πλέον σημαντικά λυρικά έργα του 20ου αιώνα θα μεταδοθεί στις 11 Ιανουαρίου απευθείας από τη σκηνή της Μητροπολιτικής Οπερας της Νέας Υόρκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Θεσσαλονίκης αλλά και σε επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους ανά την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος «The Met:Live in HD».

Ο Μπεργκ (1885-1935) συνέθεσε το έργο κατά τη διάρκεια κάποιας άδειάς του από τον αυστριακό στρατό στον οποίο υπηρετούσε παρουσιάζοντας μια σκοτεινή περιπλάνηση ενός στρατιώτη νικημένου από την κακία της κοινωνίας. Το 1924 έγινε η πρώτη εκτέλεση τριών αποσπασμάτων της όπερας χαρίζοντας στον συνθέτη την πρώτη του μεγάλη επιτυχία. Παρόλο που το έργο είχε ολοκληρωθεί από το 1922, σε πλήρη μορφή έκανε πρεμιέρα στις 14 Δεκεμβρίου 1924 στο Βερολίνο, υπό τη διεύθυνση του Εριχ Κλάιμπερ.

    Ο Κέντριτζ επανέρχεται στη Μετροπόλιταν μετά τη «Λούλου» του ίδιου συνθέτη που είχε παλαιότερα σκηνοθετήσει εκεί αλλά και τη «Μύτη» του Σοστακόβιτς. Η παράσταση του «Βότσεκ» έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ το Καλοκαίρι του 2017 αποσπώντας αποθεωτικές κριτικές. Πρόκειται για συμπαραγωγή της Μετροπόλιταν, της Καναδικής Οπερας, της Οπερας της Αυστραλίας και του Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ. Εν προκειμένω, τη μουσική διεύθυνση έχει ο πολυσυζητημένος γαλλοκαναδός Γιανίκ Νεζέτ Σεγκέν, μουσικός διευθυντής της Μετροπόλιταν Οπερα.

Στον ρόλο του τίτλου εμφανίζεται ο Πίτερ Ματέι ενώ  τη Μαρί, μητέρα του παιδιού του ερμηνεύει η Ελζα βαν ντεν Χίβερ. Τους εφιάλτες του Βότσεκ ενσαρκώνουν ο Κρίστοφερ Βέντρις στον ρόλο του τυμπανιστή, ο Γκέρχαρντ Σίγκελ ως λοχαγός και ο Βαν Χορν ως γιατρός.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.