Ένα σπάνιο, σχετικά άγνωστο (δυστυχώς) αλλά και σημαντικό,  ντοκιμαντέρ για τους χώρους στους οποίους εκτοπίστηκαν και φυλακίστηκαν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης προβάλλεται αυτές τις ημέρες στον κινηματογράφο Studio της Πλατείας Αμερικής.

Με τις προσωπικές μαρτυρίες πολλών εξ αυτών των αγωνιστών ο «Νέος Παρθενώνας» όπως είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ, παρέχει πολύτιμες πληροφορίες και στοιχεία για τη Μακρόνησο και τη Γυάρο, τα δύο ξερονήσια στα οποία βασανίστηκαν πολλοί κρατούμενοι.

Η Μακρόνησος, μια στενή λωρίδα γης στο Αιγαίο πέλαγος, έμελλε να συνδεθεί με τις πιο αποτρόπαιες σελίδες του Εμφυλίου: βασανιστήρια, εικονικές εκτελέσεις και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης ήταν το «τρίπτυχο» που βίωσαν οι χιλιάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης αλλά και απλοί στρατιώτες που οι αρχές έκριναν ότι χρειάζεται να περάσουν από «εθνική κολυμπήθρα».

Ο «Νέος Παρθενώνας» γυρίστηκε την περίοδο της Μεταπολίτευσης από τέσσερις σκηνοθέτες που ήταν γνωστοί ως «Ομάδα των 4». Την ομάδα αποτελούσε ο Σπύρος Ζάχος, ο Θανάσης Σκρουμπέλος, ο Κώστας Χρονόπουλος και ο Γιώργος Χρυσοβιτσάνος που μερικά χρόνια αργότερα θα γινόταν ο κριτικός κινηματογράφου της εφημερίδας Εθνος. Ωστόσο, μετά την πρώτη δοκιμαστική προβολή του «Νέου Παρθενώνα» στο Studio (όπου την συνέστησε στο κοινό ο θρυλικός ιδρυτής της αίθουσας, Σωκράτης Καψάσκης) το φιλμ χάθηκε στην λήθη.

Η παραγωγή της ταινίας «Νέος Παρθενώνας» ξεκίνησε το 1974 και χρηματοδοτήθηκε από  φίλους μηχανικούς του ΕΜΠ (επικεφαλής ήταν ο Νίκος Ράπτης). Την ταινία όμως χρηματοδότησε και ο εφοπλιστής Γιώργος Παπαλιός, ο άνθρωπος χάρη στον οποίο ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γύρισε τον «Θίασο» και που αργότερα θα καθόταν στο τιμόνι του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Είναι λοιπόν πολύ συγκινητικό που σήμερα, 45 χρόνια μετά, ο «Νέος Παρθενώνας» επιστρέφει για προβολή στην ίδια αίθουσα όπου προβλήθηκε για πρώτη φορά. Μαζί της προβάλλεται και η καινούργια ταινία του Θανάση Σκρουμπέλου, επίσης για την Μακρονησο, με τίτλο «Η νύχτα τα’ Αγι’ Αντώνη –Μακρόνησος Β11».

Την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου, συντελεστές της ταινίας, ανάμεσα στους οποίους ο Γ. Χρυσοβιτσάνος θα παραστούν στην προβολή και θα συνομιλήσουν με το κοινό.

—————————————

STUDIO new star art cinema:

ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ 33 ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Τηλ 210-8640054 –2108220008

από 2/1/2020 εως 8/1/2020

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΙΑ στις 20.20