Στην Αθήνα έρχεται για την υπογραφή της Συμφωνίας του EastMed αύριο, Πέμπτη 2 Ιανουαρίου, στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.
Δείτε επίσης: EastMed: Την Πέμπτη οι συναντήσεις Μητσοτάκη με Αναστασιάδη-Νετανιάχου – Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα
Επιστολή υποστήριξης του έργου έστειλε η Ιταλία.
Επιστολή στήριξης του αγωγού φυσικού αερίου EastMed απηύθυνε χθες ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης (αρμόδιος για θέματα Ενέργειας) Στέφανο Πατουανέλι, στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ενόψει της αυριανής υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, για την κατασκευή του έργου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Patuanelli τονίζει: «Θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχές για την επιτυχία της πρωτοβουλίας, την οποία η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει και στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Σχεδίων Κοινού Ενδιαφέροντος PCI (Project of Common Interest)».
Υπογράφεται ο EastMed την Πέμπτη στο Ζάππειο
Η Διακυβερνητική Συμφωνία θα υπογραφεί αύριο 2 Ιανουαρίου στο Ζάππειο, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Τη Συμφωνία θα υπογράψουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης και οι ομόλογοί του, από το Ισραήλ, Yuval Steinitz και από την Κύπρο, Γιώργος Λακκοτρύπης.
Στο περιθώριο της υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας, στον χώρο του Ζαππείου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των τριών υπουργών Ενέργειας.
Επίσης, λίγες ώρες πριν από την υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας θα υπογραφεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προσύμφωνο Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas.
Τι προβλέπει το Προσύμφωνο Συνεργασίας
Με το Προσύμφωνο Συνεργασίας γίνεται ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο βήμα για την εμπορική βιωσιμότητα του αγωγού φυσικού αερίου, EastMed, καθώς η ΔΕΠΑ θα μπορεί να δεσμεύει και να προμηθεύεται ποσότητες φ.α. από την Energean. Το αμοιβαίο ενδιαφέρον των δύο εταιριών, ΔΕΠΑ και Energean αφορά στην εμπορική συνεργασία προμηθευτή και αγοραστή με τη διακίνηση και εμπορία ισραηλινού φυσικού αερίου που ήδη υφίσταται, όπως και αυτού που θα εξορυχθεί μεταγενέστερα στην Ισραηλινή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ο αγωγός EastMed παρουσιάζει ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον και πλεονεκτήματα για τη χώρα μας σε σχέση με τις εναλλακτικές λύσεις για τη διοχέτευση του αερίου της ΝΑ Μεσογείου (αγωγός μέσω Τουρκίας, υγροποίηση φυσικού αερίου σε εγκαταστάσεις της Αιγύπτου), καθότι:
-Συμβάλλει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό διαμετακομιστικό κόμβο.
-Αναμένεται να δημιουργήσει άμεσες, έμμεσες και προκαλούμενες οικονομικές επιδράσεις, κατά τη φάση ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας του έργου.
-Ανοίγει ουσιαστικά έναν νέο ενεργειακό διάδρομο ο οποίος θα καλύψει μελλοντικά και τα κοιτάσματα του Ελλαδικού χώρου.
-Διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και την αύξηση του ανταγωνισμού στην τελική αγορά φυσικού αερίου.
-Διασφαλίζει την παροχή φυσικού αερίου σε περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Δίκτυο, όπως η Κρήτη η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα. Συνεπώς, διευκολύνει την αντικατάσταση του πετρελαίου με φυσικό αέριο, με ισχυρό, θετικό αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις προαναφερθείσες περιοχές.
-Ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα.
-Πληροί όλα τα κριτήρια διαφοροποίησης των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (πηγή, παραγωγός, όδευση).
-Εξασφαλίζει την επένδυση μέσω της σύναψης μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας αερίου πριν τη λήψη της επενδυτικής απόφασης, στα πρότυπα των συμβάσεων αερίου από το Αζερμπαϊτζάν (κοίτασμα Shah Deniz II).
Αναστασιάδης: Δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση η ΑΟΖ
Με αφορμή την υπογραφή της Συμφωνίας αύριο στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης παραχώρησε συνέντευξη στον Φιλελεύθερο της Κύπρου, στην οποία υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η τριμερής συμφωνία για τον EastMed.
Συγκεκριμένα, ο Νίκος Αναστασιάδης τονίζει ότι η συμφωνία δείχνει την ισχυρή πολιτική βούληση των εμπλεκομένων κρατών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στέλνει το μήνυμα πως δεν αποδέχονται τις έκνομες ενέργειες και τα τετελεσμένα που η Τουρκία επιδιώκει.
Παράλληλα ο κ. Αναστασιάδης υποδεικνύει ότι η συμφωνία της Κύπρου με Ελλάδα και Ισραήλ αποτελεί «μέτρο επιβεβαίωσης της κυριαρχίας των κρατών και της ενάσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους στην Αποκλειστική Οικονομική τους Ζώνη».
Την ίδια ώρα ο ΠτΔ ξεκαθαρίζει ότι: Πρώτον, ενόσω εκκρεμεί η λύση του Κυπριακού δεν θα δεχθεί να τίθενται εν αμφιβόλω, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεύτερον, η ΑΟΖ ενός κυρίαρχου κράτους δεν μπορεί να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προς συζήτηση.
Ο Νίκος Αναστασιάδης σηκώνει το γάντι που του έριξε η αντιπολίτευση καλώντας τον «να μην παραμυθιάζει τον λαό» και απαντά τονίζοντας πως ποτέ δεν λέχθηκε ότι «με την αυριανή συμφωνία τερματίζονται οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας».
Και προχωρώντας ένα ακόμα βήμα αντιστρέφει τις κατηγορίες, υποδεικνύοντας πως «κάποιοι άλλοι ας μην παραμυθιάζουν τον λαό ότι αυτό που θα αποτρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς είναι η υποχωρητικότητα της δικής μας πλευράς».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρεται και στις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη συνάντηση στο Βερολίνο. Σημειώνει πως η συμφωνία για τους όρους αναφοράς δεν έγινε κατορθωτή «όχι διότι μεταξύ μας δεν είχαμε συναντίληψη» αλλά «λόγω των παρεμβάσεων της Άγκυρας».
Αναφερόμενος στον Μουσταφά Ακιντζί επαναλαμβάνει ότι ο ίδιος πιστεύει «στις καλές προθέσεις» του Τουρκοκύπριου ηγέτη αλλά «την ίδια ώρα γνωρίζει τα περιθώρια μέσα στα οποία μπορεί να κινείται».
Τέλος, υποστηρίζει πως «είναι καιρός να σταματήσουν κάποιοι να αποδίδουν ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη επανέναρξη ή το ναυάγιο του διαλόγου». Και καταλήγει δηλώντας πως στο άμεσο μέλλον δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι στο Κυπριακό.
Ισραήλ: Στρατηγική επιλογή η ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα
Ως έναν άξονα σταθερότητας και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο με ιδιαίτερη σημασία για την Ευρώπη περιγράφει τον EastMed ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αθήνα Γιόσι Αμράνι.
Μιλώντας στα «ΝΕΑ» και την Αλεξάνδρα Φωτάκη, ο Αμράνι προβάλλει ως στρατηγική επιλογή του Ισραήλ την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα και σημειώνει τις μεγάλες προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας.
Ακόμη χαρακτηρίζει τις κινήσεις της Τουρκίας μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού για τις στοχεύσεις της στην περιοχή, στέλνοντας το δικό του μήνυμα στην Αγκυρα ότι δεν είναι ο μοναδικός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο…
Συγκεκριμένα, ο Γιόσι Αμράνι δήλωσε στα «ΝΕΑ»: «Ο EastMed είναι ένα σχέδιο που συζητείται εδώ και μερικά χρόνια. Θεωρώ ότι οι διαφορετικές μελέτες σκοπιμότητας που έχουν γίνει έχουν αποδείξει τη βιωσιμότητά του. Ο EastMed επιτρέπει στο Ισραήλ να εξαγάγει το αέριο που εξορύσσει στη θαλάσσια περιοχή του, επιτρέπει στην Ελλάδα να γίνει ένας ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη και, το πιο σημαντικό, δίνει επιλογές στην Ευρώπη. Για να γίνει πραγματικότητα πρέπει να συνεχίσουμε τη συνεργασία.
»Η σύνοδος της Πέμπτης, της 2ας Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ισραήλ και του κύπριου προέδρου, είναι μια επαναβεβαίωση της δέσμευσης. Πρέπει να διατηρήσουμε το μομέντουμ και πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτό το σχέδιο. Σε αυτή τη βάση συζητάμε επίσης και την ισορροπία και την ασφάλεια σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Ο EastMed είναι ένας άξονας σταθερότητας. Ελπίζουμε ότι θα ξεπεραστούν οι όποιες πολιτικές προκλήσεις στην περιοχή. Ο ΕastΜed δεν στρέφεται εναντίον κανενός, ιδίως της Τουρκίας.
»Ωστόσο καμία χώρα δεν θα έπρεπε να επιχειρεί να επιβάλει το όραμά της ή τις επιδιώξεις της για την περιοχή στους άλλους. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι ο ΕastΜed θα υλοποιηθεί και θα αποτελέσει έναν άξονα σταθερότητας και ισορροπίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη.
Σε ερώτηση για το εάν το Ισραήλ εξετάζει συνεργασία για κατασκευή αγωγού με την Τουρκία, ο πρέσβης του Ισραήλ απάντησε: «Στο παρελθόν είχαμε καλές σχέσεις με την Τουρκία. Δεν την αποκλείουμε ως εταίρο ή ως φίλο. Δυστυχώς η τουρκική κυβέρνηση ή ο τούρκος πρόεδρος έχουν κάνει τις επιλογές τους και αυτές οι επιλογές είναι πολύ ξεκάθαρες. Και το όραμά τους για την περιοχή ξεδιπλώνεται μέρα με τη μέρα. Σε σχέση με το αέριο, η επιλογή που συζητείται προς το παρόν είναι ο EastMed και καμία άλλη. Και ελπίζω να κατασκευαστεί ο ΕastΜed και αν υπάρχουν και άλλα αποθέματα και δυνατότητες για εξαγωγές θα εξεταστούν, αλλά προς το παρόν υπάρχει ο ΕastΜed.»
Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, ο Γιόσι Αμράνι επισήμανε: «Θεωρώ ότι οι κινήσεις που κάνει η Τουρκία είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου και γίνεται συνεχώς πιο ξεκάθαρο το τι επιζητά στην περιοχή. Ωστόσο η Τουρκία δεν είναι ο μοναδικός παίκτης. Είναι ένας σημαντικός παίκτης, μια σημαντική χώρα, με ιστορία, κληρονομιά, παράδοση, έναν σημαντικό ρόλο στην περιοχή και όχι μόνο. Ωστόσο δεν είναι ούτε μοναχοπαίδι ούτε ο μοναδικός παίκτης στη γειτονιά. Υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις και συμφέροντα. Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι ζούμε στον 21ο αιώνα και όχι στον 17ο, τον 18ο ή τον 19ο.
Μητσοτάκης: Οι γεωπολιτικές προκλήσεις δεν μας φοβίζουν
Μήνυμα αυτοπεποίθησης και αποφασιστικότητας έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, λίγο πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας για τον EastMed.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε έμμεση αναφορά στα ελληνοτουρκικά, τονίζοντας πως «οι γεωπολιτικές προκλήσεις δεν μας φοβίζουν. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Έχουμε ισχυρούς συμμάχους.
»Έχουμε την αποτρεπτική ικανότητα να αποκρούσουμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Έχουμε πάνω από όλα ένα λαό ενωμένο αλλά και ώριμο. Σε μία εποχή όπου πολλές κοινωνίες βιώνουν μεγάλους εσωτερικούς διχασμούς, αυτή είναι η μεγάλη μας δύναμη».
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed, o Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει με έναν διπλωματικό μαραθώνιο, ο οποίος περιλαμβάνει διεθνείς επαφές σε Ουάσινγκτον, Νταβός και Παρίσι.
Το πρώτο κρίσιμο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι στις 7 Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον, όπου ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο για συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και η στάση της Τουρκίας, με την Ελλάδα να ζητά ξεκάθαρη στήριξη. Στα θέματα συζήτησης αναμένεται να είναι η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης, αλλά και ο αγωγός East Med, ο οποίος θα έχει υπογραφεί μόλις πέντε ημέρες πριν στην Αθήνα και χαίρει της στήριξης των ΗΠΑ.
Συζήτηση και για την κατασκευή πλωτού τερματικού σταθμού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Να σημειωθεί ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι που θέλουν οι Αμερικάνοι για να μεταφέρουν το δικό τους σχιστολιθικό αέριο και να κόψουν τον δρόμο στη Ρωσία για την Ευρώπη. Στο επίκεντρο αναμένεται να είναι η αμυντική συμφωνία, αναβάθμιση των F-16 αλλά και η κοινή παραγωγή drones.
Της συνάντησης με τον Αμερικανό Πρόεδρο, θα ακολουθήσει το δείπνο που θα διοργανώσουν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κ. Πενς και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού στις 8 Ιανουαρίου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εκεί θα γίνουν οι δηλώσεις που θα δείξουν και την αμερικανική στάση.
Το Παρίσι θα είναι ο τελευταίος σταθμός του Ιανουαρίου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα μεταβεί στις 29 Ιανουαρίου και θα είναι η δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες. Δηλώνει εμφανώς την καλή σχέση με τον Εμανουέλ Μακρόν και τη στήριξη του Γάλλου προέδρου στις ελληνικές θέσεις, όπως αποτελεί το κρίσιμο ζήτημα της Λιβύης.
Η συνάντηση εκτιμάται ως ιδιαιτέρως σημαντική καθώς αφορά το κρίσιμο θέμα των ημερών για τη χώρας μας που είναι η τουρκική προκλητικότητα. Η Ελλάδα προσδοκά ότι στο πλευρό της Γαλλίας θα βρει έναν σημαντικό και ισχυρό σύμμαχο και αυτό δεν είναι απλή ελπίδα αλλά προοπτική με στέρεες βάσεις καθώς ο Γάλλος Πρόεδρος από την πρώτη στιγμή έχει συγκρουστεί ανοιχτά με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Επίσης, σημαντικό για τη συνάντηση του Γάλλου Προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό είναι το γεγονός ότι στις αρχές Ιανουαρίου και συγκεκριμένα στις 4 του μήνα, θα προηγηθεί η τετραμερής σύνοδος Ελλάδας – Γαλλίας – Αιγύπτου και Κύπρου με τη συμμετοχή των υπουργών εξωτερικών των τεσσάρων χωρών.