Ο Σταϊκούρας για την εισφορά αλληλεγγύης…

Ο Σταϊκούρας για την εισφορά αλληλεγγύης…

Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται αυθαίρετα και αστόχαστα για το δημοφιλέστατο θέμα της μείωσης των φόρων, το οποίο, ως γνωστόν, απασχολεί όλους τους Ελληνες, και επειδή επιμελούμαστε μια στήλη η οποία διεκδικεί πάνω από όλα την αξιοπιστία των γραφομένων της, απευθυνθήκαμε στον πλέον αρμόδιο, στον υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος τούτες τις μέρες, μετά και την υπερψήφιση του προϋπολογισμού για το ευτυχές 2020, έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενος.

Ρωτήσαμε λοιπόν χωρίς περιστροφές τον κ. Σταϊκούρα κατά πόσο ευσταθούν οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% από την επόμενη χρονιά. Και εκείνος μας απάντησε με ευθύτητα ότι «όσα γράφονται δεν είναι ακριβή». Και έσπευσε να διευκρινίσει ότι «δεν έχει γίνει ακόμη η άσκηση, ούτε μπορεί να γίνει επί του παρόντος γιατί δεν γνωρίζουμε το εύρος του νέου δημοσιονομικού χώρου που θα δημιουργηθεί το 2020». Για να προσθέσει ότι «θα μπορούμε να μιλάμε με ασφάλεια στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, όταν θα έχουμε τα πρώτα στοιχεία εκτέλεσης του νέου προϋπολογισμού».

Ο ίδιος υποθέτει βάσιμα, όπως λέει, ότι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα επιτρέψει πιθανώς να καλύψει περίπου το 25% των ετήσιων εσόδων της έκτακτης εισφοράς. Ωστόσο παραμένει επιφυλακτικός γιατί η νέα δημοσιονομική χρονιά ενσωματώνει μόνιμα μέτρα ύψους 1,6 δισ. ευρώ, τα οποία περιορίζουν στα όρια των 600 εκατ. ευρώ την εφετινή υπέρβαση του πλεονάσματος στα 2,2 δισ. ευρώ και κατ’ επέκταση τα περιθώρια δημιουργίας νέου δημοσιονομικού χώρου. Αυτά θα αφαιρεθούν και έτσι η εικόνα αλλάζει σε μεγάλο βαθμό. Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% καλύπτεται μεν από τη βελτίωση της εισπραξιμότητας από το 80,5% στο 85% του συγκεκριμένου φόρου και από την εξαγγελθείσα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών της Εφορίας για τα ακίνητα, αλλά το πεδίο μείωσης της έκτακτης εισφοράς είναι ακόμη εν πολλοίς θολό και αβέβαιο.

Με άλλα λόγια, ο υπουργός Οικονομικών ρίσκαρε μεν και βεβαίωσε τον Πρωθυπουργό για την έναρξη της διαδικασίας μείωσης της έκτακτης εισφοράς, αλλά επιφυλάσσεται για το ύψος αυτής. Επίσης δεν συμφωνεί με την οριζόντια και ενιαία μείωση της έκτακτης εισφοράς. Προτιμά την κλιμακωτή και προοδευτική μείωσή της, τη θεωρεί κοινωνικά δικαιότερη και το μήνυμά της ευκρινέστερο.

…τους άλλους φόρους, το λαθρεμπόριο και…

Συζητώντας πάντως μαζί του «ξεκουμπώνεται» και αποκαλύπτει σιγά-σιγά τα στοιχεία που του επιτρέπουν να αισιοδοξεί για το 2020. Ο ίδιος πιστεύει ότι υπάρχουν ανεκμετάλλευτες ακόμη περιοχές από το κράτος και τις φορολογικές αρχές. Ευελπιστεί, για παράδειγμα, ότι η νέα διοίκηση Βλαστού στην ΕΤΑΔ (είναι αμιγώς επαγγελματική και επελέγη από το ΤΑΙΠΕΔ), στην εταιρεία δηλαδή που διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, θα ενισχύσει σημαντικά τα κρατικά έσοδα και βεβαίως αποδίδει εξαιρετική σημασία στην εντατική προσπάθεια διεύρυνσης της φορολογικής βάσης που θα εξελιχθεί στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς.

Ο κ. Σταϊκούρας υπόσχεται ότι θα εποπτεύσει προσωπικά την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως και την καθιέρωση των ηλεκτρονικών τιμολογίων και των ηλεκτρονικών λογιστικών βιβλίων και μαζί θα φροντίσει να καταστεί εφικτή η η διασύνδεσή τους με το Taxis, να επικρατήσουν δηλαδή αυτοματισμοί στην καταχώριση των συναλλαγών στο ηλεκτρονικό φορολογικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών. Επιπλέον, δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να ελεγχθούν κατά το δυνατόν οι παραδοσιακές εστίες λαθρεμπορίου σε τσιγάρα, ποτά και καύσιμα, όπως και οι μοντέρνες εκδοχές της φοροαποφυγής μέσω του Airbnb. Για τον ίδιο, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και καθοριστικό εργαλείο για την επίτευξη του ευγενούς, όπως τον χαρακτηρίζει, στόχου μείωσης των φόρων.

…τη δημοσιονομική πειθαρχία

Κατά τα λοιπά, δεν κρύβει την απογοήτευσή του για την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπως και για την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Πιστεύει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια και προσβλέπει για τούτο στην καλύτερη συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και με άλλα βεβαίως υπουργεία, στα οποία διαπιστώνει και εκείνος ότι λιμνάζουν αδιάθετα κονδύλια. Οπως και να έχει, ο κ. Σταϊκούρας δείχνει να διεκδικεί για τον εαυτό του ρόλο μετρημένου και φειδωλού διαχειριστή των δημόσιων οικονομικών. Επιδιώκει ασφάλεια και βεβαιότητες ικανές να διατηρήσουν την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής, η επιβεβαίωση της οποίας θα προσθέτει συνεχώς δυνάμεις και δυνατότητες στην κυβέρνηση και στη χώρα και θα διαμορφώνει σταθερό οικονομικό περιβάλλον, το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί ανετότερη χρηματοδότηση, υψηλότερη ρευστότητα και περισσότερες επενδύσεις. Για τον υπουργό Οικονομικών, η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής αποτελεί τη λυδία λίθο επανεκκίνησης της οικονομίας και εξασφάλισης ευημερίας στη χώρα. Μπορεί να ακούγεται συντηρητικός, αλλά μετά τα όσα περάσαμε όλοι τα τελευταία δέκα χρόνια, δεν έχουμε την πολυτέλεια για υπερφίαλες τοποθετήσεις και υιοθέτηση πολιτικών που χαϊδεύουν… αφτιά.

 

Συνεχής η έκπτωση Τσίπρα

Βάσει των παραπάνω, κοινή είναι η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση κερδίζει πολιτικά στο μέτωπο της οικονομίας, αφαιρώντας συνεχώς επιχειρήματα από το κόμμα της  αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οσο περνά ο καιρός, το άλλοτε θεωρούμενο προνομιακό πεδίο του Αλέξη Τσίπρα συρρικνώνεται. Ο μέχρι πρότινος «μεγάλος τιμονιέρης» μετά την απώλεια της εξουσίας δείχνει να μη βρίσκει βηματισμό, χάνει συνεχώς υποστηρικτές, οι επιχειρηματίες που τον υποστήριζαν κάνουν πως δεν τον ξέρουν, προσπαθεί ο Παππάς να τον επανασυνδέσει με κάποιους, επιχειρεί νυχτερινές μαζώξεις και επαφές, αλλά η έκπτωση είναι συνεχής.

Χάνει στην οικονομία, αναγκάζεται να προσγειωθεί στα εθνικά, γιατί, όπως θρυλείται, τον «κρατάνε» οι πέραν του Ατλαντικού, και τι του μένει άραγε; Οι «δικαιωματιστές» και μόνο, οι οποίοι ωστόσο δεν τον πάνε πουθενά.

Σέρνεται πίσω από τον «Ρουβίκωνα» και τον ανανήψαντα Ραγκούση, περιθωριοποιείται σε μια ζώνη συγκεκριμένη, η οποία απέχει παρασάγγας από το κοινό αίσθημα που θέλει την Αθήνα ανθηρή, φιλόξενη, ειρηνική και σε κάθε περίπτωση μη καιόμενη. Οπως πάει, θα χάνει και θα χάνεται στη γειτονιά του μικρού περιθωριακού κόμματος απ’ όπου ξεκίνησε. Κακιώνει εν τω μεταξύ με όσους διερευνούν τον ακαδημαϊκό «άθλο» της Περιστέρας, κινητοποιεί εναντίον τους όσους συνεχίζουν να υπηρετούν την εχθροπάθειά του, ξεχνώντας βεβαίως τα των δικών του με τη Μαρέβα και τόσα άλλα αναιδή. Κοινώς το αδιέξοδο είναι μπροστά του και οι συνέπειες επίσης..

Η «Πρωτοβουλία 1821-2021»
Ολοκληρώνονται οι ετοιμασίες της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» για την παρουσίαση εντός του Ιανουαρίου του αναλυτικού προγράμματος εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Πρόκειται για αποτέλεσμα της συνεργασίας 22 μηνών μεταξύ των μεγαλύτερων κοινωφελών, πολιτιστικών και επιστημονικών Ιδρυμάτων της χώρας και της Εθνικής Τράπεζας.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει περίπου 90 δράσεις για την τριετία 2020-2022. Είναι η πρώτη φορά που ιδρύματα τέτοιου διαμετρήματος συντονίζονται για έναν κοινό σκοπό, διατηρώντας πάντως την αυτονομία και την ανεξαρτησία τους.

Το έργο και οι στόχοι της Πρωτοβουλίας τελούν εν γνώσει του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, ενώ οι πρωτεργάτες του εγχειρήματος επισημαίνουν το πνεύμα ενότητας της συνεργασίας, το οποίο θα χαρακτηρίσει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, με βάση το τρίπτυχο «Ιστορία – Δημιουργία – Εξέλιξη».

Ο διακεκριμένος και επιφανής διεθνώς ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ μαθαίνω ότι έχει εγκαταλείψει τα άλλα ερευνητικά ενδιαφέροντά του και έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στη συγγραφή της Ιστορίας του 1821. Αυτός ήταν κατά τα φαινόμενα και ο λόγος, πέραν των άλλων, που η Γιάννα Αγγελοπούλου, υπεύθυνη για τις εκδηλώσεις των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση, επιδίωξε και συνάντησε τον συγγραφέα στη Νέα Υόρκη.

Aπό τα ενδότερα του Μαξίμου πληροφορούμαι ότι ο γ.γ. του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης διευρύνει τον κύκλο των αρμοδιοτήτων του και αναλαμβάνει επιπλέον τον συντονισμό της κυβερνητικής επικοινωνιακής πολιτικής. Θα παρακολουθεί και θα συντονίζει τους επικεφαλής των γραφείων Τύπου των υπουργείων με σκοπό την καλύτερη επικοινωνιακή διαχείριση του κυβερνητικού έργου. Κάτι ανάλογο είχε αναλάβει επί διακυβέρνησης Καραμανλή, πριν από τους Ολυμπιακούς του 2004, ο τότε υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος. Ετσι εξηγείται άλλωστε και η προ ημερών συνάντηση των κ.κ. Δημητριάδη και Ρουσόπουλου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.