Ενα καλλλίφωνο και ταλαντούχο κορίτσι, η Βεατρίκη Ψυχάρη, θα αφηγηθεί τραγουδιστά, λίγο πριν υποδεχτούμε τη νέα χρονιά, στο El Convento del Arte «Μικρές Ιστορίες Πόλης»: από τον Χατζιδάκι ως τον Κραουνάκη, από την Αρβανιτάκη ως τη Μποφίλιου, από τη Μαρίκα Νίνου ως την Άλκηστη Πρωτοψάλτη.

Συστηθείτε μας με μία σύντομη περιγραφή της πορείας σας έως τώρα;
Από την Καλαμάτα στην Αθήνα για σπουδές στη Νομική και από εκεί στις μουσικές σκηνές της πόλης. Μια διαδρομή που μοιάζει περισσότερο με διαδικασία εύρεσης της σωτηρίας της ψυχής. Στα 10 μου χρόνια ένα τυχαίο γεγονός με έκανε να ανακαλύψω πως η εσωτερική μου φωνή μπορεί να βρει διέξοδο μέσα από μια μελωδική γραμμή, στα 18 μου αποφάσισα να δώσω υπόσταση στην ανάγκη μου και να σπουδάσω σύγχρονο τραγούδι υπό την καθοδήγηση μιας σπουδαίας καθηγήτριας, της Γιώτας Νέγκα, στα 23 μου βρήκα μουσικούς-συνοδοιπόρους και ξεκίνησα να μοιράζομαι όλους αυτούς τους αντικρουόμενους κόσμους στους οποίους κατοικεί η ψυχή μου, μέσα από live παραστάσεις στις μουσικές σκηνές της Αθήνας: το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, το Bookabar, το Μπαράκι της Διδότου, τη Ρότα, το El Convento Del Arte. Εάν πρέπει με μια πρόταση να συστηθώ, κρατήστε αυτό: «…κι όταν δεν ονειρεύονται, τραγουδούν»

Γιατί αποφασίσατε να κάνετε μια παράσταση με τραγούδια που αφηγούνται ιστορίες της πόλης;
Ποιο πιστεύετε ότι περιγράφει καλύτερα την Αθήνα σήμερα; Ένα βραδύ περπατούσα στο κέντρο και σε μια κολώνα της Πανεπιστημίου είδα γραμμένη τη φράση «Ευχαριστώ για τη Μουσική». Δεν ξέρω ποιος την έγραψε, πότε και σε ποιον την απηύθυνε αλλά αμέσως κέντρισε κάτι εντός μου γιατί φαντάστηκα πως κάποιος ευχαριστούσε την ίδια την πόλη για τις μελωδίες που του χαρίζει. Προσωπικά, αγαπώ πολύ την Αθήνα κι ας μη μεγάλωσα σε αυτήν. Τις τρομερές αντιθέσεις της, τα οξύμωρα σχήματά που την διατρέχουν, τις υπέροχες εικόνες της. Ακόμη και τα σκοτεινά της σημεία. Έχει μια συγκλονιστική ενέργεια αυτή η πόλη. Ένα φως που πολλές φορές κρύβεται, αλλά υπάρχει! Νιώθω πως σε κάθε γωνία κρύβει μικρές ιστορίες που οδηγούν σε μεγάλες παραδοχές, πως έχει τη δική της μελωδία που μαγικά σώζει εκείνους οι οποίοι μπορούν να την ακούνε. Σε αυτή την πόλη χρωστάω τη συναισθηματική μου ενηλικίωση και αυτό ακριβώς προσπαθώ να μεταφέρω στη μουσική παράσταση «Μικρές Ιστορίες Πόλης». Όλες εκείνες τις ιστορίες που σε μια παράλογη μεταξύ τους σύνδεση φτιάχνουν το παζλ της και ταυτόχρονα το προσωπικό soundtrack του καθένα μας. Το «Μωρό» σε μουσική Νίκου Αντύπα, στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και ερμηνεία της Πρωτοψάλτη είναι για μένα το soundtrack της πόλης. Αυτό που λέει «[…]βγάζει απ’ την ψυχή μου καπνό» αλλά και «[…]Τρέχω του μαθαίνω/Τι θα πει μωρό μου/Μπορώ».

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει ένας νέος δημιουργικός άνθρωπος στην Ελλάδα του 21ου αιώνα;
Είναι πολλές και είναι μεγάλες, αλλά θα σταθώ σε μία που για μένα έχει άμεση συνάφεια με την παρεμπόδιση της ανάπτυξης της δημιουργικότητας: οι πολλαπλοί ρόλοι. Η έλλειψη εμπιστοσύνης εκ μέρους των εταιρειών παραγωγής και των Μέσων προς τη νεότητα, γεννά ακριβώς αυτή τη συνθήκη. Ένας καλλιτέχνης που θέλει να επικοινωνήσει την τέχνη του, πρέπει να είναι πολλά περισσότερα από καλλιτέχνης. Πρέπει να γίνει παραγωγός, manager, booker, γραφίστας. Όλες αυτές οι διαφορετικές ιδιότητες που πρέπει να συγκεντρωθούν στο ίδιο πρόσωπο και να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, πολλές φορές κάνουν την δημιουργικότητα να ασφυκτιά.

Τι από όσα είδατε, ακούσατε, διαβάσατε το 2019 έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα μέσα σας;
Η μεταθανάτια έκθεση φωτογραφίας του Γ. Μπεχράκη στο ΚΠΙΣΝ, τα «Βάθρα» της Μαρίας Φιλοπούλου στον 4ο όροφο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, η φωνή της Ιουλίας Καραπατάκη, το «Dolor y Gloria» του Pedro Almodóvar, η συνομιλία της Alexandria Ocasio-Cortez με την Greta Thunberg, το «Ας Φυσά Τώρα» του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου και τα «Ροδάκινα» του Ευριπίδη Μακρή.

Τι περιμένετε από το 2020;
Να μη μετρήσουμε άλλες απώλειες- σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Βεατρίκη Ψυχάρη
«Μικρές Ιστορίες Πόλης»
Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου
Ώρα έναρξης: 22.30
Είσοδος: 8 ευρώ
El Convento Del Arte
Τηλ. Κρατήσεων: 210 5200602
Βιργινίας Μπενάκη 7, Μεταξουργείο (Πλησίον Μετρό Μεταξουργείου)

Παίζουν οι μουσικοί:
Κωνσταντίνα Βρεττού| Πιάνο
Τάσος Γιαννούτσος| Κιθάρες
Δέσποινα Ισταμπουλούογλου| Τσέλο, Φωνή
Κωνσταντίνος Τσαμόπουλος| Κρουστά

Πάνος Γιαννακόπουλος| Φωτογραφία
Χάιντι Αδαμοπούλου| Styling